JABUKA I NJEN OCAT

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Jabuka je voće vrlo bogato hranjivim tvarima kojima se podržava dobro zdravlje. Ne kaže narod uzalud: „Jedna jabuka na dan tjera liječnika iz kuće van.“

U mnogim kulturama jabuka je simbol ljubavi i vječne mladosti. U našim kajkavskim krajevima jabuka se, kao znak dobrodošlice i prihvaćenosti, poklanja djetetu ili odrasloj osobi kod prvoga dolaska u nečiju kuću. Jabuku mladić dariva djevojci kako bi joj nagovijestio svoju naklonost i ljubav.

Danski stručnjaci za prehranu (nutricionisti) proveli su veliko istraživanje o korisnosti i ljekovitosti jabuke. Sudjelovalo je 53 tisuće ispitanika tijekom 23 godine. Zaključak je – da itekako treba jesti jabuke.

Dobre strane jabuke: smanjuje rizik od dijabetesa, štiti od srčanih i žilnih bolesti, regulira krvni tlak, smanjuje učestalost moždanoga udara, uklanja naslage na zubima, potiče stvaranje sline, sprečava nastanak nekih vrsta raka, poboljšava rad mozga, potiče gubitak tjelesne težine.

Korisne tvari u jabuci

Zbog toga što sadrži šećere fruktozu i glukozu, jabuka ubrzava stvaranje energije, sprečava umor i pojačava umnu koncentraciju. Korisna tvar u jabuci je flavonoid koji sprečava oksidaciju lošega kolesterola (LDL). Time jabuka snižava kolesterol, zaustavlja rast bakterije stafilokoka, sprečava bolesti desni, sprečava promjene na kromosomima. (Flavonoid se osim u jabuci nalazi i u zelenom čaju, naranči, borovnicama, prokulicama). Jabuka sadrži vitamine C, B, E, te minerale mangan, kalij i željezo. U kori jabuke nalaze se pektin i celuloza koji povoljno utječu na redovito pražnjenje stolice i na sastav dobrih i poželjnih bakterija u crijevima. Kalij iz jabuke potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela te je jabuka dobra namirnica pri dijetama za smanjenje tjelesne težine.

Jabuka sadrži triptofan. To je tvar iz koje se stvara serotonin, a on je odgovoran za dobro raspoloženje. Po tom pitanju jabuka je čak bolja od čokolade. Jabuka zasićuje, smiruje i ublažava nervozu.

Kada jesti jabuku

Najbolje je jesti svježu jabuku. Jedite je pola sata prije obroka ili dva sata nakon obroka. Jabuka ima mnogo vode u kojoj se nalaze otopljene njene hranjive tvari. One se iz praznoga želuca brzo upijaju u krv. Ako pak jabuku jedete istovremeno sa hranom bogatom mastima ili bjelančevinama, tada ćete takav obrok osjećati u želucu čak nekoliko sati. Ako imate domaće, neprskane jabuke jedite ih sa korom. Ako ih pak kupujete u trgovini i niste sigurni otkuda dolaze, tada ih gulite.

Čuvanje jabuke

Jabuke su na tržištu tijekom cijele godine. Ako imate vlastite jabuke, tada već znate da ih je dobro čuvati u drvenim sandučićima, na zračnom i tamnom mjestu, na stabilnoj nižoj temperaturi (1-5 ̊ C) i uz dovoljno vlage. U hladnjaku ih stavite u donji pretinac u papirnatoj ambalaži. Tako mogu stajati tjednima. Na svjetlu će vam jabuka brzo dozoriti i početi trunuti, a na suhom mjestu bez vlage brzo će se posušiti i naborati.

Od jabuke se radi pekmez, džem, kompot, kolač, sok, čips…

Zelene jabuke su kiselije jer imaju više C vitamina. Crvene jabuke su slađe. Žute jabuke su najbogatije pektinom. U 100 grama jabuke ima samo 50 kalorija.

Jabučni ocat

Nekadašnjim rimskim ratnicima razrijeđeni jabučni ocat služio je kao krepko piće kojim su tažili žeđ i jačali svoju snagu. I mi danas žestoko ratujemo sa – stresom. Zato nam je potrebna krepkost i snaga da bismo preživjeli svoj dan.

Po sadržaju vitamina, minerala i dijetalnih vlakana jabučni ocat se ubraja u vrlo vrijednu namirnicu. On je dobar izvor kalija, a sadrži i natrij, magnezij, fosfor, kalcij i željezo. Danas kada je svaka druga odrasla osoba pretila, vrijedi znati da jabuka i njezin ocat itekako pomažu u kontroli apetita.

Jabučni ocat snižava kolesterol. Povišena razina kolesterola smatra se glavnim uzročnikom krvožilnih bolesti. Kolesterol jednim dijelom unosimo u tijelo hranom, a drugim dijelom se on stvara u jetri. Jabuka sadržava dvije vrste korisnih vlakana: topiva i netopiva. Netopiva vlakna vežu na sebe LDL kolesterol (tzv. loš kolesterol) u probavnom sustavu i tako ga eliminiraju iz tijela. Topiva vlakna su u pektinu u kori jabuke. Ona smanjuju količinu LDL kolesterola proizvedenoga u jetri. Pektin zasićuje. On također smanjuje upijanje glukoze iz hrane. Ocat održava dugotrajnu razinu inzulina u krvi te tako sprečava iznenadne napade gladi. Na taj način održava se poželjna razina šećera u krvi. Ocat čuva srce i normalizira krvni tlak. Kalij u octu potiče lučenje vode iz tijela. To povoljno djeluje na zdravlje srca i regulaciju krvnoga tlaka.

Ocat sprečava zatvor stolice. Neredovito pražnjenje crijeva česta je tegoba, osobito u starosti. Tijelo starijih ljudi proizvodi premalo enzima koji su zaduženi za probavljanje hrane. Zbog toga stolica postaje kompaktna, suha i nastaje zatvor stolice. Sa zatvorom se pak nakupljaju toksini u tijelu koji uzrokuju razne bolesti. Redovitim uzimanjem jabučnoga octa povećava se unos korisnih vlakana koja omogućavaju redovitu stolicu. Jabučni ocat je dobar lijek kod gljivica na koži i noktima.

Kako i kada piti jabučni ocat

Jabučni ocat pije se kao otopina (1 žlica octa u 1 dcl mlake vode) ujutro, natašte, prije doručka. Dobro ga je piti na slamku, jer se time čuva zubna caklina od utjecaja kiseline.

Osobe koje imaju gastritis uzrokovan Helicobacterom pylori ne smiju uzimati jabučni ocat! Ocat nije dobro piti prije spavanja. U ležećem položaju može doći do refluksa (povratnoga tijeka sažvakane hrane iz želuca u jednjak). Time se vrlo oštećuje sluznica jednjaka.

Jabučnoga octa ima i u obliku kapsula ili šumećih tableta.

4 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments