JEDAN KORAK NAPRIJED…

piše: Dragica Trumbetaš

Drugi dan poslije fešte, sve po starom. Kasno sinoć udario grom na Pelješcu i eto još sada gori vrlo blizu mosta, a u Zagrebu se vrši pretres kuća ljudima koji su bili u vrhu policije i obavještajne službe, a prodavali povlaštene informacije poduzetniku.

Povlaštena informacija daje moć i prednost poduzetniku pa on postaje lokalni šerif. Prošli tjedan tako su uhapsili glavnog za Varaždin i okolicu koji je usput bio HDZ-ova uzdanica za sjever Hrvatske.

Varteksu se ne piše dobro, Kaufland je raskinuo ugovor o prodaji zemljišta, a s tim novcima uprava Varteksa mislila  produžiti agoniju u kojoj se našao Varteks.

S Varteksom nestaje tekstilna industrija Hrvatske, nekad jedna od jačih grana.

Partijaneri s mosta puni su gorčine jer smatraju da nitko nema pravo u Hrvatskoj propitivati njihovu potrebu za partijanjem. Svi koji su se usudili reći da je sve moglo biti dostojanstveno i skromnije proglašeni su komunjarama i starim prdonjama.

Domoljubna zanovijetanja na najjače, opet su neki slavili završetak rata koji je završio prije 30 godina, a glavni akteri koji su realizirali projekt nisu ni pozvani. No, prekrajanje povijesti u HDZ-ovoj režiji već je dobra ustaljena praksa.

Pritisak na ljude koji su siromašni, da šute i budu sretni s tim što imaju prešao je granicu izdržljivosti.

Poljoprivrednici koji su požnjeli pšenicu opet imaju specifičnu situaciju. Otkupna cijena pšenice najniža je u EU. Dio naše pšenice završit će preprodana za potrebe susjednih zemalja. Hrvatska ne želi osigurati rezerve pšenice za stabilnu cijenu kruha i brašna za svoje građane.

Cijena otkupa pšenice u Hrvatskoj odmah je do cijene otkupa u Ukrajini, a među najnižima u EU i svijetu.

Istovremeno cijena brašna za duplo je veća nego u Mađarskoj, brašno najlošije kvalitete kod nas je skuplje nego ono najbolje kvalitete u Austriji.

Hrvatska zabavljena turizmom propušta osiguravati dovoljne količine pšenice za prihvatljivu cijenu kruha do sljedeće žetve. Namjera ili nestručnost jednako su opasne.

Incident na mostu kad je ministar Banožić izgurao ministricu Vučković iz prvog reda, a ministar Božinović ju je vratio u prvi red, najveći je skandal koji se desio na mostu.

Policijska akcija sinoć s pretragom kuća vrha policije i obavještajne službe pokazuje nam da je skandal što su Banožić i Božinović ministri u Vladi Hrvatske. Ministrica s cijenom pšenice koja će izazvati nestašicu kruha, a poljoprivrednike odgovoriti od nove sjetve također nije smjela biti ni blizu svečane lože na mostu na koji je došla iz USKOK – koji istražuje bivšeg ministra Toulšića koji je u zatvoru, a propituje se i  njezina odgovornost.

Kad propjevaju uhapšeni i optuženici bit će i novih hapšenja, novo okupljanje našeg vrha koje će uslijediti na Sinjskoj alki vjerojatno neće biti u istom sastavu. Lažni domoljubi već su na respiratorima, svako jutro proživljavaju traume radi iščekivanja policije.

Prijedlog ZOR – nam pokazuje koliko su duboko potonuli hrvatski zakonodavci s prijedlogom izmjena Zakona o radu. Predlaže se da radniku koji navrši 65 godina života i odlazi u mirovinu, ne treba isplati otpremninu, jer mu ne treba.

Hrvatska je puna menadžera, koji nakon što upropaste firmu dobivaju milijunske otpremnine i ponovo se zaposle na menadžerske pozicije, a hrvatskim radnicima niti nakon 40 – 45 godina provodeći na poslu, za starost ne treba ni pristojna mirovina, niti otpremnina.

Na ovakvim primjerima vidimo kuda nas vodi ekipa koja drži većinu, uskoro bi mogli imati zakon koji će za izdržavanje kazne za kriminal propisivati naknadu za godine provedene u zatvoru.

Što prije treba maknuti lažne domoljube, lažne branitelje i lažne mostograditelje, celebrity ministre, sastavljen orkestar “falša”na svim tonovima. Izgleda da se za vrijeme pandemije Coronom zahuktala i pandemija kriminala.

Svako jutro u kojem se raskrinkaju i uhapse trgovci ljudskim sudbinama dodaje novu točkicu nade u naše živote, da može i mora biti bolje.

Svaka borba s rasčiščavanjem kriminala je teška, jedan korak naprijed, a dva otraga, sve dok među njihovim redovima ne zavlada panika.

Panika u njihovim redovima je očita, jesen će tražiti rješenja koja oni nemaju, poslije toga slijedi stampedo.

4.5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija Juračić
Marija Juračić
1 year ago

Kako popraviti kućanske aparate? Slično sam iskustvo objavila na “Berlinu” 2018. godine pod naslovom “Majstora treba čekati”. To znači da smo ih otkrili.