VLAČIĆU U ČAST

Svečano otkrivanje spomen-ploče u Regensburgu

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Herbert Stolz, Staatliche Bibliothek Regensburg, de.wikipedia.org

U ponedjeljak, 11. prosinca 2023., u Regensburgu se svečano otkriva spomen-ploča hrvatskom protestantskom teologu, crkvenom povjesničaru i filologu Matiji Vlačiću Iliriku, izvan Hrvatske zvanom Matthias Flacius Illyricus.

Ploča će biti postavljena na zapadno pročelje zgrade Staatliche Bibliothek Regensburg (Državna knjižnica) koje se proteže uz Poetengäßchen (Pjesnička uličica), a do katedrale Sv. Petra nema ni osam minuta hoda.

Manifestacija počinje u 15.30 sati s pozdravnim govorom ravnatelja knjižnice dr. Bernhardom Lübbersom.

Nakon Lübbersa govorit će nadogradonačelnica Gertrud Maltz-Schwarzfischer, dekan Evangeličke crkve u Dunavskom dekanatu Jörg Breu i generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak. O Flaciusu i njegovom značenju za Regensburg kratko će predavanje održati teolog i povjesničar reformacije dr. sc. Luka Ilić.

Stranica s Vlačićevom posvetom u njegovom najznačajnijem djelu Ključ Svetoga pisma (Clavis Scripturae sacrae, 1567.), prvom enciklopedijskom i hermeneutičkom rječniku Biblije.

Spomen-ploču su dali izraditi Grad Regensburg, Evangelički-luteranski crkveni okrug Regensburg i Državna knjižnica, a inicijativa je Ilićeva. Luka Ilić je inicirao postavljanje spomen-ploče Vlačiću i u Wittenbergu (2020.) kao i u Magdeburgu (2022). Ilić, inače rođeni Karlovčanin, živi u Balzheimu i pastor je u evangeličko-luteranskoj crkvi Dreifaltigkeitskirche (Crkva Trojstva).

Matija Vlačić Ilirik rođen je 3. ožujka 1520. u Labinu, a preminuo je 11. ožujka 1575. u Frankfurtu na Majni. U Regensburg je došao iz Jene i u tom gradu na Dunavu živio je samo četiri godine, od 1562. do 1566. godine. Za to je vrijeme utemeljio sveučilište i pokušao je osnovati tiskaru u kojoj bi izdavao djela na južnoslavenskim jezicima. U Regensburgu mu je umrla prva žena, ali se drugi put oženio već 1564. Imao je osamnaestero djece. U regensburškoj Državnoj knjižnici čuvaju se mnogi Vlačićevi spisi s njegovim posvetama, a pisma su mu pohranjena u Gradskom arhivu. Bio je jedan od najplodnijih pisaca svojega doba i napisao je oko 200 djela. Većina se tih njegovih rukopisa nalazi u knjižnicama i arhivima u Beču, Weimaru, Regensburgu, Strasbourgu i Wolfenbüttelu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Đurđica Diminić
Đurđica Diminić
5 months ago

Svaka čast