PROTIV KOGA ĆETE GLASATI

piše: Marija Juračić

Pita me zet protiv koga ću glasati. Iako mi se u prvi mah pitanje čini čudnim, ubrzo shvaćam da je ono sasvim logično.

Došlo je vrijeme da odlučimo koga ne želimo gledati na političkoj pozornici pa, baš poput stranačkih čelnika i njihovih analitičara, slažemo našu internu političku križaljku.

Ako želimo da ne pobijedi  krajnja desnica, moramo glasati za najširu ljevicu. Ako ne želimo pobjedu najšire ljevice, moramo glasati za umjerenu desnicu, ali bi se umjerena desnica nakon izbora mogla skompati s krajnjom desnicom pa smo opet na početku.

Ako svoj glas damo jednoj uljuđenoj desnoj stranci, izgledno je da će se ona udružiti s ekstremnom desnicom, pa ako ne želimo ekstremnu desnicu, moramo dati glas ekstremnoj ljevici ili umjerenoj desnici.

Ako glasamo za male, osamljene stranke, naš glas bi mogao postati glas za nekoga, a ne protiv nekoga, a to ne želimo.

Ako glasamo za najveće stranke, u slučaju da na jesen nahrupi korona, one bi se mogle ujediniti u jednu veliku spasilačku ekipu, koaliciju u kojoj, u stani- pani situaciji, nije važno tko iz kojeg rova puše. U ovu izbornu križaljku valja uključiti i solo igrače koji vole prelaziti iz stranke u stranku pa bi se naš glas, zahvaljujući njima, mogao lako pretvoriti iz onoga protiv u onaj za.

Uvidjevši koliko je teško glasovati protiv nekoga, stavljamo problem na čekanje i proučavamo obećanja pojedinih stranaka, odnosno njihove programe. Možda se tu krije program protiv kojega bismo se mogli oglasiti? Ali slabe koristi od toga. Svi su oni sačinjeni od obećanja. One stranke koje podršku traže u ruralnoj sredini, obraćaju se naciji u ime domovine i naroda, malih poljoprivrednih gospodarstava, jer mali glasove donose, a one stranke koje svoje glasače traže u gradskim sredinama, okrenute su političkom preustroju, energetskoj i industrijskoj obnovi, reformama i malim poduzetnicima, jer mali glasove donose.

Jasno vam je da ne možemo glasati ni protiv domoljublja i naroda, ni protiv reformi, ni protiv nove industrijske revolucije, a još manje protiv prosperiteta malih poljoprivrednika i malih poduzetnika pa uviđate obim naše dileme.

A protiv koga ćete vi glasati?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
3 years ago

Za koga got glasali valja nam prije toga imati na umu i pameti.Sve što činimo dobro i kvalitetno.Činimo to uz sebe i za budučnost naših mladih, naše djece.