MORALNE DVOJBE OKO CIJEPLJENJA

tekst: Marino Ninčević

Dok se cijeli svijet pita koliko će pandemija korona virusa trajati i kakve će posljedice imati za naše društvo i za naš život, pojedini svećenici, preko društvenih mreža, neodgovorno i neutemeljeno pozivaju ljude da se ne cijepe, jer se navodno za proizvodnju cjepiva koriste stanice pobačenih fetusa. Na taj način ne samo da zbunjuju, manipuliraju i obmanjuju ljude jer iskrivljuju i krivo interpretiraju nauk Crkve na kojega se pozivaju,  nego i dovode u opasnost živote i zdravlje mnogih.

Papinska akademija za život 2017. godine izjavila je da se „sva klinički preporučena cjepiva mogu koristiti čiste savjesti te da uporaba takvih cjepiva nije svojevrsno suučesništvo u namjernom pobačaju“. Nakon što je studija Svjetske zdravstvene organizacije ukazala na „rastući trend“ protiv cijepljenja u Italiji, Papinska akademija za život izjavila je: “stanične linije koje se trenutno koriste vrlo su udaljene od izvornih pobačaja i više ne podrazumijevaju onu sponu moralne suradnje neophodnu za etički negativnu procjenu njihove uporabe. Tehničke karakteristike proizvodnje cjepiva najčešće korištenih u djetinjstvu navode nas da isključimo postojanje moralno relevantne suradnje između onih koji danas koriste ta cjepiva i prakse dobrovoljnog pobačaja.”

Papinska Akademija za život također je izjavila da postoji “moralna obveza jamčiti obuhvat cijepljenja potreban za sigurnost drugih.”

Svi imamo moralnu obavezu štititi život i zdravlje nas samih i onih oko nas. Posebno roditelji imaju moralnu obavezu štititi život i zdravlje svoje djece.

Dakle, moralno je dopušteno koristiti sva cjepiva!

Osobno ću se cijepiti protiv Covida-19, jer smatram da su cjepiva i cijepljenje najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments