SAM SVOJ MAJSTOR

piše: Žarko Delač

Potresi koji su se dogodili na našim prostorima u posljednje vrijeme otkrili su različite propuste, a osobito one koji se odnose na  bespravnu i samouku gradnju. Posljedice takvog pristupa dugoročno su daleko štetnije od kratkotrajne dobiti pojedinaca koji se upuštaju u takve kombinacije.

Preciznije govoreći, ne samo na Banovini već i diljem Hrvatske, a osobito na Jadranu, brojni se investitori upuštaju u građevinske pothvate ne poštujući zakone struke. Zbog toga se pojavljuju problemi s klizištima, poplavama, nepristupačnim prilazima ili statički loše izvedenim građevinama.

Štedeći na izradi arhitektonskih i geodetskih elaborata, izbjegavajući plaćanje komunalnih naknada i građevinskih dozvola, rješavaju se stambeni problemi ali što je i za veću osudu, povećava dodatna zarada pohlepnih naših sugrađana. No, kada se nešto nepredviđeno dogodi krivce se uglavnom pronalazi u državi, javnim službama ili nefunkcioniranju gradskih službi.

Zanemaruje se činjenica da su pri tome glavni uzroci propusta njihovi vlastiti postupci, od zaobilaženja zakona do nuđenja mita i korupcije lokalnim dužnosnicima i političarima. Tako se kolo zatvara i bez odlučnih i beskompromisnih poteza neće se samo od sebe prekinuti.

Sigurno kako je jedan od razloga takvog uobičajenog obrasca ponašanja u našoj državi  potreba za što jeftinijom gradnjom i neimaština. Posljedica toga je i izvođenje građevinskih radova u vlastitoj režiji, angažiranje sumnjivih majstora i izbjegavanje izdavanje računa i garancije za izvršene usluge.

Osim u građevinarstvu, slično je i kod većine uslužnih poslova koji su glavni izvor crnog tržišta i rada u sivoj zoni. Treba li uopće postaviti pitanje kada ste dobili ili zatražili račun prilikom popravka perilice ili promjene stakla? Zbog toga se  i državni proračun slabije puni, manje ima novaca za plaće i mirovine i ponovno se vrtimo u začaranom  krugu.

Postavlja se pitanje, može li takvu situaciju država i njezine institucije promijeniti ili je to većim dijelom posljedica našeg mentaliteta pod motom: „Snađi se gospodine“  ili „Ma sredit ćemo to već“?

Čini se ipak kao logičan odgovor  da je  ovaj problem posljedica života u našoj okolini jer kada se iselimo u neku od zapadnih država brzo se prilagodimo drugačijem životu. Ne natječemo se niti u zgrtanju nekretnina, izgradnji što većih kuća ili vožnji u što skupljim vozilima kupljenim na kredit. I naravno, od vodoinstalatera ne trebamo tražiti račun već je nezamisliva pomisao da ga za tu uslugu ne dobijemo!

Prema tome za pravila ponašanja i regule života, treba se u prvom redu pobrinuti država i s nestrpljenjem velika većina hrvatskih državljana to i očekuje.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments