I KAMEN MOŽE BITI ORUŽJE

piše: Marija Juračić

Moja baba opet varniči, a to nije dobro za nas ostale ukućane jer unosi razdor u našu obitelj.

Stari i stara kažu da baba pojma nema, a ja sam čvrsto uvjerena da baba ima pravo. Još uvijek govori o dronu koji se srušio na Zagreb.

Ona kaže da se dron nije srušio nego obrušio na glavni grad Lijepe Naše.

Nerviraju je naši političari i njihove izjave. Baba veli da ti političari nisu najoštrije olovčice u pernici, ali bi ipak mogli logičnije misliti. Jedan od njih poručuje svima koji nešto znaju da šute. Dakle, oni koji ništa ne znaju, neka govore. Logično. I slušaju ga. Oni koji znaju, ne govore, oni koji ne znaju, govore.

Prepiru se i oko toga je li letjelica bila naoružana ili nije. Baba za ove  koji tvrde da nije, kaže da su to tipični birokrati koji svoje mišljenje dokazuju birokratskom klasifikacijom svega i svačega.

Kažu da se radi o izviđačkoj letjelici, a takve letjelice u pravilu nisu naoružane. One služe svrsi izviđanja. Ako je predmet namijenjen za jednu svrhu, onda on služi toj svrsi i nema dalje.

Baba kaže da je i ženska torbica namijenjena samo jednoj svrsi, ali može postati i opasno oružje ako je koristimo kao katapult za smirivanje nekog nasilnika. Još kaže da je posve irelevantno (prvi put čujem tu riječ) je li u letjelici bilo oružje… neka eksplozivna naprava, jer letjelica je sama po sebi bila oružje. Kada ti šest tona tvrdog materijala tresne na ludaru, posve ti je svejedno, nalazi li se u tom materijalu nešto što mu izvorno ne pripada.

Znao je to i David kada je kamenom iz praćke ubio onog gada Golijata. Puknuo ga je u čivericu  da se ovaj odmah složio na pod. A koliko može biti težak kamen kojeg odapinje praćka? Niti kilogram. A ovdje se obrušilo tijelo težine 6000 kilograma. Shvatili smo da je tu, tek kada se čuo tresak.

Sad baba gubi koncentraciju i spominje neku važnu nogometnu utakmicu koja je, možda, skrenula pažnju promatrača neba.

Meni je savjetovala da naoštrim svoje olovke u pernici jer pišemo veliki kontrolni rad iz Povijesti pa nije dobro da su olovčice tupe.

3.5 4 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments