ULAGANJE U RAZVOJ ROBOTIKE U RH

tekst: Marko Jareb

Roboti pri automatizaciji proizvodnje je povećavaju i smanjuju joj cijenu. Kako se može definirati pojam „robot“?

Temeljem instituta RIA ( Robotics Institute of America ) definicija robota glasi: „To je reprogramirajući višefunkcijski manipulator konstruiran tako da pokreće materijale, dijelove, alate ili specijalna sredstva promjenljivo programiranim radnjama za izvršavanje raznolikih zadataka.“

Prema RICMU ( Robotics Institute at Carnegey-Mellon University ) predviđa se da će do 2025. godine roboti obavljati skoro sve operacijske poslove u tvornicama, a također će sudjelovati u rukovođenju nekih uredskih poslova.

Ovdje je važno napomenuti kako su svi suvremeni inteligentni roboti reprogramirajući te se mogu programirati za izvršavanje različitih zadataka.

Kao što je već navedeno roboti u tvornicama pridonose uštedi u radu i većoj produktivnosti. Cijena koštanja rada u direktnoj proizvodnji s oko 17 USA dolara po satu putem robota smanjuje se na 4 i 4,5 USA dolara po satu.

Predviđanja stručnjaka su da će u sljedećih 25 godina u industriji biti primarni poslovi izgradnje i održavanje robota. Potreba za ljudima će i dalje biti u poslovima koji nisu automatizirani i u nadgledavanju robota.

Je li znanstvenici iz područja robotike u RH mogu pratiti ove svjetske trendove? Koliko je RH u tehnološkom zaostatku u robotici prema svijetu? Mogu li bar znanstvenici u RH biti u svjetskom vrhu pri programiranju i reprogramiranju inteligentnih robota?

© Marko Jareb

Članak je objavljen u „Tribini – Slobodne Dalmacije“, 15. kolovoza 2015. na strani 48.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments