DIDA FILIPOV ŽUJO

tekst: Fiip Ćorlukić i Uredništvo Hrvatskog glasa Berlin

Kad se iz Pule porukom javi Filip Ćorlukić,  to je praznik za oči i dušu. Naime, Filip je naš višegodišnji, cijenjeni, dragi i najstariji suradnik.

Naš “dida Filip”, kako ga od milja zovemo, već je u 94.  godini.

Nekad su elektronske poruke “letjele” i više puta dnevno k Filipu u Pulu i natrag nama u Berlin, u svijet. Posljedice moždanih udara taj su brzi ritam razmjene zanimljivih sjećanja i inteligentnih razmišljanja i zapažanja, nešto smanjile ali ne i zaustavile. Filip se bori sa svakom rečenicom, ali se ne predaje. Riječi i rečenice sve bolje izgledaju, njegov jaki duh i intelekt nadvisuju bolest.

Evo jednog kratkog sjećanja kojeg je napisao i poslao jučer.

“U selu Vrhovi u kojemu sam se i rodio, u stanu našeg kuće, imali  smo i ljutitog, velikog psa Žuju -s kojim se nikad nisam igrao.

Imao sam već 6 godina i otac je unajmio stan u Derventi, pa smo skupa sa zaostalim stvarima u zaprežnim kolima, otišli u Derventu.

Žujo je ostao vezan i strina ga je trebala hraniti dok mi dođemo po njega.

Nakon nekoliko mjeseci, otac i ja smo pješice krenuli u Vrhove – a već par kilometara prije dolaska čuli smo Žujino glasno i dug0 zavijanje.

Kad smo došli u vrt, on je radosno počeo skakutati. A kad sam mu prišao bliže, uspravio se i skakutajući, počeo  me lizati po obrazima.

Bože moj, kakva je to bila ljubav od strane Žuje, s kojim se ranije nikad nisam igrao jer je bio ljutit i opasan.”

Filipovu knjigu “Moja sjećanja na minulo stoljeće” objavili smo  u cijelosti, u više zasebnih priča, u rubrici naslova “Prorok prošlosti” a pripremamo za objavu na portalu i njegovu knjigu naslova “Heretik”.

Filip Ćorlukić je očevidac i sudionik brojnih povijesnih događaja, sve rjeđi svjedok minulog vremena. Zbog toga, objavljeno kod nas svaki dan dobija sve više na važnosti.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments