VELIKI DAN ZA HRVATSKU ZAJEDNICU

Ivan Antunović (napokon) dobio spomenik u Subotici

prilog: Katarina Čeliković
foto: NIU “Hrvatska riječ”

Subotica/ Na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice katedrale i zaštitnice grada Subotice, 15. listopada 2020. godine, pokraj katedrale-bazilike svete Terezije Avilske u Subotici je postavljen i svečano otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću.

Ovo je veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji jer poslije 30 godina hrvatska zajednica prvi puta podiže samostalno jedan spomenik i to biskupu Ivanu Antunoviću, koji je bio velika povijesna ličnost za Hrvate u Srbiji“, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća prigodom otkrivanja spomenika.

Ona je naglasila kako je ovo veliki dan te je lijepo „kada radost s nama dijele i Hrvatska i Srbija. Podizanjem ovog spomenika želimo dijeliti sve vrijednosti koje je dijelio i sam biskup, a to je da čuvamo svoju tradiciju, jezik i vjeru, a isto tako da njegujemo vrijednosti zajedništva.“

No, nije sve išlo tako lako i brzo. Naime, ideja o podizanju spomenika narodnom preporoditelju nastala je tijekom pripreme proslave 200. obljetnice rođenja Ivana Antunovića, obilježene 2015. Od tada je trebalo čekati odluke i rješenja, što je bilo povezano i uz brojne poteškoće. No, kada se sve uspjelo pozitivno razriješiti, financije su diktirale tempo realizacije velike zamisli. Udruživanjem u zajedničku inicijativu Hrvatskog nacionalnog vijeća, Katoličkog društva „Ivan Antunović“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koraci na tom putu bili su olakšani.

Autor spomenika je akademski kipar Bernard Pešorda iz Zagreba, a izrada se odvijala u Subotici. Spomenik prikazuje Antunovića u sjedećem položaju kako u lijevoj ruci drži otvorenu knjigu, što označava njegovu preporoditeljsku ideju, dok se desnom rukom pridržava za križ, što je znak kanoničke časti i službe.

Sama svečanost otkrivanja spomenika bila je veliki događaj za Hrvate u Subotici, ali i u Republici Srbiji. Kao nova manjinska zajednica, nastala raspadom nekada zajedničke države Jugoslavije, Hrvati još uvijek ulažu velike napore u izgradnju svojih institucija, ali i oživljavanjem nacionalnog identiteta. Ne smije se zaboraviti kako je hrvatska zajednica bila konstitutivni narod i novi je status dočekala bez svojih institucija i oslabljenog osjećaja nacionalne pripadnosti.

Prema popisu iz 2011. godine ukupan broj Hrvata u Republici Srbiji je 57.900 te čine 0,81% stanovništva Srbije. Najviše ih je u Vojvodini, gdje je 47.033 izjašnjenih Hrvata – po veličini četvrta zajednica, a skupa s nehrvatskim opcijama etničkih Hrvata su treći po brojnosti. Imajući u vidu upravo ove okolnosti i uvjete u kojima hrvatska zajednica ostvaruje svoje pravo na obrazovanje, informiranje, kulturu i službenu uporabu jezika, događaji poput postavljanja spomenika doživljavaju se kao prave prekretnice.

Nazočnost dužnosnika iz Hrvatske i Srbije, njihove poruke pokazale su Hrvatima kako mogu imati nadu u poboljšanje svojeg položaja, te da mogu računati na obje države u realizaciji značajnih projekata.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je izjavio kako je spomenik Antunoviću dokaz multikulturalnosti Subotice i Vojvodine, ali i ohrabrenje hrvatskoj zajednici da može njegovati svoj nacionalni identitet. „Značaj biskupa Antunovića kao preporoditelja nije bio samo za Hrvate, već i za opći suživot i toleranciju u vrijeme Austro-Ugarske. Njegova uloga kao preporoditelja i prosvjetitelja za bačke Hrvate je bila od izuzetnog značaja, stoga ga poštuju danas jednako Hrvati i u Srbiji i u Mađarskoj. Njegova uloga spaja multikulturalnost, toleranciju, suživot“, kazao je Grlić Radman.

Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović rekao je kako je Antunovićevo djelovanje uzor i za buduće vrijeme. „Antunović je, poput drugih ličnosti iz povijesti Srba i Hrvata u vremenu Austro-Ugarske, stvarao djela kojima se i danas moramo vraćati. Izazovi 21. stoljeća su takvi da nas upućuju na zajedničko djelovanje, na promišljeniji rad i međusobno bolje razumijevanje. Nadam se i da će otkrivanje spomenika Ivanu Antunoviću, kao i sutrašnji događaj kada će Hrvatskom nacionalnom vijeću biti predana na upotrebu rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu, označiti jednu vrstu puta prema uzorima koji su radili na zajedničkim vrijednostima a koje sasvim sigurno u vremenu pred nama moramo uzeti kao vrijednosti vodilje.“ kazao je Mirović.

Na svečanosti se obratio i msgr. Stjepan Beretić, katedralni župnik i predsjednik Odbora za podizanje spomenika, naglasivši kako je „Ivan Antunović zavrijedio spomenik u Subotici, gradu koji je iskreno volio“. Riječi potpore i čestitke uputili su i tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ vlč. dr. Ivica Ivanković Radak.

Svečani program je zbog kiše održan u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, a spomenik su otkrili ovogodišnji bandaš i bandašica Josip Šarčević i Marijana Matković, nositelji žetvene svečanosti subotičkih Hrvata – Dužijance. U programu je sudjelovao i Katedralni zbor „Albe Vidaković“.

U podizanju spomenika veliki je doprinos Prvostolnog kaptola zagrebačkog, u čije je ime pismo poslao pomoćni biskup zagrebački i veliki prepozit Prvostolnoga kaptola zagrebački msgr. Ivan Šaško. On u pismu navodi kako, „budući da nisu u mogućnosti sudjelovati na svečanome otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću ovim putem u ime svih kanonika, članova Prvostolnoga kaptola zagrebačkog, upućuju čestitke na ostvarenju toga vrijednog djela, u kojemu su i sami rado sudjelovali.“ Msgr. Šaško također u pismu kaže kako „ovaj spomenik nije samo odraz prošloga, nego potvrda prisutnosti u sadašnjosti onih oslonaca koje se smatra bitnima i za budućnost“.

Podizanje spomenika su pomogli Prvostolni kaptol zagrebački, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska biskupska konferencija, Osječko-baranjska županija, Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“, Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ i pojedinci svojim prilozima.

Iznimno je važna nazočnost visokih gostiju među kojima su bili članovi diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske, čelnici Grada Subotice, ostalih razina vlasti u Republici Srbiji, a značajna je bila nazočnost Ivana Gugana, predsjednika Hrvatske državne samouprave u Republici Mađarskoj, kao i čelnika samouprava iz grada Baje i Kalače. Upravo kako su predstavnici triju država prisustvovali otkrivanju spomenika velikom preporoditelju, tako je on povezao prije dva stoljeća svoj narod za koji je pisao davne 1882.:

„Na svakom onom polju, koje su poslije nesretnog mohačkog poraza, snova zasjeli Slaveni, gdje je god bilo Srbah, tamo je… bilo takodjer Bunjevacah i Šokacah, ili kako se danas volimo nazivati, Hrvatah, pa se je svaka sudbina na jednom i na drugom podjednako izmjenjivala.“

Podizanjem spomenika biskupu Antunoviću Hrvati su postavili znamen i znak onomu čije se djelovanje svodilo na želju da njegov narod bude obrazovan i u tome ravan drugima s kojima je živio, a neka se ta želja ostvari i nastavi živjeti u onima koji danas njeguju s ponosom svoj hrvatski identitet.

Biskup Ivan Antunović jedna je od najznačajnijih osobnosti među Hrvatima u Ugarskoj u XIX. stoljeću. Ivan Antunović je rođen u Kunbaji 19. lipnja 1815., a umro je u Kalači, 13. siječnja 1888. godine. Antunović je veliki narodni prosvjetitelj i preporoditelja, kalački kanonik i naslovni biskupa bosonski, pokretač takozvanog zakasnjelog preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima, te publicist i prozni pisac. Sudjelovao je u osnivanju više prosvjetnih i gospodarskih institucija, a financijski je pomagao školovanje darovitih mladića iz siromašnih obitelji. Publicističku djelatnost počeo je 1870. pokretanjem Bunjevačkih i šokačkih novina s kulturnim prilogom Bunjevačka i šokačka vila, a tiskane su na onodobnom hrvatskom književnom jeziku (tzv. jeziku Zagrebačke filološke škole). Objavljivao je teološka, publicistička djela, jedan roman i molitvenik Čovik s Bogom. Dopisivao se s mnogim uglednim suvremenicima.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments