KAKO NAS SPASITI OD NAS SAMIH

KOLUMNA POVODOM
piše: Emil Cipar

Prošlo je nekoliko dana od Presude. Od dana kada nam je međunarodna zajednica dala pljusku, kad nas je opalila dlanom po obrazu. U ušima mi još uvjek zuji, obraz se crveni …nisam još došao k sebi.
Treba s ovom pljuskom živjeti. Ne samo danas, ovaj tjedan, mjesec …s njom moramo živjeti cijeli život, nju će osjetiti i iduća pokoljenja.
Svi bjesomučno tražimo krivca za ovo poniženje. I svi ga znamo, želimo ga razapeti, ubiti, spaliti na lomači…
Uprijeti prstom u nekoga i jasno reći …držite izdajicu, vrlo je jednostavno, ali stvari nisu tako jednostavno posložene kako nam se čini. Kod traženja krivca morali bi malo dublje razmisliti i pitati sami sebe …jesi li ti možda kriv zbog ove pljuske? Jesi li ju možda zaslužio?
Transkripti, Tuđman, Mesić, Sanader, Kosor, Bajić …sve je to prejednostavno i bilo bi dobro kada bi to ostalo na njima.
Ali nije to baš tako!
Međunarodna zajednica pronašla je u transkriptima razloge da bi donijela ovu sramnu presudu. Je li transkripte trebalo predati i je li kriv onaj koji ih je predao, ili je krivnja u njihovom sadržaju. Državna tajna? Znači da je u tim transkriptima nešto od posebne vrijednosti za državu za narod i da se to ne smije pokazati drugima. Činjenica da ti transkripti postoje i da je u njima nešto što ukazuje na zločin ne bi nam nikada dali mirno spavati. Nastao bi misterij, nagađanja, a to bi svakom pokoljenju Hrvata bio težak teret.
Ne znam potpuni sadržaj tih zapisa, ali ako je u njima stvarno pravi dokaz za ovakvu presudu,onda je bolje da su predani. Gorko i teško je to u ovom času, ali dobra podloga za budućnost.
Sanader? Vikao je na splitskoj rivi pred nekoliko stotina tisuća Hrvata …ne damo naše generale! I imao je figu u džepu. Kad je pobjedio na izborima, predao ih je hladnokrvno u ruke međunarodne pravde, a s njima je svjesno izručio i cijeli hrvatski narod.
Kosor? Nastavak iste politike, ništa pametno i korisno za hrvatski narod.

Glavni krivac za ovu sramotu i za ovu pljusku smo mi braćo Hrvati. Nikada nismo prihvatili Starčevićevu poruku Budi svoj! Uvjek smo prihvatili i podržali nekoga koji nam je obećavao brda i doline. Po običaju …daj malo, obećaj puno i uzmi sve, iscrpili su nas svi naši vođe do sada… Pavelić, Tuđman, Mesić…
Sada nam niko više nema ništa uzeti. I ono zadnje što smo imali …ponos, i njega su nam sada uzeli. Platili smo ga kao dug za stare grijehe.
Čije grijehe?
Naše! Moje, tvoje, susjedove… Jer mi smo vjerovali da nas naš neće izdati, prodati, osramotiti… da neće na naš račun praviti politiku za osobne interese, da imaju Starčevićevu viziju na koju su se zaklinjali, držali ruku na srcu…
Mi smo im dali punomoć za zlodjela, koje u naše ime počiniše i mi im podižemo spomenike, šutimo o njihovim prljavim poslovima, krijemo ih kao državnu tajnu…

… Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će rođenje, rodit će se slobodna Hrvatska
kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni
jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa
Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako ..

 

.. No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas
je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali
svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će
biti najveće i nerješivo pitanje – kako nas tada spasiti od nas samih?!”
Bruno Bušić

Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako …rekao je vizionar Bruno Bušić u zapisu iz 1975. I postavio pitanje na koje mi sada grčevito tražimo odgovor:

Kako nas spasiti od nas samih?

Pljusku po lijevom obrazu smo dobili. Kome ponuditi desni?

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Hrvatska se brani iz nutra i iz van svojih granica, slično kao nekada. Kaže nađa kolegica Snježana Nemec blogerica i posmatračica u – Večernjem listu Prihvatiti ovakvo stanje, ali samo i isključivo u smislu učenja iz iskustva. Ako već moramo živjeti kao svjedoci neistina, laži, bezočnog podmetanja naše i međunarodne politike, ako to moramo stalno i ponovno proživljavati, jedini je način, jedino je moguće rješenje boriti se za promjenom ovakve situacije, i to do granica dok istina ne postane besmrtna u ovom stvarnom surovom svijetu. A stvarni svijet rezerviran je za hrabre, one koje prihvaćaju izazov, koji će bodriti buduće… Read more »

Viktor Arbanas
13 years ago

Da, to je gorka istina! Bruno nam je rekao da smo licemjeri jer smo kmetovi, a time i izdajnici. No, ima i drugi kut iz kojega se to može promatrati. Plemena su nekada izabirala svoje najbolje glave da bi OBSTALI. Te glave su mislile za svoje pleme i predlagale promišljena riešenja o kojima su svi razpravljali i prihvatili ono što su svi mislili da je za pleme najbolje. I danas mi izabiremo neke glave koje, mislimo mi naivno, isto to čine iako ih mi ne nadziremo. Te glave nas ništo ni ne pitaju, a kamo li da s nama razpravljaju.… Read more »