POSTUPNO UBLAŽAVANJE MJERA

A. Merkel: “Moramo živjeti s virusom toliko dugo dok ne pronađemo cjepivo ili lijek”

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Na osnovu preporuke Njemačke akademije za znanost (Leoplodina) izrečene dan prije, u srijedu su  nakon video sastanka i savjetovanja predstavnika savezne vlade i premijera saveznih država, predočeni koraci postupnog ublažavanja mjera donesenih radi suzbijanja koronavirusa.

“Ovo što imamo je krhki uspjeh. Morat ćemo živjeti s virusom toliko dugo dok ne pronađemo cjepivo ili lijek”, rekla je, po zavšetku savjetovanja kancelarka Angela Merkel.

– Dogovoreno je da mjere ograničenja kretanja i smanjenih socijalnih kontakta ostanu na snazi najmanje do 3. svibnja. To podrazumijeva grupe od najviše dvije osobe s iznimkom članova istog domaćinstva. Prema svim ostalim osobama je potreban razmak od najmanje 1,5 metra.

– Škole  i sveučilišta ostaju dalje zatvoreni ali se planira postupno pokretanje nastave nakon 4. svibnja. To se ponajprije odnosi na maturante i učenike viših razreda osnovnih škola.

– Vrtići će i dalje skrbiti za djecu osoba koje rade u zanimanjima koja su “relevantna po sustav” s time da će se lista ovih zanimanja proširiti.

– Dozvoljava se od 20.04. otvaranje trgovina veličine do 800 metara kvadratnih ali uvjet za to su koncepti higijene i sprječavanje stvaranja gužvi.

– Do daljnjeg je zabranjen rad restorana, kafića i ostalih ugostiteljskih objekata, jer nije moguće provesti mjere zaštite poput nošenja maski.

– Vjerski objekti i okupljanja u njima ostaju zatvoreni za javnost do daljnjega, kao i kazališta, kina, muzeji, teretane i hoteli.

– I dalje nisu dopuštena turistička putovanja.

– Sva velika okupljanja i manifestacije, otkazane su do 31.08.2020.

– Nošenje zaštitnih maski se “hitno preporučuje” u javnom prijevozu i boravku u trgovinama ali ono nije obvezno.

Novi sastanak Vlade i saveznih država predviđen je za 30. travnja.

Podsjećamo, u svijetu je od koronavirusa oboljelo više od dva milijuna a  umrlo preko 128 tisuća ljudi. U Njemačkoj se broj zaraženih koronavirusom popeo na  više od 132 tisuće a broj umrlih  je veći od tri i pol tisuće.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments