VATRU GASI – BRATA SPASI

tekst i foto: Alfred Matijašević
IMG_4099Stružec/Mnogi će se zapitati, gdje se nalazi Duboševica (naglasak je na trećem slogu imena; – zvuči melodično) – neznadoh ni ja do samoga susreta.

Pitomo baranjsko mjesto, nekih petstotinjak duša, uredno, širokih sokaka – tipično za ovaj dio zemlje; dočekalo nas okupano nemilosrdnom kišom, koja je utopila cijelu Slavoniju i Baranju – nepregledna, uređena polja – sve pod vodom.

A Baranjci, tople i vedre duše, odmahuju rukom – “Baja, odradit ćemo mi i ovo”.

Mjesto, smješteno u trokutu između tri države, bijaše u nedavnim nesretnim vremenima okupirano, opustošeno i devastirano. Tri naroda su ovdje živjela zajedno, podjednakoga broja, mirno i bez ikakovih tenzija, sve dok nedođoše neke sablasti, uvezene iz krajeva Like, Banovine i Korduna, kako bi uvele neki novi red, neki novi ustroj i poredak – pričaju nam Baranjci, bez imalo bijesa, patetike i osvetoljublja.

Naše, Dobrovoljno vatrogasno društvo – Stružec, bijaše počašćeno pozivom na svečanu Godišnju skupštinu Dobrovoljnog vatrogasnog društva – Duboševica, koja bijaše 80. po redu – lijepi jubilej.

Bijaše to i blagdan sv. Florijana, nebeskoga zaštitnika vatrogasaca, ujedno i prigoda, da ovo društvo, zahvaljujući svojem radu i svesrdnoj pomoći lokalnih vlasti, Vatrogasnoj zajednici Baranje i općine Draž – otvori novi Vatrogasni dom, u čijem dvorištu stoji izloženo, zaprežno navalno vozilo (kola) – vrhunac vatrogasne tehnike i opreme nekih starih vremena.

Za ovu prigodu, svetu misu i blagoslov nove zastave DVD-a, kao i blagoslov novog zdanja i prostorija predvodio je ovdašnji župnik, vlč. Bojan Slaviček, koji se u nadahnutoj propovijedi, usredotočio na važnost i vrijednosti vatrogastva, koje je u našoj Domovini itekako zapostavljeno.

Dok drugi, spavaju, planduju, bilo kiša, snijeg, nevrijeme, poplave – vatrogasci su ti, koji prvi pritječu u pomoć, spašavajući živote i dobra – ne gledajući pritom na svoj vlastiti život i ostavljajući svoje obitelji kod kuće u iščakivanju – dali će se vratiti živi i zdravi.

Ja bih pridodao, u ovom segmentu, država se ponaša krajnje bezobzirno i maćehinjski, ne pružajući dovoljno pomoći vatrogastvu, kao sveopćem dobročinitelju i čimbeniku od općeg značaja.

Nakon sv. mise, uslijedio je službeni dio Skupštine, upoznavajući goste i uzvanike sa poviješću Društva u minulih 80 godina. uz dodjelu priznanja zaslužnim članovima i pomagateljima. Bolno je bilo slušati izlaganje o uništavanju i devastaciji vatrogasnih objekata, prostora, opreme u vrijeme okupacije. Rane su duboke, ali zacjeljuju – mada sporo.

Ovom prigodom, naš DVD je skromnim poklonom – dijelom vatrogasne opreme, pokušao pripomoći ovim divnim ljudima. Na trenutak se pokušalo opustiti; mladi Baranjci, vatrogasci, prionuše tamburi, stavljajući melem na dušu, predivnom muzikom ovoga podneblja ( čardaš, bećarac …), veseleći nazočne i pjesmom iz drugih krajeva – tako je i potpisnik ovih redaka, izuzetno počašćen, mogao jednim popularnim zagorskim napjevom “Pod brajde” uz pratnju tamburaškog sastava “Šokačka grana” – pridružiti se slavlju, te pokazati i drugu stranu iliti svestranost vatrogasaca.

Slavlju su nazočili kako lokalni, tako i županijski čelnici, kao i ljudi velikoga srca koji su pomogli i našem DVD-u pri realizaciji vitalnih ciljeva i poslova – poput g. Đure Novoselića.

Stade i kiša, zamirisa čobanac i bi razblažen baranjskim vinom, a mi se uz vatrogasni pozdrav “Vatru gasi – Brata spasi” rastadošmo od dragih prijatelja.

Ponovni susret je zagarantiran!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments