NOVI PROJEKT ZAKLADE ÜBERBRÜCKEN

Zaklada Überbrücken pokreće projekte pomoći izbjeglima iz Ukrajine pa poručuju: “Pomozite i vi, podržite nas!”

prilog: Uredništvo

Berlin/ Bosiljka Schedlich, osnivačica i dugogodišnja ravnateljica SüdOst Europa Kultur E.v koja je za svoj rad dobila niz priznanja SR Njemačke, ujedno, s ponosom to kažemo, i naša suradnica u rubrici naslova “Put”, dirnuta kolonom izbjeglih žena i djece iz Ukrajine, iako je u mirovini, pokreće Projekte za savjetodavnu i terapijsku potporu u okviru “Stiftung Überbrücken”.

Tim povodom, Bosiljka Schedlich je napisala poziv  svima koji, pa i svojim malim prilogom, mogu pomoći sprovesti u djelo projekte savjetodavne i terapijske potpore izbjeglicama što ima veliki značaj, u što smo se  i sami uvjerili živeći prije 28 godina sličnu izbjegličku sudbinu.

tekst: Bosiljka Schedlich

“Sve je pokrenula časna sestra Marija kad me krajem 1992. godine  zamolila da pomognem ženama iz Vukovara. Njih četiri u crnini su u crkvi u Stresemannstr. stajale po strani i šuteći odlazile kad bi misa završila.

Stanovale su u izbjegličkom domu u susjedstvu. Radi njihovog očaja i očaja njihove devetero djece, pokrenuli smo do tada nam nepoznato: pomoć za ratom traumatizirane ljude. Učili smo radeći.

Znanje i iskustvo su imali najviše terapeuti, Židovi, koji su pomagali preživjelim žrtvama Holokausta.

S njima je udruga Südost Europa Kultur e.V. pokrenula Seminare o traumi za stručnjake iz Berlina, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Traumatiziranih osoba bilo je na tisuće, pa se uz pojedinačne terapije moralo raditi i u grupama s 10-20 ljudi, ali i sa 60-80 ljudi. U grupi su o sebi i preživjelim strahotama govorili oni, koji više nisu mogli šutjeti. Uz njih su progovorili i oni, koji su od straha bili zamukli. Potisnute muke su navirale, pojačavale nemir, potiskivale snove, a onda polako vratile svijest da nisu sami, da se mogu povjeriti, vjerovati i spavati.

U našu udrugu je povezivanje sa stručnjacima iz Izraela, Amerike, Holandije … donijelo znanje i iskustva, koja duboko u svojoj podsvijesti nose svi ljudi još iz vremena dok su strah i oprez pomagali našim davnim pretcima spasiti se od divljih životinja.

U miru i sigurnosti oprez se povuče, ulicama hodamo opušteno i ne osvrćemo se kod svakog šuma.

Živimo u povjerenju!

Iskustva i spoznaje iz tog vremena odlučili smo sačuvati za nove krizne situacije u zakladi Stiftung ÜBERBRÜCKEN.

Sada, 30 godina nakon rata kod nas, rat je u Ukraini. Svi smo uznemireni. Stari strah potresa posebno one koji su rat preživjeli prije 77, 30, 15 godina, a puni straha svaki dan u Berlin stiže tisuće žena i djece.

Da pomogne njima, ali i našem narodu u Berlinu, probuđeni Stiftung ÜBERBRÜCKEN pokreće projekte za savjetodavnu i terapijsku potporu.

Donacije za projekt dobrodošle su na račun:

Stiftung UBERBRŪCKEN
Konto–Nr. 616 934 4002
BLZ 101 201 00
Weber Bank Berlin
IBAN: DE79101201006169344002

Potvrdu o donaciji dobit ćete na adresu koju nam dostavite.
Stiftung ŪBERBRŪCKEN
Grossberenste 89
10963 Berlin

 

Potvrdu o donaciji dobit ćete na adresu koju nam dostavite.
Stiftung ŪBERBRŪCKEN
Grossberenste 89
10963 Berlin

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments