PREDSTAVLJENA RIJEKA-EUROPSKI GLAVNI GRAD KULTURE 2020.

tekst i foto: Sonja Breljak
027Berlin
/ U Veleposlanstvu Republike Hrvatske je pred članovima CTOUR, udruženja koje u Berlinu okuplja novinare raznih medija, fotografe, pisce,  koji prate, izvještavaju i pišu o putovanjima, te novinare i drugih redakcija kao i hrvatskog tiska iz Berlina, predstavila projekt “Rijeka -europski glavni grad kulture 2020. godine”.

Predstavnike medija i goste pozdravio je veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Grlić Radman koji je naglasio važnost iduće godine za Hrvatsku koja če u prvoj polovici 2020. predsjedati Europskom unijom. Iduće je godine Hrvatska i zemlja-partner na najvećem sajmu prehrane u svijetu, Zelenom tjednu u Berlinu. A evo, i Rijeka je dobija veliku šansu, cijelu iduću godinu predstavljati se svijetu brojnim kulturnim sadržajima.

O tome je nazočnima na skupu u Veleposlantvu Republike Hrvatske, predstavljen vrlo lijep i atraktivan promotivni spot kojeg je redatelj Dalibor Matanić.

O općim turističkim značajkama, pokazateljima i planovima govorio je Romeo Draghicchio, direktor Turističke centrale u Frankfurtu.

058A potom su kroz predstavljanje Irene Kregar Šegota, direktorice za razvoj i strateška partnerstva  “Rijeka 2020” i Dominika Damiša, voditelja marketinga Turisitčke zajednice Rijeka, detaljno upoznati s planovima, ciljevima i programima, pripremama i sadržajima Rijeke- glavnog grada Europe 2020. godine.

Nazočni su pažljivo slušali zanimljivu prezentaciju koja obećava izvanredne kulturne događaje u Rijeci dogodine te postavljali i pitanja vezana za temu. A na kraju su se i pogostili domaćim delicijima i družili uz razgovore o Hrvatskoj.

No, što to uopće jeste i otkud Rijeci naslov “Europski glavni grad kulture”?

Europski glavni grad kulture je naslov koji se godišnje dodjeljuje barem jednome europskom gradu kojeg Europska unija odredi na razdoblje od jedne godine, tijekom koje mu se ukazuje prilika u najboljem svjetlu prikazati svoj kulturni život te svoju kulturno-povijesnu baštinu.

Na prijedlog tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri Europski grad kulture je začet 13. lipnja 1985. odlukom Vijeća ministara kao sredstvo zbližavanja građana Europske unije (odnosno Europske zajednice, kako se EU tada zvala). Prijedlogom je predviđeno svake godine imenovati jednu Europsku prijestolnicu kulture, s ciljem jačanja europske integracije. Otada je ova inicijativa sve uspješnija među europskim građanima te ima sve snažniji kulturni i socijalno-ekonomski učinak na mnogobrojne posjetitelje koje privuče.

Godine 1999. Europski grad kulture preimenovan je u Europski glavni grad kulture, te je od tada financiran kroz program Culture 2000. 25. svibnja 1999. odlukom Europskoga parlamenta i Vijeća EU-a ova godišnja priredba integrirana je u Okvirni program rada EU

Brojni europski gradovi dosada su iskoristili tu titulu za preobražaj vlastite kulturne osnove, te tako izmijenili način na koji ih svijet promatra. Kad grad dobije naslov Europskoga glavnog grada kulture, tijekom cijele jedne godine u njemu se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe, a postavljaju se i zanimljive instalacije. Jednogodišnjim nošenjem ove titule izabrani se gradovi nadaju povećanoj inozemnoj pozornosti i velikom broju posjetitelja. Vjeruje se da izbor značajno povećava društvenu i ekonomsku korist, osobito kada su događaji ugrađeni kao dio dugoročnog razvoja temeljenog na kulturnoj strategiji okolne regije.

Dakle, eto lijepe prilike za našu Rijeku. Sudeći prema prezentiranom u Berlinu i izjavama glavnih aktera ove prezentacije, pripreme za ovo kulturno predsjedanje u punom su jeku i bit će pravi “vjetar u leđa” kulturi, društvenom životu i turizmu grada.

064 U svakom slučaju, to je velik zalogaja, uzbudljiv, katapultirat će Rijeku na europsku turističku kartu kao novu nezaobilaznu turističku destinaciju. Infrastrukturni projekti idu po planu, bit će gotovi na vrijeme. Osim infratrukture, u pripremi je preko tisuću programa ali rekla bih stotinu stvarno velikih. Bit će tu festival za djecu, festival gastronimije, glazbe, bit će imena suvremene hrvatske umjetnosti, plesne izvedbe, brojni programi. Izložbe će trajati  po nekoliko mjeseci. U devetom mjesecu ćemo predstaviti konkretan i detaljan program sa svim događanjima. Treba reći, Rijeka je ovu kulturnu krunu za 2020. godinu dobila na natjecanju koje organizira Europska komisija. U konkurenciji je bilo devet hrvatskih gradova, među kojim i Dubrovnik, Zagreb, Split, Pula… Pobjedili smo s jednom originalnom inovativnom vizijom  koja isto nije samo program za 2020. već jedna vizija razvoja grada, podrazumijeva jako uključivanje građana, kroz mnoge projekte koji nisu zanimljivi posjetiteljima ali  jesu našim građanima a ovo je prije svega projekt za njih. Imamo jak obrazovni program za kulturnu organizaciju, pokrenuli smo pojekte koje građani i biraju i provode, nekoliko novih festivala… želimo jedan drugačiji model kulture i turizma nego što je ovaj najprepoznatljiviji “sunce more”, jedan urbani turizam, a Rijeka nudi fantastičnu kombinaciju prirode, Rijeka je zanimljiv i autentičan grad u kojemu broj posjetitelja raste i Rijeka se profilira kao važna turistička destinacija, rekla nam je Irena Kregar Šegota, iz trgovačkog društva Rijeka 2020, tvrtke osnovane radi provedbe projekta “Rijeka-Europski grad kulture 2020.” čije pripreme sudeći prema berlinskoj prezentaciji donose puno zanimljivih, kulturnih događaja koje vrijedi posjetiti.

027

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments