A GDJE SU NAM UČITELJI?

Od ove školske godine spojene su Koordinacije Hrvatske nastave u Berlinu i Hamburgu te smanjen broj učitelja koje šalje Ministarstvo obrazovanja i znanosti RH.

tekst: Sonja Breljak
Berlin
/ Školska godina je odavno započela u berlinskim školama. Od prošlog ponedjeljak započela je i u školskim klupama u Hrvatskoj. No, kompletna nastava na svim lokacijama u Hrvatskoj nastavi Berlin još nije.

U potrazi za razlozima, a prateći upite roditelja školske djece u Berlinu koji govore da tjedan iza nije bilo nastave na svim lokacijama a niti svih novih učitelja koji su trebali doći kao zamjena onima kojima je istekao učiteljski mandat, obratili smo se na adresata koji ima odgovore na neka postavljena pitanja. Naime, bivša koordinatorica Gordana Kešina  je, u odgovoru na upit Đine Piteša, majke školskog djeteta iz Berlina, uputila na Borisa Čolića, kao osobu odgovornu za koordinaciju nastave u Berlinu i Hamburgu.

Nakon  nekoliko naših pitanja o početku školske godine i novih učiteljima u Berlinu, dobili smo od Borisa Čolića iz Hamburga dopis koji u cijelosti objavljujemo.

boris“Cijenjene dame i gospodo,

ovim Vas kao novi koordinator Hamburga i Berlina želim pozdraviti i obavijestiti da sam od početka rujna zadužen za te dvije koordinacije koje su od tekuće školske godine spojene u jednu, kao i o tome da ću koordinaciju obavljati izravno iz Hamburga.

Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja želio bih uputiti isprike zbog reorganizacije unutar obje koordinacije, te ishođenja rješenja kadrovskih poslova zbog čega je nažalost došlo do kašnjenja nastave na svim nastavnim mjestima u pokrajini Berlin, Hamburg, Bremen, Schleswig-Holstein i Niedersachsen.

Početak nastave s novim postavom učitelja t.j. dvije nove učiteljce: Snježana Klarić i Magdalena Došen predviđen je od ponedjeljka 09. rujna 2019. god. (novi aktualizirani raspored s novostima i kontakt podacima objavljen je na našoj web stranici). Na svim lokacijama koje su bile i prošle školske godine održavati će se redovito nastava s tim da smo zbog ishođenja samo jedne učionice na nastavnom mjestu u Dunant Grundschule u Steglitzu četvrtkom umjesto dvije, bili primorani spojiti neke skupine učenika u jednu razinu (s tim da te skupine nisu velike). Nove učiteljice su o svemu informirane, te od strane bivših učiteljica i Ministarstva upućene u posao. Nadam se da će i roditelji izraziti spremnost za bilo kakvu pomoć učiteljicama ako to bude neophodno i na tome se unaprijed zahvaljujem.

Našu web stranicu sam osobno ažurirao s novim kontakt podacima učitelja, lokacijama i terminima, kao i novostima također uz isprike kašnjenja s obzirom da smo čekali potvrdu MZO o tome tko od kolega dolazi i kada točno (nismo smjeli objaviti ni imena dok Ugovori o radu nisu bili potpisani od obje ugovorne strane). Ubuduće osim mene za web stranicu zadužena je i kolegica Došen.

Na roditeljskom sastanku kojeg će kolegice održati nakon 2. tjedna nastave, roditelji će biti obaviješteni o svim novostima, udžbenicima, radionicama, priredbama, aktivnostima u novoj školskoj godini, kao i drugim bitnim temama. O točnom terminu roditeljskih sastanaka roditelji će također biti informirani putem web stranice.

Zahvaljujem na razumijevanju i strpljenju, te se radujem budućoj suradnji s Hrvatskim veleposlanstvom, udrugom “Prijatelji hrvatske nastave”, Misijom, predstavnicima medija. Za sve upite rado Vam stojim na raspolaganju…”

U potpisu ovog dopisa je Boris Čolić (39), iz Rijeke, diplomirani profesor njemačkog jezika i književnosti i povijesti s dugogodišnjim iskustvom u prosvjeti i turizmu, sudski tumač za njemački jezik, s trenutnim boravištem u Saveznoj Republici Njemačkoj sa sjedištem u Hamburgu, trenutno od strane Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske zadužen za poslove izvođenja Hrvatske nastave, te koordinatorskih poslova u Hamburgu i Berlinu.

Uz svo dužno poštovanje prema učiteljskom pozivu ( i upravo zbog toga)  a posebno prema djeci i roditeljima koji žele učiti jezik, povijest i kulturu zemlje svog podrijetla, moramo se zapitati, kako je Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske zamislilo učinkovito provođenje nastave  s dvije učiteljice na 9 lokacija u Berlinu i koordinaciju iste iz Hamburga gdje učitelji osim četiri nastavna mjesta u Hamburgu održavaju nastavu i u Bremenu, Lüneburgu, Hannoveru, Braunschweigu, Göttingenu, Rendsburgu, Wolfsburgu i Flensburgu.

Je li smanjen  broj učitelja i spajanje koordinacija Hrvatske nastave privremeno ili trajno stanje i je li rezultat manjka učiteljskog osoblja, školske djece ili financija, pitanja su još uvijek bez odgovora.

Vjerujemo kako će o svemu ovome koju riječ uskoro reći i Društvo prijatelja Hrvatske nastave Berlin u kojemu i kroz koje roditelji školske djece svojim aktivnostima već godinama podupiru rad Hrvatske nastave Berlin.

U pismu majke školskog djeteta, Đine Piteša, u povodu nedoumica koje su tijekom tjedna vladale u pogledu održavanja Hrvatske nastave, znakovito se na kraju kaže:

“Nama roditeljima, koji živimo u ovom gradu, je u interesu poslati našu djecu na hrvatsku nastavu.

Želimo da nauče ABC-du i čitanje, povijest zemlje svojih predaka, te baštinu svoju da upoznaju.

Ovoj situaciji na bazi nedostatka komunikacije i informacija, koju se nažalost jako primjećuje,  želimo se protiviti.

Nama je u interesu da sa učiteljima surađujemo te da im pokušamo pružati pomoć u koliko je moguće, a naša djeca da za uzvrat imaju osiguranu nastavu, stečeno znanje i identificiranje svog porijekla.

Lijepo bi bilo da je nama a i budućim školarcima data mogućnost sljedeću  godinu proslaviti 30-tu godišnjicu postojanja hrvatske nastave u Berlinu, a ne zatvaranje.”

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
4 years ago

Eto, nam SONJA i isprike.A gdi su učitelji. Slična kao i ona predhodna isprika i dosadašnja inače.Pri čemu najviše ispaštaju upravo iseljenička djeca u hrvatskim dopunskim školama.Zato se nemoramo nimalo čuditi,da sve manje učenika posječa Hrvatske dopunske škole.U mjesto da učitelji čekaju već u naprjed pripremljeni u školama.Učenici moraju čekati djecu.
@Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja želio bih uputiti isprike zbog reorganizacije unutar obje koordinacije, te ishođenja rješenja kadrovskih poslova zbog čega je nažalost došlo do kašnjenja nastave na svim nastavnim mjestima u pokrajini Berlin, Hamburg, Bremen, Schleswig-Holstein i Niedersachsen.