PROMOCIJA MONOGRAFIJE „LOVRO MATAČIĆ“ ODRŽANA U SKOPJU

Šo nam rade naši u Makedoniji?

tekst : Ljerka Toth Naumova
foto: Nacionalna opera i balet Skopje

Skopje/ Promocija dvojezične monografiije „Lovro Matačić“ na hrvatskom i engleskom jeziku autorice i muzikologinje Ane Vidić održana je 4. studenog u Nacionalnoj operi i  baletu i Flharmoniji u Skopju.

Nakladnik knjige je Fondacija „Lovro i Lili Matačić“ iz Zagreba.

Promotori knjige bili su dr.sc. Julijana Papazova (muzikologinja) i Josip Nalis, generalni tajnik Fondacije „Lovro i Lili Matačić“ iz Zagreba.

Direktor Nacionalne opere i baleta Vaso Ristov pozdravio je nazočne i istakao da je ova promocija posvećena čovjeku koji je poznat kao “duhovni otac makedonske opere “.

Govorio je   kako je spletom društveno – političkih i  životnih okolnosti već istaknuti i afirmirani umjetnik Lovro Matačeć 1948. godine došao u Skopje u kome boravi do 1953. godine. Taj njegov boravak  je obilježen formiranjem makedonskih kulturnih institucija –Opere i Filharmonije gdje postavlja više djela standardnog repertoara.

Poslije obraćanja direktor Vaso Ristov poklonio je Josipu Nalisu originalni plakat izvedbe opere “Boemi” u Skopju održanoj 1950. godine.

Prema riječima direktorice Filharmonije Tine Ivanove koja se potom  obratila, Maestro Matačić s pravom je nosio naziv  “magični dirigent” budući mnogi svjedoci njegovog vremena znaju reći kako  je  na sceni pravio istinite magije.

Promotorica knjige ,makedonska muzikologinja, dr.sc.Julijana Papazova  u svome izlaganju istaknula je da je riječ o drugoj monografiji Lovre Matačića.

Prvo izdanje autorice Eve Sedak datira iz 1996. godine,a drugo muzikologinje Ane Vidić predstavlja nadogradnju podataka prve monografije, jedan narativni prikaz životnog puta jednog od vodećeg europskih dirigenata XX stoljeća.

Autorica se  odlučila na biografski narativ, obogaćen novim, prije nedostupnim materijalima koji će upotpuniti saznanja o maestrovom životu i karijeri.

Svoje obraćanje promotorica je nastavila kratkim prikazom poglavlja  knjige. Zadržala se na poglavlju naslovljenom “Prisilni rad i ili novi početak” gdje je  opisana  Matačićeva sjajna karijera i buran život u Skopju u vremenu od 1948. do 1953. godine. Matačić je vodio pripreme a prema dogovoru, dirigirali su Todor Skalovski, te Matačićevi tamošnji učenici Kiril Spirovski i Trajko Prokopiev.

Pod njegovim nadzorom upriličena je 2. srpnja 1948. godine opera „Orfej“ pod ravnjanjem Todora Skalovskog  i s Anonom Lipšom Tofović u ulozi Orfeja. Tijekom njegovog rada u Skopju  postavljeno je petnaest opera pod njegovim nadzorom, a s Filharmonijom Matačić dirigira  djela kao “Faust Simfonija” od Franc Lista, “Pjesme za mrtvu djecu” od Glen Milera i druge. To se razdoblje smatra zlatnim dobom makedonske Opere.

Dr.sc. Papazova govorila je o interesantnim ilustracijama  knjige koje dopunjuju vizuelnu karijeru Matačića preko privatnih fotografija, koncertnih fotografija, plakata  od  koncerata u Vieni, Zagrebu, Milanu, Skopju i dr.

Glavna poruka promocije ove  monografije  bila je da se Maestro Lovro Matačić izdvaja   kao značajna figura u  makedonskoj  kulturnoj muzičkoj povijesti. Donio je progres ne samo orkestru makedonske Filharmonije, nego i visokoj razini muzičkog života zemlje.

Generalni tajnik Fondacije “Lovro i Lili Matačić” iz Zagreba Josip Nalis na promociji je rekao da je riječ o knjizi koja opisuje život i djelo najvećeg hrvatskog dirigenta Lovre Matačića, u kojoj  se može sagledati neki nepoznati detalji iz njegove biografje i dati  novo svjetlo za već poznate  faktore  o njemu.

Osim promocije knjige, u  Nacionalnoj operi i baletu otvorena je izložba na četiri panoa na kojima je preko fotografija i kratkog teksta opisan  rad Maestra Matačića. Na njima se vide 11 originalnih plakata operskh i baletskih predstava u kojima se Matačić javlja kao dirigent i režiser.

Predstavljanju monografije „Lovro Matačić„ nazočili  su  hrvatska veleposlanica gospođa Nives Tiganj  i gospođa Ana Vućić iz hrvatskog veleposlanstva u RSM, istaknuti umjetnici, predstavnici muzičkih institucija, profesori Muzičke akademije,muzikolozi,velikii broj medija,kao i nekoliko članova Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji.

4 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments