BOLESTI DISKUSA U KRALJEŽNICI

piše: Verica Jačmenica Jazbec, dr. med.

Već dulje vremena imate bolove u leđima. Bol u križima širi se u natkoljenicu ili zahvaća cijelu nogu. Ili vas je iznenada «presjeklo» u križima i od tada već danima trpite jake bolove. Ukoliko ste se prepoznali u nekome od ovih redaka, velika je vjerojatnost da imate bolestan diskus u kralježnici.

Što je diskus

Diskus je elastično, mekano i hladetinasto tkivo u obliku prstena koji se nalazi između svaka dva kralješka. On omogućava uredno pokretanje kralježnice naprijed-natrag, te u jednu i drugu stranu. Taj prsten mora uvijek biti na istom mjestu. Iz kralježnice preko diskusa izlaze parovi živaca (lijevi i desni) koji su odgovorni za osjet boli i pokretanje tijela, ruku i nogu. Iz vratne kralježnice izlaze živci za ruke i ramena. Iz leđne kralježnice izlaze živci koji opskrbljuju grudni koš. Iz slabinske kralježnice, tj. iz križa izlaze živci koji opskrbljuju noge i odgovorni su za bol i pokrete nogu.

Bolesti diskusa

Jedna od najčešćih bolesti diskusa je njegov pomak. Pomak diskusa se najčešće događa na slabinskom dijelu kralježnice, tj. u križima.  Ukoliko se diskus pomakne sa svoga mjesta, on nabubri i poveća mu se volumen. Takav povećani diskus pritišće najbliži živac i vi to osjećate kao jaku, oštru bol u vratu, ramenima, rukama, leđima, kukovima, križima ili nogama. Pomaknuti, natečen i ispupčen diskus u križima može se i ukliještiti između dva kralješka. Tada nastaje vrlo jaka bol u kralježnici koja sijeva iz križa u natkoljenice, a može se širiti i u cijelu nogu.

Nakon što ste bili na rentgenskim pretragama, kod vas je nađen diskus u lošem položaju. Predloženo vam je operativno liječenje.

Neurokirurško liječenje

Operacija se izvodi u općoj narkozi, tako da se bol ne osjeća. Kirurg će vam kroz mali rez na leđima osloboditi pristup diskusu, očistiti mjesto gdje diskus pritišće na živac ili ukloniti suvišno tkivo diskusa koje izlazi izvan prostora između dvaju kralježaka. Za vrijeme operacije na mjestu odstranjenog diskusa ne stavlja se nikakav strani, plastični ili metalni materijal. Tu će se za nekoliko mjeseci spontano stvoriti čvrsti ožiljak.

Operacija takve vrste ne ubraja se među operacije sa velikim rizikom. Vi ćete prije operacije biti pomno pregledani, vaša će se krv analizirati kako bi se preduhitrile eventualne komplikacije u tijeku i poslije operacije. Nakon operacije bit ćete smješteni u sobu za buđenje.

Prilikom buđenja iz narkoze osjećat ćete se umorno i pospano. Imat ćete bolove na mjestu rane, ali će ti bolovi biti podnošljivi. Ukoliko bi oni bili jači, dobit ćete u venu lijekove protiv bolova. Poželjno je da rano nakon operacije, gotovo već isti dan, počinjete micati nožnim prstima i potkoljenicama u krevetu. Nakon operacije je strogo zabranjeno bilo kakvo svojevoljno opterećivanje ili pokretanje kralježnice. Trajanje toga ograničenja je specifično za svakoga bolesnika posebno.

Oporavak nakon operacije

Procesu oporavka vi možete mnogo doprinijeti time što ćete se pomno držati uputa koje će vam dati liječnik, medicinska sestra i fizioterapeut. Već drugi dan nakon operacije vi ćete moći doći do umivaonika, ali pod strogim nadzorom terapeuta. On će vam točno pokazati koji su pokreti dopušteni i kako ih smijete izvoditi.

Sedmog dana nakon operacije liječnik će vam odstraniti konce s rane. Tada ćete biti prebačeni u ustanovu za rehabilitaciju gdje ćete pod nadzorom stručnjaka ojačati mišiće koji su vam potrebni za kretanje. Najprije ćete vježbati u vodi, a potom nastaviti vježbati u gimnastičkoj dvorani. Ukoliko ćete marljivo i redovito vježbati, vaše ozdravljenje će ići brže.

Uspjesi operacije

Oko 80% pacijenata može računati na zadovoljavajuće stanje nakon operacije. Bolovi se nakon operacije povlače ili su daleko manji. Samo kod 20% bolesnika bolovi se ne smiruju na željenu razinu. To dolazi u onim slučajevima kada je osim bolesti diskusa prisutna i istrošenost kralješka. To se pak ovom navedenom operacijom ne može ozdraviti, jer se ovim tipom operacije rješava samo ispupčenje diskusa ili oslobađanje ukliještenog živca. To znači da vi i nakon operacije imate osjetljivu kralježnicu. Zato morate paziti da nakon operacije ne dižete teške terete. Ne smijete dugo biti u prisilnom položaju. Morate izbjegavati naglo okretanje tijela. Za vas su izričito nepoželjni i zabranjeni sportovi poput kuglanja, tenisa ili skijanja. No, aktivnim i ciljanim tjelesnim vježbanjem možete uvelike poboljšati pokretljivost vaše kralježnice. U prvo vrijeme koristit će vam vježbe kretanja u vodi u bazenu, a kasnije i vježbe na suhom, ali samo one koje vam je vaš fizioterapeut preporučio.

Sve u svemu, ako vam liječnici specijalisti za bolesti kralježnice (neurokirurg i fizijatar) savjetuju operaciju, pristanite na nju. Nemate što izgubiti. Vaše šanse da će vam nakon operacije biti bolje, vrlo su velike.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments