MATIČNE STANICE I NJIHOVA DRAGOCJENOST

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Specijalizirane stanice

Ljudsko tijelo sastoji se od milijuna stanica. Neke od njih imaju svoju specifičnu funkciju, tj. pripadaju pojedinom organu (npr. jetri, želucu, bubregu…) i odgovorne su za pravilno funkcioniranje samo toga organa. Takve stranice zovu se specijalizirane stanice. Na primjer: iz jedne bubrežne stanice uvijek nastaje isključivo samo nova i mlada bubrežna stanica.

Matične ili nespecijalizirane stanice

U tijelu postoji i druga vrsta stanica koje nisu specijalizirane. To su matične stanice. One se razlikuju od svih ostalih tjelesnih stanica po jednoj jedinoj osobini: mogu se pretvoriti u bilo koju tjelesnu stanicu i u funkciji zamijeniti bilo koji organ koji propada zbog bolesti, povrede ili starenja.

Matičnih stanica ima dvije vrste. Jedne se nalaze u ljudskom zametku, a druge su u odraslom  čovjeku.

a/Matične stanice koje se nalaze u ljudskom zametku

One su dragocjene jer stvaraju organe i tako oblikuju dijete u majčinoj utrobi. One se ne smiju uzimati za istraživanja ili za liječenje bolesnika, jer bi se time žrtvovao sam zametak koji je  buduća osoba. Zato je svako manipuliranje s matičnim stanicama iz ljudskoga zametka etički tj. moralno nedopustivo.

b/Matične stanice koje se nalaze kod odrasle osobe

Kod odrasle osobe matične stanice nalaze se na četiri mjesta: 1. u perifernoj krvi, 2. u masnom tkivu, 3. koštanoj srži, 4. u posteljici i pupkovini kod rodilje.

1./Matične stanice iz periferne krvi

Matične stanice stvaraju se u koštanoj srži iz koje odlaze u krvotok, tj. u perifernu krv. U perifernoj krvi ima malo matičnih stanica. No do njih se lako dolazi: samo jednim ubodom igle u venu na ruci. Matične stanice iz periferne krvi su starije i manje vitalne.

Tko želi darovati svoje matične stanice iz periferne krvi najprije dobije jedan lijek koji potiče izlazak matičnih stanica iz koštane srži u perifernu krv. Potom mu se iz jedne vene na ruci  uzima krv koja cjevčicama odlazi u aparat za izdvajanje matičnih stanica. Preostala krv, oslobođena od matičnih stanica, darivatelju se vraća u venu na drugoj ruci. Taj postupak traje tri sata i posve je bezbolan.

 2./ Matične stanice iz masnoga tkiva

Unatrag nekoliko godina sve više se koriste matične stanice iz masnoga tkiva gdje ih ima mnogo. One su starije i manje vitalne. One pospješuju i obnavljaju vlastite oštećene ili dotrajale hrskavice zglobova. Koriste se kod sportskih povreda, kod operacija na licu nakon povreda ili kod znakova starenja (ublažavanje bora, podizanje spuštenih očnih kapaka, povećanje usnica ili oblikovanje obraza).

3./ Matične stanice iz koštane srži

U koštanoj srži ima mnogo matičnih stanica. One se dobivaju ubodom igle u zdjeličnu kost. Taj ubod može biti neugodan i bolan. Tako dobivene stanice su starije i manje vitalne. Darivatelj koštane srži mora biti u dobi od 18 do 55 godina.

4./ Matične stanice iz pupkovine

Rodilja u svojoj posteljici i pupkovini ima obilje mladih i vitalnih matičnih stanica. Do njih se dolazi najlakše: samo odlukom rodilje da želi darovati krv iz pupkovine koja bi inače završila u bolničkom otpadu.

Što su posteljica i pupkovina

Za vrijeme bračnog odnosa u rodnicu (vaginu) izlije se muško sjeme. Ono sadrži milijune spermija. Samo jedan jedini spermij iz rodnice dolazi u ženin jajovod gdje se nalazi ženina jajna stanica. Tamo spermij prodre opnu jajašca i uđe u jajašce. To je trenutak oplodnje. Oplođeno jajašce iz jajovoda potom putuje prema maternici gdje se usađuje u njezinu unutrašnju sluznicu. Čim se u jajovodu dogodi oplodnja, u sluznici maternice počinje se stvarati posteljica. To je spužvasti, mekani, dobro prokrvljeni plosnati, okrugli organ sličan lepinji. On  raste zajedno sa začetim djetetom. Iz središta posteljice izrasta jedan tračak koji se zove i pupkovina. Taj tračak je na svojoj drugoj strani srašten sa djetetovim trbuščićem. Preko posteljice i pupkovine dijete dobiva majčinu krv. Uoči poroda dijete teži oko 3 kg. Njegova posteljica tada ima promjer od 20 cm, debljinu od 2 cm i težinu od 500 grama. Pupkovina je u porodu dugačka oko 50 cm; njezin promjer je oko 2 cm. Kroz pupkovinu prolaze tri krvne  žile: dvije arterije i jedna vena.

U času kad žena u trudu porodi dijete, ono još uvijek na svom trbuščiću ima priraštenu pupkovinu koja ga spaja sa posteljicom koja je još u maternici. Primalja odmah po porodu djeteta sterilnom štipalicom čvrsto stegne pupkovinu 5 cm od trbušnoga zida djeteta. Jednu minutu po porodu ona oštrim sterilnim škarama prereže pupkovinu iznad štipalice. To za dijete nije bolno, jer u pupkovini nema živaca. Bataljak pupkovine se odmah zamota sterilnom gazom, jer je vrlo podložan infekciji. Nakon nekoliko dana bataljak se spontano osuši i otpadne. Ostaje samo vidljivi, suhi pupak na trbušćiću. Drugi kraj pupkovine stegne se specijalnim instrumentom uz ženino spolovilo.

Dijete se odmah po porodu obriše i golo stavlja na gola majčina gola prsa i prekrije toplom pelenom. Za koju minutu u jednom blažem trudu žena porodi i preostalu pupkovinu sa posteljicom.

Budući da je pupkovina stegnuta instrumentom, krv koja se nalazi u posteljici i pupkovini ne može nekontrolirano isteći. Nakon izlaska posteljice liječnik porodničar pažljivo pregleda i opiše cijelu pupkovinu i posteljicu, jer niti djelić posteljice ne smije zaostati u maternici. U posteljici i pupkovini nalazi se 50 do 150 ml krvi.

Ako rodilja daruje krv iz pupkovine, uzima se najmanje 80 ml krvi pet minuta po porodu.

Zapreke za darivanje krvi iz pupkovine

U nekim prilikama krv iz pupkovine nije pogodna za darivanje. To je u slučaju prijevremenoga poroda, prsnuća vodenjaka koje traje duže od 24 sata, kod zamućene (mekonijske) plodne vode, ako trudnica ima povišena temperaturu ili povišeni nalaz CRP, kod trudnice sa upalom mokraćnih putova, kod višeplodne trudnoće, ako postoje znakovi djetetove patnje, zastoj rasta djeteta, nenormalni nalaz na kromosomima djeteta ili ako trudnica ima vodene kozice (varičele).

Matične stanice su dragocjeni lijek

Matične stanice iz pupkovine su čudesno Božje djelo. One imaju sposobnost pretvoriti se u bilo koju drugu stanicu i graditi bilo koji organ u tijelu koji je ugrožen bolešću, povredom ili starošću. Matične stanice su prvenstveno lijek protiv raznih vrsta leukemija i slabokrvnosti, poremećaja otpornosti (imunosti), metaboličkih bolesti (nakupljanje masti u pojedinom organima), bolesti zbog nedostatka enzima, bolesti na kromosomima, teških oblika astme, mišićne distrofije, poremećaja u radu bubrega, povreda ili istrošenosti zglobnih hrskavica.

Čuvanje matičnih stanica

U Zagrebu postoji javna banka za laboratorijsko ispitivanje i čuvanje darovane krvi iz pupkovine. Banka nosi ime “Ana Rukavina“ i radi na principu dobrovoljnosti, anonimnosti i besplatnosti. Darovana krv se iz rodilišta prevozi u banku krvi. Tamo se najkasnije 48 sati nakon poroda zamrzne i čuva u tekućem dušiku na temperaturi nižoj od -150°C.

Postoje i privatne banke krvi iz pupkovine u kojima se naplaćuje čuvanje krvi za vlastite potrebe.

Bračni parovi, rodilje, odlučite!

Krv iz pupkovine obiluje dragocjenim mladim, vitalnim i samoobnavljajućim matičnim stanicama. Darivanje te krvi ne osiromašuje rodilju, niti novorođenče. Do poroda su posteljica i pupkovina obavile su svoj zadatak; hranile su vaše dijete. Matične stanice izgradile su vam zdravo i vitalno dijete koje vam je Bog darovao.

Ta dragocjena krv može biti jedini lijek nekim teškim bolesnicima. Ako je ne poklonite, ona će se zajedno sa posteljicom i pupkovinom odložiti u medicinski otpad.

Ako pak darujete tu krv, ona će se banci krvi ispitati i čuvati pod šifrom vašega djeteta i na taj način ući u svjetski registar darivatelja matičnih stanica. Nekoliko mililitara te krvi može spasiti život majci mnogobrojne djece u Australiji, mladiću bolesnom od leukemije u Kini, ocu obitelji koji je stradao u prometnom udesu u Americi, djevojci koja čeka na spasonosni lijek u Norveškoj…

Bolesnici koji čekaju na matične stanice ne moraju biti negdje daleko od vas. Ta dragocjena tekućina može biti spas i za nekoga tko vam je blizak. Matične stanice mogu poslužiti i za liječenje vašega djeteta ako ga u životu zadesi neka teška bolest.

Darivanjem krvi iz pupkovine vi ništa ne gubite, a nekome možete darovati sve – tj. šansu za život.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments