HRVATSKA ZAJEDNICA BERLIN PRED NOVIM PROJEKTIMA

tekst i foto: Sonja Breljak
karmen 1Berlin/ U netom prošlo subotnje popodne Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je održala redovitu, godišnju, izvještajnu skupštinu. Pred neveliki skup zainteresiranih članova ovog udruženja, izišao je Upravni odbor iza kojeg je devetomjesečni rad – predsjednica Karmen Meić te članovi: Dominika Marinković, Nedeljko Piplica, Sandra Hegeduš Kalinić,  Zvonko Dužaić i Ankica Andrić Prskalo.

Na dnevnom redu ovog godišnjeg skupa našle su se sljedeće teme: Financijsko izvješće 2019., Retrospektiva godine na izmaku i Prioriteti 2020. godine.

Predsjednica Karmen Meić je pozdravljajući okupljene rekla kako je ovo prigoda reći i čuti što se uradilo, što se moglo i što se još može napraviti. Ocijenila je vrijeme iza za sebe osobno vrlo teškim.

“Nije bilo lako početi u uvjetima nepoznavanja ljudi.  A Zajednici je bila potrebna nova snaga, nova inicijativa i nova energija.”

Zahvalila je bivšim predsjednicima na potpori i pojedinim članovima (posebno Jelena i Stipe Knezović, Nada Zovko, Ivan Salopek, Mira Kiš, Damir Kozarić… ) koji su tijekom prošlog vremena pomagali i podupirali njen rad i rad upravnog odbora.

Financijsko izviješće je podnijela Sandra Hegeduš Kalinić. Svi finacijski rezultati Zajednice su pozitivni. Velika promjena je nastupila rasterećenjem od plaćanja visoke stanarine prostorija u kojima djeluje udruženje. Dogodilo se to provođenjem u djelu izvrsne ideje Karmen Meić o “sustanarstvu”. Odnedavno dijeljenje prostora s drugima nije do sada poremetilo djelovanje Zajednice a donijelo je znatno olakšanje u financijskom smislu. U trenutku, Hrvatska zajednica Berlin, čulo se iz financijog izvješća, nema dugove niti prema kome, izmiren je u potpunosti i stari dug prema Berlinskom senatu te se može ići prema ostvarenju nazivnika “neprofitna organizacija”, odnosno društvo od općedruštvene koristi sa svim povlasticama i obavezama koje to donosi o čemu se tek treba podrobnije informirati.

Organizirane su i odrađene u prethodnom periodu sve uobičajene, tradicionalne proslave (proslava 35 godina djelovanja, Dalmatinska večer, Večer Hrvata iz BiH, Slavonska zabava, Martinje), a do kraja godine je ostala još skora Božićna fešta Hrvatske zajednice te organizacija dočeka i proslave Nove godine.

karmenPredsjednica Hrvatske zajednice, Karmen Meić, iznijela je i prioritete za 2020. godinu.  Pored stalnih i redovitih aktivnosti i proslava koje će ravnomjerno ispuniti skoro sve mjesece iduće godine, težište rada u 2020. godini stavlja se na Folklor Hrvatske zajednice kojeg vodi Ankica Andrić Prskalo (za odrasle) te za djecu Ankica Andrić Prskalo i Ivonne Kiš.

Naime, za projekt naziva “Plešemo ti domovino”, Hrvatskoj zajednici Berlin je od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine dodijeljeno 80 tisuća kuna potpore. Ovaj novac je namijenjen za edukaciju, opremu nošnjama i put i sudjelovanje Folklora Hrvatske zajednice Berlin na Đakovačkim vezovima 2020. godine. A, kako je izvijestila predsjednica Karmen Meić,  planira se na proljeće i put na Svjetski festival folklora u San Remo.

-Toliko je planova ispred nas, nove ideje i novi projekti su tu. Trebamo ljude koji imaju vremena i ljubavi za ovu Zajednicu. Trebamo novi, prepoznatljiv imidž, novu energiju i puni angažman. Pozitivna energija je tu. Kuća može imati jednog kapetana ali on ne može ništa sam, trebam vašu pomoć, trebam puni angažman sviju, rekla je između ostalog Karmen Meić.

Netom prikazani dobri financijski rezultati i značajni planovi trebali bi biti motiv za punu aktivnost i angažman članova Zajednice i najbolji poziv mogućim novim članovima, mladim ljudima, roditeljima s djecom, svima onima koji traže komadić doma i domovine u Berlinu, da se priključe i angažiraju u udruženju koje radi punom parom na očuvanju hrvatskog identiteta, na jeziku, kulturi, folkloru, glazbi.

Kakva je atmosfera u Zajednici može se doživjeti već u subotu koja je pred nama kad je Božićna fešta (cijena ulaznice je 10 eura) i pred skoru proslavu Nove godine (cijena ulaznice je 45 eura).

Vrata Hrvatske zajednice su vam širom otvorena!

Adresa je: Karl Marx-Str. 204-206, 13055 Berlin-Neukölln. Za sve informacije, tel.: 0157 333 83 221.

karmen 1

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments