ŽELUČANI REFLUKS KOD ODRASLIH

Refluks je latinska riječ koja znači obrnuti tijek nekoga sadržaja, u ovom slučaju želučanoga.

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med

1. Gdje nastaje problem

Hrana koju žvakanjem ustitnimo miješa se u ustima sa slinom. Potom zalogaj gutamo i on putuje jednjakom do želuca. Jednjak je dio probavne cijevi koja je od usta do izlaza iz debeloga crijeva dugačka šest metara. Jednjak je elastična cijev, dugačka oko 25 cm, promjera oko dva cm. Stijenka jednjaka (na poprečnom presjeku) je izvana građena od vezivnoga tkiva, u sredini stijenke je mišićni sloj, a unutarnju stranu jednjaka oblaže sluznica.

Početak jednjaka je u ždrijelu, iza dušnika, a ispred kralježničkoga stupa. Iz ždrijela se jednjak nalazi okomito sredinom grudnoga koša, iza prsne kosti. Zatim on prolazi kroz ošit ili dijafragmu. Ošit je veliki plosnati, razvučeni mišić u obliku kupolaste membrane koji odvaja organe grudnoga koša od trbušnih organa.

Jednjak se spaja s gornjim dijelom želuca koji se nalazi ispod ošita. Na tome spoju nalazi se u jednjaku čvrsti, mišićni, okrugli prsten koji kod zdravoga čovjeka priječi da se hrana iz želuca vraća natrag u jednjak ili da se čak penje do ždrijela i usta (to se zove refluks).

2. Kada nastaje želučani refluks

Sluznica želuca luči vrlo jaku želučanu kiselinu koja služi za razgrađivanje hrane. Želučana sluznica je otporna na svoju vlastitu kiselinu, no sluznica jednjaka to nije. Zato na završetku jednjaka i postoji mišićni prsten, sfinkter ili ventil koji treba spriječiti povratni tijek (refluks) želučanoga sadržaja u jednjak. Ako je pak navedeni mišićni prsten slab i mlohav, on ne zatvara i ne štiti jednjak od želučane kiseline. Refluks želučanoga sadržaja u jednjak je neugodna i opasna pojava.

3. Žgaravica

Želučanu kiselinu u jednjaku čovjek osjeća kao gorčinu, pritisak, pečenje i bol u žličici ili iza prsne kosti. Taj osjećaj kiseline može se dizati duž cijeloga jednjaka, sve do ždrijela i usta. Ta pojava se zove žgaravica. Dugotrajni refluks i posljedična žgaravica mogu, osim sluznice jednjaka, oštetiti i sluznicu u ždrijelu. Kiselina tada ošteti glasnice u ždrijelu pa se javlja promuklost. Kiselina se osjeća kao dugotrajni osjećaj „knedle“ u ždrijelu. Tada čovjek stalno kašljuca. Refluks uzrokuje i uporni noćni kašalj, osobito ako bolesnik kasno večera i spava ili potrbuške ili na tankom jastuku.

4. Zašto nastaje želučani refluks

a/ Mlitavost i slabljenje mišićnoga prstena u jednjaku uzrokuju nikotin, alkohol, crna kava, ruski čaj i gazirana pića.

b/ Pretjerano stvaranje želučane kiseline uzrokuju masna, kisela ili paprena jela, slatkiši, rajčica. I jaki duševni stres i preveliko psihofizičko naprezanje uzrokuju pojačano stvaranje želučane kiseline.

c/ Kod pretilih ljudi zbog masnih naslaga u trbuhu nastaje povećani tlak u trbuhu. I preuske traperice podižu trbušne organe prema grudnome košu. Zbog povećanoga trbušnog tlaka popušta sfinjkter i dolazi do refluksa.

5. Opasnosti od refluksa

Pretjerano stvaranje želučane kiseline i dugotrajni refluks (žgaravica) trajno oštećuju sluznicu želuca i jednjaka. Na želucu ili jednjaku nastaje najprije upala, potom ranica, krvarenje ili čir. Ranica na jednjaku uzrokuje ožiljak, pa nastaje suženje jednjaka. Takvo stanje može biti podloga i za nastanak raka na jednjaku.

6. Što učiniti

Promijenite način života. Smanjite tjelesnu težinu. Prestanite pušiti, obustavite previše alkohola, kave i  gaziranih pića. Nosite komotnu odjeću. Večerajte najkasnije u 18 sati. Izbjegavajte obilne obroke masne, teške, kisele i paprene hrane te rajčicu. Umjesto popodnevnoga drijemeža šetajte pola sata. Izbjegavajte spavanje na trbuhu, imajte podignuto uzglavlje. Izbjegavajte stres.

7. Razgovarajte s liječnikom

Ako osjećate žgaravicu dulje od dva tjedna – javite se svome liječniku. Ako morate uzimati lijekove protiv žgaravice više od dva puta tjedno – javite se svome liječniku. Ako samoinicijativno koristite sodu bikarbonu protiv žgaravice ili u ljekarni kupujete bezreceptni lijek protiv žgaravice, napomenite to svome liječniku.

8. Pretrage i liječenje

Ako ste u ovome tekstu prepoznali svoje tegobe, javite se svome liječniku. Nakon detaljnoga razgovora i pregleda on će odlučiti je li vam potrebna pretraga jednjaka i želuca (gastroskopija) ili samo lijek. Gastroskopija traje svega nekoliko minuta. Ako se na vrijeme otkrije išta ozbiljnog, to vam može spasiti živu glavu. Nakon pretrage dobit ćete lijek za smanjenje lučenja želučane kiseline koji je vrlo djelotvoran.

Pitajte zdravstvene radnike, ljekarnike, čitajte o svojoj bolesti, uključite se u udrugu bolesnika koji boluju od iste bolesti. Budite sami što više odgovorni za svoje zdravlje!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments