TKO TO TAMO UBIJA?

KOLUMNA POVODOM
piše: Emil Cipar

Velika pobjeda demokracije …moglo bi se svesti pod zajednički nazivnik ubojstvo Osame bin Ladena, čovjeka koji bio oličje terora, opasnost po zapadnu demokraciju, neprijatelj broj jedan.
Tko je bio Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden? Šta ga je natjeralo da postane najveći zločinac svih vremena.
Rado bih prihvatio teoriju o zločincu Bin Ladenu, ali su mi još jako svježa sjećanja na legende o njemu iz vremena borbe Talibana protiv Sovjetskog okupatora.
Te legende mi je pričao moj …sada pokojni, prijatelj Vali Navas.
Vali Navas bio je kirurg i Afganistanac koji je volio svoju zemlju. Svake godine provodio je godišnji odmor u svojoj domovini i pomažući ustanicima. Tako je upoznao i vođu Talibana Osamu bin Ladena i sprijateljio se s njim, što su dokazivale bezbrojne zajedničke fotografije na kojima su njih dvojica zajedno.

„Vražji je to dečko sine moj! Kao da ga je sam Bog poslao u Afganistan da oslobodi moj narod“ govorio mi je Vali često. Kada je izbio rat u Hrvatskoj Vali je među prvima organizirao pomoć, posjetio bolnice u Hrvatskoj, savjetovao hrvatske kirurge, koji nisu imali iskustva sa ratnim ozljedama.

I o bin Ladenu pričao je samo u superlativima. I ne samo Vali. Osamom bin Ladenom bili su oduševljeni i Amerikanci koji su mu svesrdno pomagali.

I šta se onda dogodilo?

Kako nam je poznato Talibani i ostali ustanici pobjediše moćni Sovjetski Savez. Ali …nije im bilo suđeno urediti državu po svojoj volji.
…U Hindukušu ne mogu narodi biti slobodni. Previše je onih koji bi htjeli imati kontrolu nad tim dijelom zemlje …govorio je Vali, još u vrijeme kada je u Afganistanu vladao prividan mir.

I stvarno …bivši saveznici, predvođeni moćnim i nezasitnim USA prije svega, nezadovoljni razvojem događaja i gubitkom utjecaja u Iranu pokazali su otvoreni interes za utjecaj na prilike u Afganistanu. Pod izlikom da žele Afganistanski narod odloboditi od okova vlastite tradicije i tisućuljetne kulture.

Način na koji USA „oslobađa“ druge narode sliči na moral križarskih ratova. Porobiti, zaplijeniti, opljačkati… u ime neke više vrijednosti, koju oni nazivaju demokracijom zapadnog stila.

Osama bin Laden je dobio novog neprijatelja. Protiv moćne sile, mali narod se ne može boriti oružjem već domišljatošću i hrabrošću, ne prežući ni od terora.

Amerikanci su sami stvorili Osamu bin Ladena. Ne mogu se odreći svojega interesa na Hindukušu. Njihovom demokracijom Afganistanci nisu oduševljeni, ali Amerikanci uporno demonstriraju moć.

Pitam se samo šta Hrvatska traži na Hindukušu. Čije interese mi tamo branimo. Pogotovo se moramo pitati čije interese i koje vrijednosti branimo nakon Haaške presude u kojoj je osuđena naša oslobodilačka borba. Zapadna demokracija nam je jasno pokazala da se za nju i njena načela ne vrijedi boriti.

Hrvatski vojnici u Afganistanu, vojnici su vojske koja je oslobodila Hrvatsku. U Hrvatskoj su bili zločinci, a sada su dostojni branitelji zapadne demokracije!?

Osama bin Laden je ubijen, ali vjerovati da je on mrtav bilo bi krajnje naivno, kao što je naivno vjerovati da će Afganistanci sa demokracijom, koju i Hrvatska tamo pokušava utjerati mačem i toljagom, biti sretni i zadovoljni.

Sudjelujemo u igri koja nas se ni najmanje ne tiče. Branimo vrijednosti koje nisu dostojne branjenja. Oduzimamo pravo jednom malom narodu na samostalnost. Savezi za neke prividne globalne vrijednosti uvjek su nas skupo koštali. Zar nismo ništa naučili dosada?

I pitanje je još koliko će nas koštati smrt Osame bin Ladena.

Rekoh već …Vali Navas je umro davne 1996. Da je živ imao bih problema pogledati mu u oči i odgovoriti na pitanje šta hrvatska vojska traži u njegovoj zemlji.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments