RAZMIŠLJAJUĆI SAMO O SADAŠNJOSTI -TONEMO U PROŠLOST

O ČEMU JE RIJEČ
piše: prof. Žarko Delač

U iščekivanju haških optužnica hrvatska braniteljska i politička scena se mobilizirala. Branitelji time pokazuju solidarnost sa svojim zapovjednicima, a političari u lovu na glasove potpuno legitimno koriste svaku prigodu pa i ovu. Na žalost vjerojatno je svima jasno kako će naši generali  prvi puta u povijesti biti osuđeni za vođenje oslobodilačke vojne operacije u svojoj vlastitoj državi. Bez obzira na duljinu dosuđene kazne, pa bio to i jedan jedini dan, blistava vojna operacija Oluja će biti proglašena zločinačkim poduhvatom. Pri tome, izrečene će kazne  biti daleko veće, a molitve, mimohodi i prosvjedi neće zasigurno promijeniti već donesene ali neobjavljene odluke sudaca.
Pa kako i bi kada oni nisu nikada čuli fijuk metka, a kamoli granate ili vidjeli ranjeno dijete s majkom.
Slično je, kako kaže Krleža, i s domoljubljem pilara drva na zagrebačkoj trešnjevci i domoljublje gospode koja žive ispod Sljemena s nekoliko pari posluga.
No ne treba samo među drugima tražiti krivce i uzročnike za ovu nepravednu osudu . Osvrnimo se malo oko sebe i vidjet ćemo kako pojedinci vrlo  olako prigovaraju na povijesna događanja tijekom Domovinskog rata. Pitam ih gdje su bili tada  kada je zdrav razum bio zaokupljen samo pukim preživljavanjem i spašavanjem žive glave?!
Stoga i osuda iz udobnih haških fotelja ne može i neće biti pravedna jer ne vodi računa o vremenskom prostoru i uvjetima povijesnih zbivanja o kojima se sudi. Ona će biti okrutna i surova realnost za sve nas koji smo proživjeli Domovinski rat, a nešto manje za one koji su se tek nakon rata rodili.
Govoreći o našoj krivici za ovakvo stanje navest ću jedan od pozitivnih primjera kako očuvati vrijednosti Domovinskog rata. Riječ je o projektu zadruge branitelja Studium pod nazivom Ponos domovine. Organizatori se žale temeljem iskustava iz srednjih škola kako su učenička znanja o tim temama vrlo oskudna. U stvari i u nastavnom planu i programu iz povijesti ove su teme takoreći zanemarive. Umjesto da svakodnevno odamo priznanje našim herojima Domovinskog rata činimo to sporadično i emotivno.
Podsjetit ću na nedavni primjer odnosa prema povijesnim i nacionalnim vrijednostima u Izraelu. Košarkaši Macabija ni pod cijenu sudjelovanja u finalu Euro lige nisu podredili svoj sportski nastup nacionalnom prazniku. A svaki sportaš zna koliko mu znači sportski nastup i to još u ovako velikom natjecanju.
Zbog toga s Haagom ili bez njega Hrvatska ide i mora ići dalje. Okrenuti se budućnosti jer razmišljajući samo i o sadašnjosti već tonemo u prošlost. Hrvatska povijest se ne piše u Haagu. Pišemo je i poštujemo sami. Bez njenog poznavanja nema nam ni svijetle budućnosti ali isto tako ne smijemo biti ni njeni zarobljenici.
Stoga vam gospodo generali još jednom veliko hvala za sve sto ste učinili za našu domovinu. Ovom presudom upisat ćete se 15. travnja u dugačku nisku hrvatskih rodoljuba koji su svojom žrtvom utkali dio sebe u domovinu.
Naša je obveza da to nikada ne zaboravimo!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Ako nam slabi politika ali nebi nam smjela ujedno slabiti udruge i društva Za razliko momentalno od državne politike sve je bolje pokušati prije geta i izolacije. Upravo su mladi roditelji ta pokretnica Razmišljajući za budućnost o našim zajedničkim hrvatskim kulturnim i sportskim klubovima,društvima i zajednicama sve jedno gdi se ona nalazila u domovini isaljeništvo ili u cijeloj dijaspori po svuda im baš ne cvatu ruže. Pogotovo sva ona koja do sada nisu iz bilo koji razloga uspjela okupiti mlade naraštaje za zamjenu. Mnogi od njih muke muče nemogu okupiti ni potreban izborni kvorum članova da opće održe Generalni sabor… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Još sve lađe nisu i ne smiju Hrvatima potonoti I sam pišem u hodu pa mi eto silom prilike i ispadne ili se ubaci koje slovo. Dogodilo se je Hrvatima i hrvatskim građanima to što se je dogodilo ni sam nisam mislio da toliko nisam bio ni siguran prateći i prije cijelu situaciju da će ih sve pustiti na slobodu, ostaje još samo žalba za koju je potrebno okupiti sve snage i dobro na više strana razmotriti i prestudirati situaciju, prići joj u hodu na više strana trijezne i umne glave ono što dosad nisu učinile ni jedne hrvatske vlade… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Sva u svemu hrvatskim generalima
želim dobar i pravedan optužnički
ishod i brzi povratak u domovinu.
Lp