GDJE JE PRAVEDNOST

S PROSVJEDA BERLINSKIH HRVATA
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Više stotina berlinskih Hrvata  …prema procjeni organizatora, oko četiri stotine ljudi …okupilo se u poslijepodnevnim satima ispred Ministarstva vanjskih poslova Republike Njemačke na adresi Werderscher Markt 1, u središtu Berlina. Razlog okupljanja Haaška je presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Okupljanje Hrvata i prosvjede pred Njemačkim ministarstvom, poduprli su Hrvatski svjetski kongres  u Njemačkoj, Hrvatska čista stranka prava Bosne i Hercegovine, Hrvatska katolička misija Berlin, Savez hrvatskih društava Berlina, Prijatelji hrvatske dopunske škole Berlin, HDZ Stjepan Radić, SD Croatia Berlin, Zavičajni klub Tijarica, Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin i Zavičajni klub Brođani.
Prosvjednici su nosili hrvatska obilježja, zastave i parole koje pozivaju na pravednost, podržavaju generale i osuđuju haašku presudu. Prosvjed je protekao mirno i dostojanstveno, uz par  govora, glazbu s razglasa i otpjevanu hrvatsku himnu. Ispred Njemačkog ministarstva vanjskih poslova aktivisti su prolaznicima dijelili letke s pojašnjenjem razloga prosvjeda, koji se …kako piše na letku …održavaju  ovih dana i u New Yorku i Melborunu.
Razloge prosvjeda  pred okupljenim Hrvatima  iznio je  Mijo Marić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj. – Ovim demonstracijama želimo obratiti pozornost na nepravednost  presude ICTY koja kriminalizira obranu Hrvatske od 1995. godine. Ne kritiziramo Njemačku i njemačku politiku nego želimo ponukati da sudjeluje u pravednijem traženju istine.
Hrvati su imali legitimno pravo braniti svoj teritorijalni integritet. Vijeće sigurnosti je 1993.priznalo granice Hrvatske. Ni jedan hrvatski vojnik nije prešao granice Srbije. Prvi puta u povjesti vodi  se proces protiv pobjedničke vojske. Presudom je van snage stavljeno pravo na samoobranu.
Presuda ignorira uzroke konflikta, ilegalno nastajanje tzv Republike srpske krajine i želje Srbije da očisti  i prisvoji hrvatski teritorij. Posljedice: 15 000 hrvatskih žrtava (od toga 300 djece), 180 000 uništenih kuća, tisuće uništenih crkava, 33 mrd eura ratne štete, jedna trećina hrvatskog teritorija je bila okupirana. Nakon dugogodišnjeg protjerivanja oko 100 000 Hrvata, masovnih ubojstava civila, bombardiranja i neuspješnih pregovora s pobunjenim Srbima, u ljeto 1995. uslijedila  je legitimna oslobodilačka akcija hrvatske vojske.
Bijeg srpskih civila i vojnika je upravljan iz Srbije i predvođen od lokalnih srpskih moćnika. Srpsko stanovništvo je napustilo teritorij, evakuirano je  prije početka vojne oslobodilačke akcije. – Ignorirano je da je legitimna vojna oslobodilačka akcija „oluja“ bila odlučujuća za završetak rata na Balkanu. Pobjedom nad Srbima su zaustavljena i izbjegnuta daljnja masovna umorstva  poput onog u Srebrenici.
Nitko ne dovodi u pitanje da je tijekom oslobodilačke akcije bilo kolateralnih žrtava i uništavanja no vojni eksperti su procjenili kako je usporedbom utvrđen  minimalan broj žrtava.
– Prema konstrukciji Haaškog suda, o „udruženom zločinačkom pothvatu“,morale su se  iz svih dosadašnjih ratova na svijetu i svih intervencija UN-a- ili NATO-a, podići  optužnice za predsjednike država, predsjednike vlada ili vojnih ili policijskih davatelja naredbi. Za male narode vrijede izgleda druga mjerila.

Pored Mije Marića, na prosvjedu je govorio i Tadija Ljubičić, predsjednik HČSP BiH.
Hrvatska vlada od 2001. do 2011. provodi politku, po njemački rečeno „Die Hose runter“. Nema štrika koliko je Juda, kazao je Anton  Gustav Matoš. Uistinu je popis izdajnika impozantan. Predvodi ga bivši predsjednik Stjepan Mesić. Počinio je akt veleizdaje dilanjem transkripata. Njegov ured je pretvoren u samoposlugu u kojoj su čak i strani novinari mogli uzimati akta koja podliježu tajnosti. Naša sestrinska stranka u RH podnijet će zbog ovoga i kaznenu prijavu protiv ovog izdajnika kako bi završio gdje mu je i mjesto. Sljedeći na listi izdajnika je dr Ivo Sanader. Dobivši izbore lažima o zaštiti digniteta domovinskog rata, miljenik EU- masonerije i domovinske Udbe, izručio je sve vodeće hrvatske generale, opljačkao Hrvatsku, prodao sve vrijedno od hrvatske imovine. Ovaj izdajnik je najzaslužniji za tragediju Ante Gotovine i Branimira Glavaša. Treći na rang listi izdaje je državni tužitelj Mladen Bajić. I on dila transkriptima, proganja hrvatske ratnike, napose je aktivan u procesu  Lora u Splitu gdje lažno svjedoči protiv hrvstskih vojnika kako bi se omilio arhitektima treće Jugoslavije. Četvrta na listi je aktualna predsjednica vlade Jadranka Kosor. Ona isto tako surađuje sa Bramersom i izmišlja tzv. topničke dnevnike koji ne postoje. Njezina vlast dozvoljava hapšenje Purde, privodi na tzv. informativne razgovore vukovarske legende, dr Vesnu Bosanac … šikanira Petra Janjića Tromblona. Mi tražimo aboliciju svih proganjanih hrvatskih ratnika, procesuiranje četnika Stanimirovića, Gajice, Džakule, Pupovca.
I konačno, peti  na listi je dopredsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks, tvorac krilatice,” locirati, identificirati i transferirati”.  Ovo sve vam ne govorim kao stranački čovjek nego kao hrvatski dragovoljac. Ova kolajna na grudima nije nikakva šminka, to je Oluja. Ako su hrvatski generali zločinci –i ja sam zločinac. Došlo je vriejme da se hrvatski narod jasno odredi, ili će ustati protiv nepravde i izdaje ili će i sam krenuti u izdaju i propast. Mi dragovoljci nećemo dozvoliti da oni koji su na našoj krvi dobili ugodne saborske fotelje, izdaju  nacionalne interese. Spremni smo vlastitim životima braniti naš ponos i Hrvatsku. Mi živimo za Hrvatsku a ne od nje. I kao što reče naš Antun Gustav Matoš:- Hrvatska je nama i  zipka  i grob i  mlijeko materino i najveći zakon …zaključio  je Tadija Ljubičić pročitavši potom  i Memorandum o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini koji će …prema njegovim riječima biti uručen Guidu Westerweleu, njamačkom  ministru vanjskih poslova.
Mijo Marić je na kraju prosvjeda poručio   kako ovo nije jedina i zadnje akcija. – Cilj je da svijet vidi da se ovdje prešla granica.  I da hrvatski narod  koji ovdje živi vrlo integrirano, nakon 20 godina opet ima razloga  demonstrirati. Pripremaju se slične akcije u Stuttgartu i Frankfurtu. Cilj je da se i dalje čuje naš legitimni, demokratski protest.
Zato već sada molimo za vašu  potporu koja će biti potrebna u narednim tjednima i mjesecima
…rečeno je na kraju prosvjeda Hrvata ispred Ministarstva vanjskih poslova Njemačke u Berlinu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovane Hrvatice i hrvati kao i svi drugi hrvatski građani. Sretan vam Uskrs i puno uspjeha ujedno prenosim uskrsnu čestitku naše HKZ-Stuttgarta kojoj se i sam pridružujem nosit ću vas u mojim mislima putujući u to vrijeme za Hrvatsku. Svima onima koji su u to vrijeme također bilo gdje na putu i onima svima koji putuju za Hrvatsku sretan put i povratak. Lp Povodom uskrsnuća Kristovog Svim hrvatskim vjernicima u svijetu i Domovini želimo sretan Uskrs, blagoslovljeno Uskrsnuće Kristovo, da ga u miru i sreći sprovedu, nadahnuti veličinom uskrsne poruke života, međusobnog poštivnja, dobrote, ljubavi, darivanja i cjelokupnog kulturnog i… Read more »