SURADNJA S ČETIRI ŠKOLE

Međunarodni projekt Zagrebačke županije u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Vedran Iskra

IMG_8685Skopje/ Od 2.do 5. svibnja u Makedoniji  realiziran  je  međunarodni projekt Zagrebačke županije  u suradnji s Makedonsko-hrvatskim društvom iz Tetova koji su uspostavili međunarodnu suradnju, a  u koji su uključene četiri škole iz Hrvatske.

Tijekom četverodnevnoga susreta održavale  su se  radionice na različitim mjestima u Makedoniji za učenike iz obiju država, pod vodstvom  učitelja zaposlenih  u četirima školama.

Završna manifestacija održana je 4. svibnja u  Domu kulture “Kočo Racin” u Skoplju na kojoj je predstavljeno  umjetničko stvaralaštvo i rad škola Zagrebačke županije.

Gostovanje iz R Hr . predstavnici Veleposlanstva uru en dje ji crteNa večernjem događanju nazočila je Ana Vučić iz Hrvatskoga veleposlanstva u Makedoniji, učitelji škola iz Hrvatske, predstavnici iz udruge  Makedonsko-hrvatskog društva  iz Tetova i  njihovi učenici koji pohađaju nastavu hrvatskoga jezika, novinari, predstavnici iz Doma kulture, kao i zaljubljenici u hrvatsku umjetnost.

Tom prigodom obratili su se: predstavnica Zagrebačke županijeDarinka Balen, ravnateljica II. osnovne škole Vrbovec, Edina Operta, kao i učitelj Veran Iskra koji je inicijator povezivanja u ovome proektu.

Pri obraćanju nazočnima, Vedran Iskra je, između ostalog istaknuo:

– Potporom ovakvoj međunarodnoj suradnji potiče se povezivanje učenika iz Hrvatske s učenicima pripadnicima hrvatske manjine u Makedoniji, ali i makedonskim učenicima, što neupitno doprinosi razvijanju znanstvenih, kulturnih, gospodarskih i drugih aspekata društva u cjelini.

GOSTI OD R .HRVATSKAProgram je započeo scenskim nastupom učenika  Petra Badenića iz II. osnovne škole Vrbovec s monologom “Knjiga koju ne smiješ pročitati”.

Potom je hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova promovirala književno stvaralaštvo. To je stvaralaštvo  učenika Osnovne škole Pušća (Područne škole Dubravica) i II. osnovne škole Vrbovec. Izdvojila je najbolju pjesmu Budi mi prijatelj koju je autor, učenik Vid Frkanec, pročitao.

Dramska družina iz Osnovne škole Pušća, Područne škole Dubravica predstavila se  scenskom igrom “Tramvaj šestica”. Na humorističan  način se prikazuje jedno obično putovanje u poznatom zagrebačkom tramvaju.

Likovne radove   iz triju škola Zagrebačke županije: OŠ Slavka Kolara, Kravarsko; OŠ Eugena Kumičića, i OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica. pod mentorstvom   profesorica likovnoga Tajane Brnić i Nade Tomašić, predstavila  je kustosica izložbe Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti.

Kroz program su vodili Ljerka Toth Naumova i Vedran Iskra.

Na kraju programa, Darinka Balen predala je predstavnici hrvatskoga veleposlanstva Ani Vučić sliku koju su izradili učenici iz obiju država na likovnim radionicama.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Violeta Kalikj
Violeta Kalikj
4 years ago

Poštovani
Lijepo je umrežiti suradnju i sa ostalim školama i udrugama i izvan domovine. To nam svima otvara puno novih mogućnosti, razumjevanja i utemeljuje nove projekte i proširuje mogućnosti zajedničke surdanje na više razina. Na obzorju onad imamo uvijek svjetliji tračak nade za veći boljitak i ne samo u radu,već i u druženju i što je najvažnije u zbližavanju, razumjevanju i pomaganju jednih drugima.