RESPIRATORNI SINCICIJSKI VIRUS

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Nalazimo se u mjesecima kada među dojenčadi i malom djecom hara respiratorni sincicijski virus (RSV). On se prenosi isključivo s bolesne osobe na zdravu. Širi se zrakom, u obliku aerosola kad bolesna osoba kiše ili kašlje.

Virus se širi i kontaktom; ako bolesna osoba ljubi ili miluje dijete, preko zaraženih igračaka, neopranih ruku i površina na kojima se dijete previja, jede ili se igra. Dok virus obične prehlade zahvaća samo gornji dišni sustav (nosić i ždrijelo), RS virus prodire duboko u pluća.

Češće obolijevaju muška djeca, nedonoščad, djeca sa prirođenim greškama na srcu ili plućima, djeca sa poremećajem imuniteta te djeca koja su izložena dimu cigarete.

Građa pluća

Dišni sustav tvori nos, te dušnik koji se u prsima grana oko 25 puta, pa su zadnje dišne cjevčice (bronhioli) veoma tanke. Na taj način zrak (ovaj puta zaražen sa RS virusom) dolazi do krajnjih, perifernih dijelova pluća. Cijelo takvo dišno stablo iznutra je obloženo sluznicom koja luči sluzavi sekret. Na dišnoj sluznici nalaze se i guste trepetljike koje se gibaju u valovima poput vlati žita na vjetru. Trepetljike pokreću sluz iz bronha prema ždrijelu kako bi tu sluz dijete moglo progutati ili iskašljati. Na taj način trepetljike održavaju prohodnost dišnih putova. Na kraju svakog broniola nalazi se grozdasti skup plućnih mjehurića (alveola). Ako je bronhiol začepljen, u alveolama ostaje zarobljeni zrak. Zato su bolesnikova pluća napuhnuta.

Zaraza

Kad dijete udahne virus on dolazi do bronhiola i ugnijezdi se njihovoj sluznici. Tamo uzrokuje upalu sluznice koja natekne. Istodobno nastaje povećano lučenje sluzi. To sužava prohodnost bronha, a trepetljike ne mogu evakuirati svu sluz. Takvo stanje se zove bronhiolitis. Oko 95% djece do druge godine života zarazi se RS virusom. Djeca koja su u kolektivu (jaslicama i vrtićima) tu bolest dobiju gotovo obvezno.

Tijek bolesti

Inkubacija traje 4-6 dana. Bolest počinje umjereno povišenom temperaturom, odbijanjem hrane, sekrecijom iz nosića, napornim suhim kašljem. Oko 50% djece zaražene RS virusom dobiva bronhiolitis ili upalu pluća. Roditelji oboljele djece od svoga pedijatra uporno traže antibiotik, bez obzira što se radi o tipičnoj sezonskoj virusnoj upali koja na antibiotik ne reagira. Dobro je znati da 75% upala dišnih putova uzrokuje virus. Drugih 20% upala pluća uzrokuju klamidije i mikoplazma, a samo 5% upala dišnih putova je uzrokovano bakterijama koje se liječe antibioticima.

Oboljelo djetešce ima poremećeni ritam disanja, diše ubrzano, plitko i ima otežani izdisaj. Blijedo je, ima plavkaste usnice i ubrzani rad srca. Kroz liječničku slušalicu čuje se piskanje u izdisaju. Dijete ne može iskašljati gustu i obilnu sluz iz pluća. Pri disanju mu se šire nosnice. Aktiviraju mu se i tzv. pomoćni dišni mišići koji se nalaze između rebara. Grudni koš postaje napuhan i dijete se guši. U pluća dolazi premalo kisika, a time se remeti sastav krvi. Zato se opće stanje djeteta brzo veoma pogoršava.

Utvrđivanje dijagnoze

Za postavljanje dijagnoze važno je doba godine, starost djeteta i njegov izgled. Krvnim pretragama ustanovi se da je bolest virusne naravi. U brisu nosa nađe se RS virus. RTG snimkom pluća i srca isključuju se slične bolesti; srčane ili plućne prirođene greške, strano tijelo u dišnim putovima. Ako dijete nije redovno cijepljeno treba isključiti hripavac koji ima slične znakove. Također treba isključiti povratni tijek sadržaja želuca u jednjak (gastroezofagealni refluks) koji može davati slične znakove.

Liječenje

Teško bolesno dijete se hospitalizira. Ono se liječi mirovanjem, suzbijanjem povišene temperature, prevencijom dehidracije (infuzijama), ovlaživanjem zraka, kisikom preko maskice na licu. Daju se lijekovi za širenje bronha (bronhodilatatori) i protuupalni lijekovi (kortikosteroidi) u infuziji. Ponekad se dijete priključuje na monitor radi praćenja vitalnih funkcija. U najtežim slučajevima priključuje se na respirator. U rijetkim slučajevima kada je uz virus prisutna i bakterijska upala djetetu se daje i antibiotik.

U kućnom liječenju potrebno je mirovanje, suzbijanje povišene temperature, ovlaživanje zraka u dječjoj sobi ili u dječjem krevetiću pomoću tzv. vlažnog šatora, olakšavanje disanja inhalacijama kamilice ili eteričnih ulja u mlakoj tekućini ili preko električnog difuzora. Djetetu treba povisiti uzglavlje, često ga nutkati blagim biljnim čajem, davati mu kapi za lakše iskašljavanje, iz nosića isisavati sluz dječjim aspiratorom, a potom u nosić kapati lijek za smanjenje sekrecije.

Oporavak

Oporavak traje do dva tjedna. Bolest ne ostavlja imunitet. No ponovljene infekcije istim virusom ipak su blaže. Protiv RS virus još uvijek nema cjepiva.

Prevencija

Izbjegavanje kontakta dojenčeta i bolesne osobe, učestalo pranje ruku djetetu, roditeljima i njegovateljima. Nošenje zaštitne medicinske maske. Dezinficiranje površina i igračaka s kojima dijete dolazi u dodir. Kod visokorizične djece kao prevencija zaraze daje se imunoprofilaksa s protutijelima protiv RSV (palivizumab) u injekcijama jednom mjesečno.

Prognoza

Najteža komplikacija koja se može dogoditi je trajno sljepljivanje (kolabiranje) stjenki bronhiola. To može kasnije uzrokovati trajne smetnje disanja. Tada se stalno moraju davati  antiupalni lijekovi (kortikosteroidi).

Dijete s bronhiolitisom za svakog je liječnika vrlo ozbiljan bolesnik. Takvom bolesniku mi pedijatri pristupamo sa strahopoštovanjem. Smrtnost kod te bolesti je oko 1 promil.

Jedan promil je malena brojka, no ako se radi baš o vašem djetetu, onda je ta brojka velika kao cijeli vaš svijet.

Takvom ugroženom djetetu je za cijeli život, prije svega, potreban čisti zrak, bogat kisikom i brižni roditelji. Onakvi koji će svoje djetešce voljeti više – od svoje cigarete.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments