NE DRŽI SAMO JEDNA ZEMLJA LJUDE ZAJEDNO, NEGO I JEZIK

Sastav koji je dobio PRVU nagradu (među 11. razredima) na Literarnom natječaju Iserlohn 2020. na temu  “Jezik, riječ, maska, ljubav, štiti i mač, umjetnost”

autor: Emil Niklas, 11. razred, Hrvatska nastava Hessen i Saarland, Saarbrücken, SR Njemačka
slika: Sonja Krtić Landeka 1. r. , OŠ. I. G. Kovačića, Vinkovci (4. nagrada na likovnom natječaju)

Ne drži samo jedna zemlja ljude zajedno, nego također i jezik. Tako putujem sa svojom obitelji svake godine u Hrvatsku iako moj brat i ja jedva govorimo hrvatski.

Imamo kuću u Hrvatskoj koja je oduvijek u obiteljskom vlasništvu. Kroz ovu povezanost brzo se dolazi do volje i želje biti u

mogućnosti govoriti hrvatskim jezikom zbog bolje identifikacije sa zemljom.

Naime, jezik je zapravo jedna od najjačih veza i čini sve smislenim i potpunim. Primjerice, u jednoj stranoj zemlji zajednički

jezik i „dva turista“ drži zajedno. Štoviše, pomaže im da budu podrška i pomoć jedan drugome u nekim teškim situacijama.

Svaki jezik je jedinstven i ima vlastite posebnosti. Čini se nevjerojatnim i nemogućim u potpunosti usvojiti jedan jezik, jer se treba poznavati puno gramatičkih pravila na koja se treba dobro paziti. Bez tih pravila, međutim, ne bi se razlikovali različiti jezici koji bez njih ne bi bili ni jedinstveni.

Ako netko poznaje jezik jedne zemlje, nosi u sebi također komadić njezine kulture, civilizacije i baštine, jer jezik je jezgra jedne zemlje.

Moći dobro govoriti hrvatski jest moj cilj čije ostvarenje znači da ću se s Hrvatskom moći identificirati kao s Njemačkom.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments