LOCKDOWN DO KRAJA SIJEČNJA

Nakon razgovora Angele Merkel i premijera saveznih država, mjere se i pooštravaju

Berlin/ Lockdown, odnosno zatvaranje radi borbe protiv pandemije korone u Njemačkoj produžit će se do 31. siječnja zbog nastavka velikog broja infekcija. Neke mjere će se čak i pooštriti. Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država složili su se oko toga tijekom svojih razgovora u utorak u Berlinu.

U skladu s tim, mjere prethodno ograničene do 10. siječnja nastavit će se primjenjivati ​​do kraja mjeseca. To se odnosi na zatvaranje većine trgovina, restorana, kazališta, muzeja i objekata za razonodu. Propisi o kontaktima ponovno će se (od 11.01.) pooštriti: privatna okupljanja bit će dopuštena samo s članovima kućanstva i s najviše još jednom osobom koja ne živi u kućanstvu. Do sada se moglo sastati najviše pet osoba iz dva domaćinstva.

Zaatvara se i prehrana, odnosno kantine u tvrtkama. Prije posjeta staračkim domovima, potrebno je testiranje. Uvodi se dvostuko testiranje za one koji putuju i vraćaju se u Njemačku. Jedno po ulasku u zemlju i drugo nakon pet dana karantene.

Ljudi u regionima s vrlo velikim brojem infekcija suočeni su s drastičnim ograničenjima slobode kretanja. Od 7-dnevne incidencije od preko 200 novih infekcija na 100 000 stanovnika, savezne države trebale bi poduzeti lokalne mjere kako bi ograničile opseg kretanja na 15 kilometara oko mjesta prebivališta. Od toga se može odstupiti samo iz utemeljnih razloga. Pri tome, prema saveuznim i državnim odlukama,  turistički jednodnevni izleti nisu dovoljno utemeljni razlozi.

Škole i vrtići i dalje su zatvoreni

Zatvaranje škola i vrtića također će se produljiti do kraja siječnja. Savezna vlada želi zakonom regulirati da se naknada za dječju bolest ove godine može dodijeliti za dodatnih 10 dana po roditelju i 20 dana za samohrane roditelje.

Angela Merkel je nakon vijećanja rekla da je cilj i dalje, doći do sedmodnevne incidencije ispod 50 na 100 000 stanovnika. To postaje još važnije zbog otkrivene mutacije koronavirusa koja se brže širi. “To znači da ovdje moramo biti posebno oprezni”, rekla je kancelarka. Ponovno se stvara “nova situacija”.   Nove mjere su još drastičnije, priznala je Angela Merkel.

Savezna vlada oslanja se na cijepljenje protiv korone

Nakon organizacijskih problema s pozivima na cijepljenje protiv korone, savezna vlada se sada oslanja na taj proces koji bi trebao teći bez problema.

“Savezna vlada prenijet će pouzdano vrijeme isporuke saveznim državama na temelju izvješća proizvođača kako bi se omogućilo sigurno organiziranje na licu mjesta”, kaže se u utorak u rezoluciji saveznih država i savezne vlade.

Savezna i državne vlade potvrdile su da bi uz 1,3 milijuna doza cjepiva koje su već isporučene saveznim državama, gotovo 2,7 milijuna trebalo stići do 1. veljače. Kako bi povećali proizvodne kapacitete, savezna vlada i država Hessen žele podržati proizvođača Biontech “kako bi se proizvodnja mogla odobriti i započeti u veljači u novoosnovanom pogonu u Marburgu”. Savezna vlada također će razgovarati s proizvođačima o tome kako se mogu što brže izgraditi daljnji proizvodni kapaciteti za cjepiva.

Većina podržava mjere protiv Corone

Velika većina Nijemaca zalaže se za proširenje mjera za suzbijanje pandemije korone. U rezultatima Instituta za istraživanje javnog mnijenja YouGov u ime Njemačke tiskovne agencije, gotovo dvije trećine ispitanih reklo je da bi trebalo nastaviti s ograničenjima barem kao i do sada i nakon 10. siječnja. 41 posto je za postojeće mjere, dodatnih 24 posto čak je za pooštravanje. Suprotno tome, samo 17 posto zalaže se za ublažavanje zatvaranja, a samo svaki deseti (11 posto) za potpuno ukidanje svih ograničenja.

Pitanje tko je odgovoran za polagani početak cijepljenja protiv COVID-19 u Njemačkoj i kako se tu može postići veća brzina još uvijek je pitanje oko kojeg postoji spor. Od početka nacionalne kampanje cijepljenja nakon Božića, prema RKI-u zabilježeno je gotovo 317 000 cijepljenja. Ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) odbacio je kritike pozivajući se na ograničene proizvodne kapacitete proizvođača.

Sljedeći summit na vrhu početkom veljače

Kancelarka i šefovi vlada saveznih država o ovoj i novoj situaciji koja bi trebala biti nakon 1. veljače, razgovarat će na sljedećem summitu 25. siječnja.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments