OTVORENA IZLOŽBA O NIJEMCIMA U ZAGREBU I OKOLICI

tekst i foto: Sonja Breljak
pub1Berlin/ U prostorima Veleposlanstva RH u Berlinu otvorena je izložba koja govori o njemačkoj manjini u Hrvatskoj, naslova “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća”.  Izložba je organizirana i otvorena suradnjom Njemačkog kulturnog foruma istočna Europa, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj i radne grupe njemačke manjine u Federalnoj uniji europskih naroda.

Putujuća izložba  koja je već predstavljena u brojnim gradovima u Hrvatskoj, prikazuje na 22 bogato ilustrirane ploče povijest prvih njemačkih doseljenika,  velikih zemljoposjednika i cijenjenih obitelji, uglednih osoba među kojima su liječnici i farmaceuti, gradonačelnici, znanstvenici, biskupi, vlasnici kafića, glazbenici, umjetnici i arhitekti, sve do današnjih ličnosti kulturnog života rođenih u Njemačkoj.

Pozdravne govorizl6e su održali: Ivan Bojanić, otpravnik poslova a. i., Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu, dr. Bernd Fabritius, povjerenik Savezne vlade za pitanja Aussiedlera i nacionalnih manjina i dr. Harald Roth, direktor Njemačkog kulturnog foruma Istočna Europa. O izložbi su govorili: Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice u Hrvatskoj i Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke manjine u Zagrebačkoj županiji.

Na poziv organizatora, otvaranju ove izložbe odazvali su se brojni njemački prijatelji, suradnici, političari, novinari. Nakon razgledanja izložbe i pozdravnih govora svi su zajedno uživali u prijamu kojeg je priredilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske.

Opisujući netom doživljeno otvorenje, Goran Beus Richenbergh je na društvenim mrežama zabilježio sljedeće:

goran Večeras (05.11. op.u.)  je u salonima prekrasne kuće Geisberg, odnosno u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu predstavljena moja dokumentarna izložba “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća/Deutsche in Zagreb und Umgebung durch die Jahrhunderte”. Ponosan sam sam na društvo koje se okupilo u tu čast: dr. Bernd Fabritius, povjerenik Savezne vlade za manjine u inozemstvu i iseljenike, dr. Harald Roth, ravnatelj Njemačkog kulturnog foruma Istočne Europe, Bernard Gaida, glasnogovornik Radne zajednice njemačkih manjina (u inozemstvu) i lider njemačke zajednice u Poljskoj, predstavnici njemačkih manjina iz 20-ak zemalja, Vladimir Ham, predsjednik i Hanna Klein, direktorica (moje matične) Njemačke zajednice iz Osijeka, dr. Ivan Rittig, predsjednik Zajednice Nijemaca iz Zagreba, Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu, uglednici iz hrvatske zajednice u Berlinu, kolega Igor Kolman iz Zagreba, posve slučajno i dobrodošli dragi Mito i Spomenka Mravičić iz Makarske i još mnoštvo drugih uzvanika…

izl5I, naravno, čitav tim našega Veleposlanstva na čelu s g. Ivanom Bojanićem, privremenim otpravnikom poslova. Svima njima veliko hvala na toplim i lijepim riječima u uvodnim obraćanjima, komentarima i čestitkama.
A kao posebno iznenađenje stigao je i dragi prijatelj i jedan od suradnika na ovom projektu Arne Hartig, ataše za kulturu njemačkog Veleposlanstva u Zagrebu. Pa potom i drage dr. Igeborg Szoloszi iz Kulturforuma u Potsdamu i Petra Radić iz našeg veleposlanstva, koje su se jako potrudile da izložba dođe u Berlin. I, naravno, moja draga prijateljica Renata Trischler iz Radne zajednice njemačkih manjina iz Berlina bez čije se pomoći to sve skupa ne bi ni dogodilo. Divna ekipa! I na koncu da spomenem i samozatajnoga meštra Željka Lipošćaka s kojim sam izložbu instalirao u čas posla.
Svi su bili divni i svima puno hvala. Izložba se u Berlinu može posjetiti do konca studenoga.

svi

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments