TAKO JE POČELO…

prilog: Ante Karačić

Godine 1922. je u Iloku osnovan NK. Olimpija. Dakle, točno prije sto godina je u Iloku počelo održavanje nogometne utakmice. Igralo se na Adi koja je često bila poplavljena prilikom visokog vodostaja Dunava.

Godine 1936., na zahtjev uprave, grad je odlučio započeti s uređenjem igrališta na novoj lokaciji Vašarište.

Na tom su se prostoru održavali sajmovi stoke. Prostor je bio zarastao u žbunje i pun vodenih lokvi. Mukotrpnim radom uprave i građana Iloka, prostor je uređen.

Petog lipnja 1938. godine Olimpija je odigrala prvu utakmicu na novom prostoru. Gostovala je ekipa Građanski iz Sremske Mitrovice. Rezultat je bio 5:1 za Olimpiju. Nakon utakmice, s gostima iz Mitrovice je organizirana zabava u hotelu Ilok.

Olimpija je kasnije promijenila ime u NK. Fruškogorac. Današnji Fruškogorac u svom je okruženju postao jedan od najznačajnijih klubova. U bivšoj državi se dugo godina takmičio u 3. ligi, u kojoj su se tada takmičili i timovi: Segesta Sisak, Trnje Zagreb, Graničar Županja, Marsonija Slavonski brod, Sloga Vukovar, Borovo, Belišće, Valpovo, Darda, Dalj, Karlovac.

U Iloku je redovno organiziran i turnir na kojem su učestvovali timovi iz prve i druge lige: Vojvodina Novi Sad, Bačka Bačka Palanka, Osijek, Borovo.

U Iloku su ponikli mnogi talentirani igrači kao Petar Remeta koji je igrao u Bačkoj i Lokomotivi i Dinamo Zagreb.  Branko Žeravica koji je kasnije igrao u Osjeku i Osnabruku.

Paralelno s velikim nogometom, mladi iločani su postizali velike uspjehe i u malom nogometu.

Dvaput su u Zagrebu igrali u finalu na poznatom turniru “KUTIJA ŠIBICA”. Pobijeđivali su na turnirima  u okolini Borovo, Bačka Palanka i tada na jednom od najvećih turnira u bivšoj državi,  u Šidu.

U Šidu su u finalu tada zaigrale dvije iločke ekipe: VENI VIDI VICI i MD Ilok. Pobijedili su mlađi MD s rezultatom 4;1. Slučajno se desilo da sam ja vodio tu ekipu MD. i da je moj 15

godišnji sin Igor zaigrao u finalu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments