GRADIMO MOSTOVE PISANOM RIJEČJU

Predstavljanje Željke Lovrenčić u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Nenad Nemet 

Skopje/ U organizaciji Zajednice Hrvata u Makedoniji, Ogranak Skopje od 5. do 8. studenog predstavljen je dio opusa istaknute hrvatske književnice, esejistice, prevoditeljice, antologičarke i urednice dr.sc. Željke Lovrenčić u Makedoniji.

Predstavljanje je započelo u večernjim satima 5. studenog  u Domu kulture “Kočo Racin” u Skopju pozdravnim govorom Nenada Nemeta, predsjednika ZHRM, Ogranaka. Skopje.

Moderatorica programa naslovljenog “Hrvatska knjiga za Hrvate izvan Hrvatske… gradimo mostove pisanom riječju” bila je mr.sc. Ljerka Toth Naumova, hrvatsko –makedonska pjesnikinja.

Predstavila je životopis i dio brojnih radova Željke Lovrenčić među kojima  je 17 knjiga i pjesničkih panorama i 62 knjige prevoda na španjolskome govornom području.

Spomenula je da je Lovrenčić radila kao diplomatkinja u Hrvatskome veleposlanstvu u Santiagu. Osobito je istakla njezin doprinos u proučavanju  hrvatskoga iseljeništva kao idejne  začetnice i voditeljice ciklusa Tribina Zbirke inozemne Croatice Prvu iz toga ciklusa Lovrenčić je održala u veljači 2014. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a do sada ih je bilo 36.

Tribina koja je  postala sinonimom za susrete s istaknutim pojedincima koji pripadaju hrvatskome kulturnom biću, ali su zahvaljujući svojemu djelovanju, kao i prijevodima svojega stvaralaštva, ostali trajno zabilježeni i u kulturi drugih naroda.

U drugome dijelu večeri dr. sc. Želja Lovrenčić sudjelovala je u promociji   knjige “Nevidljiva vrata” Ljerke Toth Naumove, zbirke pjesama koja je dobila nagradu „Književni most“ Društva makedonskih pisaca kao najbolja knjiga napisana na jezicima manjina u RSM. Tom prigodom osvrnula se i na zbirku pjesama u prozi „Zjenica bježi od zjenice“ koja je u tisku a  za koju je  napisala predgovor naslovljen „Simetričnost Ljerke Toth Naumove“.

Manifestacija u Skopju se održala u nazočnosti potpredsjednika ZHRM-a Stanka Nevistića te predstavnika članova ZHRM i kulturne javnosti Sjeverne Makedonije uz aktualne zaštitne mjere.

Željka Lovrenčić  je  6. studenog  imala susret s veleposlanicom Nives Tiganj u Veleposlanstvu  RH u RSM.

Gostovanje Željke Lovrenčić nastavljeno je 7. studenog u Strugi i Ohridu u Domu kulture u Strugi. Tamo je o gošći iz Zagreba govorio Naum Dunoski,koordinator ZHRM-i,Ogranak Struga ,Ohrid u nazočnosti zamjenika koordinatora dr.sc.Vangela Dunovskog i članova Zajednice Hrvata.

Tom prigodom Željka Lovrenčić je posjetila Spomen kuću braće Miladinov,park drveća dobitnika  nagrade „Zlatni  vjenac Struških večeri poezije“,kao i mnoga kulturna obilježja Struge -grada poezije i nastavila posjet znamenitosti  Ohrida.

Održavanje manifestacije je podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments