NISKA OD ZAVIČAJNIH USHITA

Tiskana knjiga poezije Marka Jareba naslova “Kumpanje kraj komina”.

U Nakladi Bošković tiskana je nova knjiga Marka Jareba, suradnika i Hrvatskoga glasa Berlin. U knjizi naslova “Kumpanje kraj kamina” 37 je pjesama na pedeset stranica.

Izvrstan pogovor u knjizi “Kumpanje kraj komina” naslova “Niska od zavičajnih ushita” kojeg u cijelosti prenosimo, potpisao je Tin Lemac, književni kritičar, teoretičar, autor i profesor.

.
.
Tin Lemac: NISKA OD ZAVIČAJNIH USHITA

Nova pjesnička knjiga Marka Jareba nastavlja tamo gdje su svoj put otpočele i njegove druge knjige, tj. razvija svoju temeljnu preokupaciju, a to je autorova djedovina koja se očituje kroz narodnu baštinu. Imati čvrstu i utemeljenu preokupaciju u stvaralačkom djelu, razrađivati je pomno i detaljno i svakom novom knjigom dati i ponešto novo doprinijeti u njezinu razumijevanju odlika je visoko osviještenih autora koji pisanju ne pristupaju kao zanatu, već kao pozivu.

Naslov Kumpanje kraj komina perpetuira moguću žanr-sliku iz dalmatinskog areala, a postavlja tematsku potku zbirke na izrazito široke osnove. To je, cjelinski gledano, opis prirodnih i kulturnih artefakata, baština rodnog kraja i duboko pounutreni doživljaj prošlosti koja se realizira preko tematizacije tadašnje svakidašnjice.

Gotovo sve pjesme pokazuju uniformnu lirsko-komunikacijsku strukturu, a ta je da je lirski subjekt promatrač i izlagač lirske situacije, no s velikim emocionalnim angažmanom u njoj. To je dosta spretno izvedeno jer je izbjegnut pathos prvog lica jednine (koji bi mogao imati čak i neke nepovoljne učinke na ovu liriku u cjelini), a opet i zaokrenuto od distanciranosti lirskog promatrača i hladnog izlaganja situacije.

Ono što plijeni pozornost u pjesmama velika je količina folklornih žanr-slika koje oživotvoruju neki prošli život u punom sjaju. Unutar tih žanr-slika pojavljuje se obilje etnografskih dijalektizama koji zbirci daju ne samo poetičku, već i kulturnu vrijednost. To su npr. mendula, gustirna, angriž, intrada, komoštra, rodakva. U svega četrdeset pjesama tolika nabujalost toga leksičkog sloja pruža svoje utočište i dijalektolozima za njihova istraživanja.

Slike postoje kao semantičke jezgre pjesama, a one su iznutra ispresijecane raznim drugim atrakcijama od kojih se ističu; intimistička doživljajnost paljenja svijeće (Eto, dojde vrime da nima višje babe i da niki / drugi za nju mora paliti kandelu.), apotropejsko značenje gusterne (Ona je vjekovni izvor života, / liči nam i dušu i živce), gnomska mudrost (Najgore je od svega to ča svako misli / da je pametniji od drugoga!).

Pjesnička knjiga Kumpanje kraj komina vrijedan je pjesnički artefakt koji možemo pribrojiti djelima zavičajne književnosti. Autoru želimo da i dalje nastavi svoj vrijedan rad na istraživanju i pisanju o narodnoj baštini svog kraja.

 

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments