MANIFEST ZA DIVLJAKE

piše: Milan Rajšić

Ovo je kratki “Manifest…” kako se suprostaviti ruskoj agresiji u Ukrajini.

Za pisanje ovoga važnoga kulturno-političkog “Manifesta”, (svaka sličnost s Komunističkim manifestom namjerna),  ponukale su me Vijesti iz kulture u nekoliko europskih država.

Ovako je u Hamburgu:

“Die Konzerte in der Elbphilharmonie mit dem russischen Dirigenten Valery Gergiev finden nur statt, wenn er sich von Putin und dem Krieg in der Ukraine distanziert, sagt Elbphilharmonie-Generalintendant Christoph Lieben-Seutter.” / “Koncerti u Elbphilharmonie s ruskim dirigentom Valeryjem Gergijevom održavaju se tek kada se on distancira od Putina i rata u Ukrajini, kaže generalni direktor Elbphilharmonie Christoph Lieben-Seutter”

A ovako piše Zagreb o Americi: “Rusi na crnoj listi. Slavnom ruskom dirigentu zabranili nastup u cuvenom Carnegie Hallu: ‘On je Putinov prijatelj i podržavatelj'”

Ili možda ova iz Bayern: “Münchens OB Reiter, droht Chefdirigent Gergiev mit Kundigung” / “Gradonačelnik Münchena Reiter prijeti ostavkom šefu dirigentu Gergievu”

Slično je u Italiji i Francuskoj, ali nažalost ne čitam njihove novine, već njemačke: Stardirigent Valery Gergiev: Mailänder Scala droht mit Rauswurf.

U ratovima i oko njih, uvijek nenadano poraste interes za Umjetnost, pa je dobro imati skroman priručnik, sto sa umjetninama one druge strane na kojoj Vam nisu simpatije.

Želite li narednih dana biti solidarni sa ukrajinskim narodom, na raspolaganju su Vam brojne mogućnosti.

Ovo je samo skromni dio mojih savjeta.

******

*Ni u kom slučaju, ne slušajte Čajkovskog, Musorgskog, Rahmanjinova, Rimski-Korsakova…

Postojeće CD na kojima se nalaze melodije ruskih glazbenika, obavezno istrugati čavlom, nekoliko puta lupiti čekicem, pa krhotine propustite kroz flajšmašinu.

Na kraju ostatke politi masnom sodom.

 

*Knjige Tolstoja, Puškina, Dostojevskog, Jesenjina… ne unosite u stan ili kuću, a ako ih već imate u regalima, naložite u dvorisšu ili kadi, veliku vatru i spalite.

Ako su kojim slučajem knjige ruskih književnika napisane ćirilicom, potrebno ih je politi benzinom ili klorovodicnom kiselinom, kako se na pepelu preostalom poslije kulturološkog zahvata, ne bi vidjela ni slova.

 

*Ako ste ljubitelj filma, i imate na CD sačuvan koji film, ruskih režisera Tarkovskog, Gončareva, Eisensteina (nije Rus, ali za svaku sigurnost!), postupite kao i kod glazbe.

Uputstvo za prave ljubitelje analognog filma: filmske trake na celuloidu, ubacite u mašinu za sitno rezanje dokumenata, pa nastale celuloidne rezance, polijte nekim od sredstava za odčepljivanje sifona ili toaletnih školjki.

Polako i pažljivo to raditi, kako se ne bi sačuvala nikakova mogućnost sastavljanja, nekog od omrženih ruskih lica, ženskih ili muških.

 

*Na baletnu predstavu u kojoj pleše netko od ruskih umjetnika, ili za koju je koreografiju napravio netko iz ruskih prostora, ne odlazite.

Ni po cijenu da će se u “Labuđem jezeru”, na kraju pojaviti Kolinda.

A ruski labudovi su ionako crni i opasni, a jezera duboka.

 

*Podrazumijeva se da kod Vas u stanu ili kući, visi nekoliko slika Kandinskog ili Chagala.

Ni u kom slučaju pogledati prema slici, već poslati susjeda, da istu prekrije crnom krpom, a onda iz podruma donesite jedan od kalašnjikova, koji Vam je preostao iz slavnih devedesetih.

Hladnokrvno ispraznite cijeli rezervoar s metcima.

Pa drugi, pa treći…

Nekima to baš i neće biti teško, jer imaju dobra iskustva.

Nakon tataaaaaataaataaaaaa, za svaku sigurnost, uzmite oštar nož kojim se kolju svinje ili netko drugi, pa polako, ali s puno agresije, parajte po platnu.

Obavezno to raditi od gore prema dolje.

Za kraj sve još razmazati mokrom krpom ili spužvom pa za svaku sigurnost, preći jos jedanput preko slike, metalnom četkom.

S lijeva na desno i pazite da ne oštetite ramu.

 

*Predpostavlja se da Vam u vrtu stoji neka od Rjepinovih skulptura, a u svečanom salonu imate barem tri Faberge jajeta.

Pod hitno se bacite na uništavanje.

Iz već spomenutog podruma izvucite pedesetak kilograma eksploziva. Vrsta nije propisana, ali je najbolje koristiti TNT.

Kako dalje postupati, izlišno je davati neka uputstva.

Iza Vas je višegodisnje iskustvo rušenja nebrojenih spomenika širom Lijepe naše.

Buuuuuuuuuuuuuuuummmm!!!

Sad kad je to sve valjano napravljeno, uzmite (desetu) flašu piva u ruke i počnite verbalno zlostavljati i silovati sve ruske Muze.

Hebite im sve rusko po spisku.

3.3 6 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments