ANALIZIRA SE DEMOGRAFSKI POTENCIJAL HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

Poziv hrvatskim iseljenicima u europskim zemljama, sudjelovati u anketi.

“Institut za migracije i narodnosti zajedno sa Svjetskim savezom mladih Hrvatska provodi istraživanje pod nazivom “Demografski potencijal hrvatskog iseljeništva” u sklopu projekta »Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora« koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Anketom dobiveni odgovori poslužit će u znanstvene svrhe i temelj su za daljnje korake u istraživanju da bi se kroz dijalog s javnom upravom postigao glavni cilj – kreiranje smjernica za razvoj javnih politika iz demografije u Hrvatskoj.

Anketa je namijenjena hrvatskim iseljenicima u europskim zemljama i namjera je ispuniti uzorak od najmanje 1000 odgovora”,  piše nam dr. sc. Maria Florencia Luchetti, jedna od istraživačica na ovom projektu, Ona poziva iseljenike, pa i čitatelje Hrvatskog glasa Berlin koji žive u isljeništvu u kojoj od  europskih država, ispuniti anketni upitnik ili dijeliti dalje potencijalnim zainteresiranim. Anketni upitnik je dostupan pod linkom. 

Institut za migracije i narodnosti osnovan je 1984. godine, isprva pod nazivom Centar za istraživanje migracija i narodnosti, a današnji naziv nosi od 1987. Nastao je spajanjem Centra za istraživanje migracija, nasljednika kontinuiranog istraživanja vanjskih migracija započetog 1967. u okviru Instituta za geografiju Sveučilišta u Zagrebu kojemu se 1977. priključio Centar za izučavanje obrazovanja Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu i Zavoda za migracije i narodnosti (koji postoji već od 1965.), s ciljem znanstvenog istraživanja vanjskih i unutarnjih migracija, hrvatskog iseljeništva i manjina.

Opis projekta

Prema prognozama Ujedinjenih naroda o kretanju stanovništva u svijetu za 2017. godinu, pad broja stanovnika do 2050. godine prijetnja je za 51 zemlju svijeta, no samo njih 10 suočava se s projekcijom pada broja stanovnika za više od 15 posto. U tu skupinu spada i Hrvatska (uz još osam europskih zemalja od kojih su pet članice Europske unije).

Hrvatsku danas obilježava izumiranje, prirodni pad i depopulacija ukupnog stanovništva, intenzivno se iseljava mlado i obrazovano stanovništvo, a već dugi niz desetljeća ukupno stanovništvo prati proces starenja.

Svjetski savez mladih Hrvatske u svojem je dosadašnjem radu, a kroz javnu raspravu i dijalog s donositeljima odluka sustavno djelovao na području demografije i ostanka mladih u Hrvatskoj. Prepoznao je potrebu zajedničkog nastupa s drugim organizacijama civilnog društva (dalje u tekstu OCD) te nužnost suradnje s ostalim dionicima u zajednici kako bi se ozbiljno i obuhvatno pristupilo toj temi.

Projektom Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora oformiti će se tematska mreža temeljena na međusektorskoj suradnji koja je do sada, u području problematike koju za društveni i ekonomski razvoj nameću negativna demografska kretanja, izostala u Hrvatskoj. Mreža 2050 okupiti će partnere iz civilnog sektora, znanstvene zajednice, predstavnike lokalne samouprave i socijalnih partnera, koji će aktivnostima su-upravljati na participativan, odgovoran i demokratski način.

Smjernice za razvoj javnih politika bit će temeljene na stvarnim potrebama u društvu, argumentima i dokazima. Ispitivanja potreba društva i znanstveno istraživački rad bit će usmjereni u područjima koja: recentno obilježavaju Hrvatsku, nameću nove izazove pred Europu, predstavljaju specifikum Hrvatske države koji je neizbježno uvažiti u kreiranju demografskih mjera.

Naime, u posljednje tri godine, procjena je da je Hrvatsku napustilo 80.000 građana, od čega je 60 posto u dobi od 19–39 godina. Tijekom 2014. i 2015. godine u Europu se uselilo 2,5 milijuna ljudi. Projekcije UN-a o kretanju stanovništva prognoziraju pad stanovništva u Europi za 100 milijuna a porast u Africi i Aziji za 3 milijarde do konca stoljeća. Procjenjuje se da u svijetu živi još 3,3 milijuna Hrvata, 400.000 u Bosni i Hercegovini i još 200.000 kao manjinsko stanovništvo u susjednim zemljama.

Prvo područje ispitivanja javnog mijenja te znanstveno istraživačkog rada obuhvatit će iseljavanje mladih iz Hrvatske, s planom ispitivanja namjera odlaska ili ostanka mladih a s ciljem upravljanja migracijama na znanstveno utemeljenim podatcima.

Drugo područje ispitat će izazove koje suvremene migracije stavljaju pred sustav nacionalne sigurnosti s ciljem definiranja zakonitosti, uzročno – posljedične uvjetovanosti te projiciranja i modeliranja budućih zbivanja u društvu i prostoru vezano za preseljavanje stanovništva.

Treće područje fokusira demografski potencijal hrvatskog iseljeništva koji je u uvjetima siline recentnog iseljavanja iz Hrvatske neizostavan u kreiranju demografskih revitalizacijskih mjera. Istraživanje će dati pregled demografskih obilježja suvremenih migracijskih kretanja hrvatskog stanovništva, te ispitati razloge i motive njihovog odlaska, kao i mogućnosti i uvjete njihovog povratka.

Projekt »Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora« traje do 2023. godine.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments