PORUKE ZAJEDNIŠTVA I SOLIDARNOSTI

Dr Nikola Eterović: “Svako vrijeme kušnje je i vrijeme kreativnosti, da pomognemo i  izgradimo jedan novi odnos među nama, na ljubavi, poštivanju i međusobnom uvažavanju.”

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ U Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin svete mise se održavaju bez prestanka unatoč koronavirusu, istina u smanjenom broju i obimu, samo u sjedištu Misije crkvi svetog Sebastiana, i – bez vjernika.

No, od 16.3.2020, misna slavlja prenose se putem zvaničnog YouTube kanala. Pa su time, posredno i na novi način, vjernici uključeni u tijek mise i dijele radost misnog slavlja. Tako je bilo sve večeri a tako je bilo i na blagdan Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, pa i dalje.

Uskrsnu misu je predslavio nadbiskup dr. Nikola Eterović, papinski nuncij u Njemačkoj uz koncelebriranje župnika fra Zvonka Tolića i svećenika fra Dejana Međugorca.

Lijepo je propovijedao nadbiskup Eterović. Ukazao je na uskrsloga Krista koji za nas ima odgovore na sva pitanja pa i ona koja nam je donijela zdravstvena situacija širom svijeta.

“Otvaraju se nove mogućnosti, nova polja kršćanskoga djelovanja, upućeni smo na obitelj, zajedništvo i solidarnost”, rekao je između ostalog nadbiskup Eterović, te posebno istaknuo:

I u ovo vrijeme vidimo da postoje heroji među nama, koji su izbili u prvi plan, a koje možda ne cijenimo  u normalno vrijeme, to su liječnici, bolničari, volonteri pa  i svećenici. Sveti otac Franjo ih je nazvao “sveci- naši sustanari”, oni koji žive među nama a koje moramo otkriti i cijeniti. To su oni koji su u prvim linijama borbe i koji često plate životom. Slušao sam podatke kako je u Italije preminulo 105 liječnika, 28 bolničara i 100 svećenika. To su braća i sestre koji su uz punu požrtvovnost i vjeru u uskrslog Gospodina išli u pomoć i životom platili. To je primjer kako se i mi moramo ponašati. Nismo svi liječnici, bolničari ni svećenici ali svi smo kršćani, svi moramo pomagati bližnjemu, onima za koje znamo da im je potrebna pomoć, možda duhovna, psihološka i to možemo raditi preko telefona, preko modernih sredstava komunikacije, oni koji su mlađi mogu donositi hranu starijima… Tako ćemo doista biti svjedoci uskrsloga Gospodina u ovo teško vrijeme. Svako vrijeme kušnje je i vrijeme kreativnosti da pomognemo i  izgradimo jedan novi odnos među nama, na ljubavi, poštivanju i međusobnom uvažavanju. Uskrsli gospodin je među nama. On jedini nam daje nadu i na kraj ove epidemije. Liječnici će naći lijek ali opet će biti bolesti koje će tražiti nova istaživanja i tako u nedogled. Svi ćemo umrijeti prije ili kasnije. Smrt je druga strana života i pred tom činjenicom moramo biti zahvalni Gospodinu što nam je dao rješenje a to je uskrsnuće. Smrt je uvijek bolna jer se sastoji u prekidu svih odnosa s ljudima koje smo znali, voljeli, s našim bližnjima. U vjeri u Krista uskrsloga znamo da  je to prijelaz na novi život. Isus je uskrsnuo suuskrsnuće naše. Isus je uskrsnuo i želi da mi s njime suuskrsnemo već ovdje na zemlji, da pobijedimo grijeh i  posljedicu grijeha a to je smrt i da s njim živimo u vijeke vjekova, amen. Pa i u ovo teško vrijeme koronavirusa svima vama želim sretan i blagoslovljen Uskrs, amen, rekao je na kraju usrksne propovijedi papinski nuncij Nikola Eterović.

Uskrsne čestitke vjernicima tom je prigodom vjernicima uputio i župnik Zvonko Tolić u svoje osobno ime, u ime svećenika i suradnika Misije.

Misna slavlja iz HKM Berlin, večernja u 18 i 30 i  i nedjeljna u 11 i 30 mogu se, zahvaljujući upravo i toj kretivnosti koju potiče vrijeme kušnje o kojoj je u uskrsnoj propovijedi govorio i nadbiskup Eterović, i dalje pratiti (a netom prošla i naknadno pogledati)  putem linka na YouTube kanalu   

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments