U POTRAZI ZA NOVIM PUTEVIMA

piše: Dražen Radman

David Livingstone (1813. – 1873.) je bio škotski liječnik, misionar i istraživač. Proveo je više od trideset godina u Africi istražujući kontinent.

Prvi je obavljao istraživanja u bazenu rijeke Zambezi te je otkrio niz jezera, a posebno se pamti po otkriću veličanstvenih Viktorijinih slapova.

Jednom prilikom je rekao:

“Ne želim ljude koji bi došli samo ako saznaju da su putevi prohodni. Želim one koji bi došli ako znaju da puteva nema.”

Ova izjava me ponukala na pitanje: “Jesmo li skloniji ići samo utabanim putevima ili smo skloniji istraživanju i pronalasku novih puteva?”

Rekao bih da smo skloniji ići već poznatim, utabanim putevima. To je, na određeni način, u redu i logično. Jer čovjeku treba mir i sigurnost, a ne neizvjesnost nepoznatog.

Uostalom, kad većina ide već određenim i poznatim putem, onda je i jednostavnije kretati se se poznatim stazama.

Ali, ukoliko u našoj nutrini nismo u osobnom dubokom, postojanom miru i sigurnosti; tj. ako još nismo ‘stigli na mjesto’ onog trajnog zadovoljstva, onda bismo trebali biti ‘istraživači’ koji se nipošto ne mire s postojećim ‘mjestom’.

Tada bismo trebali biti u ozbiljnoj potrazi koliko god takva potraga (u početku) značila neizvjesnost, nelagodu ili čak opasnost.

Jer, ljudi moji, zar nije mnogo opasnije ostati na mjestu lažnog mira i sigurnosti i baviti se ‘potočićima’, nego odvažiti se i, mimo ‘main streama’ krenuti u iskrenu i ustrajnu potragu?

Jedino tako se čovjek može jednog dana naći pred ‘Viktorijinim vodopadima’ od kojih mu zastaje dah od zadivljenosti pred ugledanom Ljepotom.

A za ugledati takve vodopade, i nositi ih putem kroz život, dobra je vijest, ne moramo uopće ići u Afriku.

Trebamo se ‘samo’ probiti kroz šumu i prašumu u nama samima. S tim da kad nam takvo ‘probijanje’ postane preteško, uvijek Netko dođe i pomogne  prokrčiti onaj završni dio puta do veličanstvenog Vodopada.

Jer kad ga čovjek ugleda, onda tek zna – da vrijedilo je.

“Radije ću biti u srcu Afrike u Božjoj volji, nego na tronu Engleske izvan Božje volje.”

(David Livingstone)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments