FINANCIRANJE SVEUČILIŠTA U RH

tekst: Marko Jareb

Rektor jednog sveučilišta u RH kaže kako od države dobivaju samo 35 milijuna kuna godišnje i da je to mnogo manje u odnosu na druga sveučilišta.

Imaju 227 stalno zaposlenih djelatnika i više od 200 vanjskih suradnika. Studenti kojih je 4100, obrazuju se za 26 programa, uglavnom iz STEM područja. Nastava se izvodi u dva grada.

Jedan sveučilišni profesor, sada pokojni, govorio je kako u RH ima puno fakulteta te da se veliki broj kadrova reproducira s istih, naročito ekonomske i pravne struke i da bi to trebalo smanjiti. Taj profesor je spominjao 4 glavna sveučilišta u RH i jedno u BiH. Po toj računici sada bi ih bilo ukupno 6.

Rektor s početka teksta kaže kako se studenti s njihovog sveučilišta nakon diplomiranja zapošljavaju u struci maksimalno kroz tri mjeseca. Struke su tehničke prirode i biomedicina.

Kolika je plaća profesorima na tom sveučilištu?

Kad podijelimo sredstva koja dobiju od države s brojem izvođača nastavnog procesa dobijemo prosječno približno 82 tisuće kuna bruto po zaposleniku. Aproksimativno bi to bilo oko 40 tisuća kuna neto godišnje po zaposleniku, a mjesečno oko tri tisuće i tristo kuna. Je li to odgovara iznosu plaća zaposlenih u trgovačkim centrima?

Odakle to sveučilište još crpi sredstva za rentabilno poslovanje?

Pogotovo što rektor iznosi kako dobivaju tek 50 posto participacije od države za redovite studente te honorara za znanstvena istraživanja njihovih zaposlenika.

Je li se i na ovom primjeru vidi kako je sjever RH poduzetniji od ostalih njenih dijelova?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments