HRVATSKA JE BIRALA

Na lokalnim izborima u Hrvatskoj glasalo je 46,7 % birača.

tekst: Aleksandra Brenetić
foto: Nina Đurđević

Zagreb/ Hrvatska je birala. Na biralištima diljem Lijepe Naše građani su jučer birali svoje predstavnike na lokalnim izborima.

Pravo odlučivanja tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti imalo je tri milijuna i 660 tisuća birača.

Državno izborno povjerenstvo – DIP je u 21 sat počeo s objavljivanjem prvih nepotpunih službenih rezultata izbora, a novi su dolazili svakih 15 minuta. Glasalo je oko 46,7 % birača, a do 3 sata danas ujutro obrađeno je ca. 99,9 % biračkih mjesta.

Prvi dojmovi kažu da su se hrvatski građani trgli i da se žele riješiti koalicija HDZ-a s raznoraznim žetončićima. HDZ opet nije pobijedio u Zagrebu, a sad je još izgubio i utjecaj. HDZ gubi Split, vjerojatno će izgubiti i Šibensko-kninsku županiju, a prvi put im je ugrožena vladavina u skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Izgleda da ide kraju politika zapošljavanja nesposobnih žena, muževa, braće, sestara, kumova i prijatelja na namještenim natječajima, pretvaranje države u zonu prevaranata sa stranačkom članskom iskaznicom i sumnjivih doktorata.

U gradu Zagrebu već je sada jasno da je era gradonačelnika Milana Bandića definitivno otišla u prošlost. U utrci za nasljednika Tomislav Tomašević iz Političke platforme Možemo! uvjerljivo je pobijedio s 45,15 % glasova. Iznenađenje dana priredio je Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta kad je s 12,16 % glasova uspio preteći Bandićevu dugogodišnju suradnicu i nasljednicu Jelenu Pavičić Vukičević, 11,10 % glasova.

Na slavlju u stožeru smještenom na terasi Muzeja za suvremenu umjetnost u Novom Zagrebu Tomašević je izjavio da će Zagreb biti bolje mjesto života za sve. Potreban je još jedan korak, za promjenu koja se već vidi i već osjeća. Večeras su građani jasno rekli da promjeni. Glasno su rekli da kao grad Možemo!. Da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje. Ovaj grad ne pripada interesnoj kliki, on pripada svima nama…. Danas smo u Zagrebu napravili jedan i pol od 2 koraka da oslobodimo grad od korupcijske hobotnice.

Škoro je u svom obraćanju u hotelu International izjavio da postoje samo godinu dana, ali da su napravili ogromne rezultate: Ostavili smo dvije velike stranke iza nas i to nije mala stvar. S osvojenih 12,9 % glasova odmah je krenuo s napadom na Tomaševića poručivši: To nije samo zeleno i lijevo, to je ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao.

Za mjesto osječkog gradonačelnika u drugom krugu borit će se Ivan Radić iz HDZ-a (38,69 %) i Berislav Mlinarević/DP (19,63 %).

Ivan Penava/IP – NL vodi s 43,80 % glasova u Vukovaru, a s njim u drugi krug ide Nikola Mažar/HDZ sa 24,81 % glasova.

Požega je već izabrala svog gradonačelnika. Željko Glavić iz HDZ-a osvojio je 50,13 % glasova.

I Virovitica je izabrala svog gradonačelnika. Virovitičani su se opet odlučili za Ivicu Kirina/HDZ davši mu 51,53 % glasova.

Mirko Duspara/Nezavisna lista s osvojenih 42,18 % glasova ponovno se bori za čelnu poziciju Slavonskog broda. S njim u drugi krug ide Dragan Jelić/HDZ s 33,07 % glasova.

Dario Hrebak/HSLS je premoćno osvojio u Bjelovaru. Dobio je 66,86 % glasova.

Za Sisak će se u drugom krugu boriti Kristina Ikić Baniček/SDP sa 39,55 % glasova i Željka Josić/HDZ sa 33,61 % glasova.

Grad Karlovac čeka drugi krug u koji idu Damir Mandić/HDZ sa 47,49 % glasova i Davor Petračić/SDP sa 33,35 % glasova.

Pula se odlučila za Elenu Puh Belci iz IDS-a s osvojenih 35,01 % glasova i Filipa Zoričića, kandidata Grupe birača, za kojeg je glasalo 18,26 % birača.

I Rijeka ide u drugi krug. Socijaldemokrat Marko Filipović osvojio je 30,25 % glasova, a Davor Štimac, kandidat Grupe birača, 16,10 % glasova.

Zadar će u drugom krugu birati između Branka Dukića/HDZ s 38,47% glasova i Marka Vučetića/SDP s 26,32 % glasova.

U Splitu je sve bilo jasno već pola sata nakon objave prvih rezultata, Ivica Puljak i Vice Mihanović idu u drugi krug.

Ivica Puljak iz stranke Centar dobio je 26,82 % glasova i vodeći je za mjesto gradonačelnika. Zahvalio je građanima koji su izašli na izbore, ali i volonterima jer bez njih “ovoga ne bi bilo”. U drugom krugu ga čeka HDZ-ov kandidat Vice Mihanović koji s osvojenih 23,23 % glasova vjeruje u pobjedu u drugom krugu. Željko Kerum iz Hrvatske građanske stranke dobio je samo 14,96% glasova.

Rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, među njima i jedna županica, izabrano u prvom krugu. Osvojili su više od 50 posto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata za dva tjedna, 30. svibnja.

Među izabranima u prvom krugu županicom je postala Antonija Jozić/HDZ u Požeško-slavonskoj županiji sa 58,41 % glasova, a uz nju su Igor Andrović/HDZ u Virovitičko-podravskoj s 61,59 % glasova, Ivan Anušić/HDZ u Osječko-baranjskoj županiji sa 61,83 % glasova, Danijel Marušić/HDZ sa 53,39 % glasova u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar/SDP u Krapinsko-zagorskoj županiji s 56,50% glasova i Matija Posavec/Nezavisna lista u Međimurskoj županiji sa 64,74 % glasova.

HDZ će vjerojatno zadržati Karlovačku županiju. Ovoga puta je pobjednica je Martina Furdek-Hajdin sa 49,51 % glasova, dok je Stjepan Mikulandrić iz Socijaldemokratske partije dobio 28,49 glasova.

Boris Miletić iz Istarsko-demokratskog sabora osvojio je 46,77 % glasova u borbi za čelno mjesto u Istarskoj županiji, a drugi je Danijel Ferić iz SDP-a 22,05 % glasova.

U Primorsko-goranskoj županiji sučelili su se dosadašnji župan Zlatko Komadina/SDP i Gari Cappelli/HDZ. Komadina je osvojio 42,12 % glasova, a Capelli 26,77 % glasova.

U Zadarskoj županiji vodi Božidar Longin/HDZ s 43,27 % glasova, a u drugom krugu ga čeka Ivica Žuvela, Kandidat grupe birača, sa 15,92 % glasova.

U Šibensko-kninskoj županiji u samoj je završnici nezavisni Marko Jelić sa 36,52 % glasova pretekao Gorana Pauka iz HDZ-a koji je dobio 36,10 % glasova.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji drugi mandat se smiješi dosadašnjem županu Blaženku Bobanu iz HDZ-a sa 39,53 % glasova, a protukandidat mu je u drugom krugu Ranko Ostojić iz SDP-a sa 17,51 % glasova.

Hrvatska demokratska zajednica vodi u gradu Dubrovniku, ali joj je neizvjesna budućnost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Dosadašnji gradonačelnik i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Mato Franković izjavio je da je izborna pobjeda u Dubrovniku velika jer da je on osvojio 36,87 % glasova, a HDZ-ove liste za dubrovačko gradsko vijeće osvojile su 28,71 % glasova. Protukandidat Frankoviću u drugom krugu je Pero Vićan iz Dubrovačkog demokratskog sabora koji je osvojio 13,54 posto glasova.

Sa samo 29,84 % glasova Nikola Dobroslavić iz HDZ-a ide po drugi mandat dubrovačko-neretvanskog župana. U drugom ga krugu sa 25,51 % glasova očekuje Roko Tolić kao kandidat Grupe birača.

Ostale rezultate možete pogledati na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, vidi poveznicu: https://www.izbori.hr/lokalni2021/rezultati/1/

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments