ZAŠTO NISMO SVI JEDNAKI PRED ZAKONOM

piše: Žarko Delač

Nebrojeno puta mogli smo izjave naših sugrađana koji su ogorčeni na rad hrvatskog sudstva.

Tako je već postala uobičajena praksa da tajkunova djeca ne odgovaraju za kaznena djela počinjena u prometu, milijunske prevare osporavaju đavolji odvjetnici koji su svoju dušu prodali za šaku kuna ili stečajni suci pred našim očima trpaju sredstva iz stečajne mase u svoje džepove.

Tome možemo dodati i vrlo čvrstu spregu sudaca i javnih bilježnika koji odlično zarađuju na brojnim ovrhama i pri tome nevjerojatno velikim zateznim kamatama.

O tome sam se i osobno uvjerio dobivši ovrhu za račune koji mi je HEP slao na nepostojeću adresu na drugom kraju Hrvatske. Potpuno nevin i bezbrižan pojavio sam se na sudskom ročištu ali od oslobađajuće presude u sporu protiv HEP-a zastupanog  odvjetnikom nije bilo ništa.

Ogorčen takvom nepravdom i banalnim primjerom kako funkcionira lihvarski sustav uložio sam žalbu. Nažalost na drugostupanjskom Županijskom sudu u Sisku žalba je odbačena uz obrazloženje kako se u drugom stupnju ne razmatraju novi dokazi. Iako sam samo ponovio iste dokaze s prvostupanjskog suda.

I tako sam u pismenom odgovoru na 4 stranice u potpunosti mogao sagledati svu bijedu i birokratski odnos u sudačkoj mreži te shvatio zbog čega brojni domaći sporovi završavaju na Europskom sudu. Nažalost, vjerojatno ću i ja morati tim putem i tužiti svoju domovinu tj. Republiku Hrvatsku jer mi izgleda drugo ne preostaje. Osobito imajući u vidu kako suci zagrebačkog županijskog suda dijametralno različito tumače aktualne afere s vjetroelektranama ili vrhunski pravni stručnjaci postupak imenovanja predsjednika Vrhovnog suda.

Uz ove sudske nedosljednosti koje su samo jedan mali dio koje svakodnevno proživljavamo ili smo ih svjedoci, nema nimalo razloga za optimizam. I umjesto da o tome i demografskom slomu političari progovaraju svakodnevno i na svakom mjestu, svjedoci smo kako u kampanjama za lokalne izbore nema niti slova o tome.

Naravno, jasno da je sudstvo prema načelu trodiobe vlasti neovisno i samostalno ali očigledno je kako je i posve bez nadzora i kontrole. A takav zakon su donijeli upravo političari pa je onda jedino logično da ga oni i promijene.

Loše stanje u županijskim, gradskim i općinskim  sudovima upravo im treba biti poticaj da se nešto i promijeni.

Usput, ne bi bilo loše i dokinuti instituciju saborskog imuniteta koju su si također priskrbili jer nema potrebe da se kaznena nedjela i druge nemoralne rabote štite u ime i za političke funkcije.

Time ujedno kršimo i Ustav koji u članku 14. kaže da su pred zakonom svi hrvatski državljani jednaki!

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments