PRODULJENO TRAJANJE LIKOVNO-LITERARNOG NATJEČAJA

Na likovno -literarnom natječaju na temu “Ruke…” sudjeluju hrvatska djeca iz oko stotinu škola iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Italije…

tekst: Ante Karačić
autorica skulpture: Matea Ana Kodžoman, 4. b, O.Š BIJAĆI Kaštel Novi, Kaštel Štafilić

Iserlohn/ Istekao je zvanični rok za slanje radova na ovogodišnji međunarodni likovno – literarni natječaj za hrvatsku djecu širom svijeta, naslova “Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča”. Ali po pravilu, produžavamo rok, pa radove primamo do kraja mjeseca.

Krajem ožujka je predviđena izložba i odabir najboljih radova u gradskoj galeriji Iserlohn. Nadamo se da ce do tada popustiti ograničenja i da ćemo u predviđenom roku uspjeti odabrati najbolje.

Natječaj je ove godine prvi put bio online za maksimaalno pet radova. A za one koji su imali više radova, tražili smo slanje poštom.

Ovaj natječaj smo  raspisali 3 mjeseca kasnije jer smo bili zbunjeni ograničenjima zbog pandemije. No, i pored svih tih ograničenja imali smo odličan odaziv. Broj pristiglih radova primiče se prosjeku u zadnjih 5 godina – tisuću.

Tema je bila izvanredna, na tome zahvaljujemo Jadranki Gradac koja je odredjivala teme posljednjih pet natječaja.

Natječaj raste i razvija se. Do sada ga ništa nije moglo zaustaviti i usporiti pa čak ni pandemija.

I ove godine među sudionicima imamo preko 30% novih škola. Sudjeluje oko 100 škola i 120 nastavnika iz: Rumunije, Vojvodine, Mađarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Italije, BiH, Njemačke.

Javljaju se uglavnom male područne škole kao i škole iz prigradskih naselja velikih gradova. Sudjeluju i odrasli i djeca s posebnim potrebama kao i škole nacionalnih manjina.

Natječaj je najprije krenuo kao likovni pa se u poslednjih 5 godina nastavilo i sa literarnim. Postoji velika šansa da uvedemo još jednu kategoriju – SKULPTURE. Naime, svake godine imamo dosta upita na tu temu a poneki i pošalju koju skulpturu.

Šaljemo fotografiju rada Matee Ane Kodžoman  iz O.š. BIJAĆI Kaštel Novi, -Kaštel Štafilić. Rad je uradila pod vodstvom mentorice Terezije Zokić.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments