CHAT GPT

piše: Milan Rajšić

Na zapadu štošta novo. Nažalost ne i dobro.

Ne tako davno, dok su djeca još bila u kući, utorkom ili četvrtkom smo odlazili u Triersko kazalište. Ponekad na dramu, ponekad se dosađivali na operi, ponekad na trenutak zaspali, slušajući neki od brojnih simfonijskih koncerata. Bilo kako bilo, uživali smo tih dana.

U kupatilu je opsadno stanje trajalo satima, sve je mirisalo, sve lijepo, šareno, veselo.

Posljednjih godina, posebno nakon epidemije, niti se ide, niti se gleda, ni ne dosađuje se, a spava se kratko poslije ručka.

Drama, opera i simfonijski koncerti, sada su na dohvat ruke. Samo klik-klik i evo nas na jutubima, instagramima, goglima… plus nepoderiva televizija i (za mene) još uvijek poderive novine.

A tamo na programu, samo Teatar apsurda i Crni val.

Na programu su proteklih dana bili:

*Grad svjetla Pariz, nekoliko sati u mraku. Nema dovoljno “struje”.

*Poljska, hoće pa hoće, 1,6 bilijuna??, odštete za štetu iz drugog svjetskog rata pa usput još napominje, kako Njema ništa nije napravila za Ukrajinu a protiv Rusije.

Ko pozivi, vidjet će kako Poljska naplaćuje svoju pomoć susjednoj Ukrajini, komadajući istu.

*Ukrajina ima listu želja i potreba, uključujući i točan iznos u milijardama, koje Njema treba isplaćivati svakog mjeseca.

Vrijeme je Božića i poklanjanja.

*Više od 27 sirovina, teško se nabavlja na svjetskom tržištu. Prije pet godina, nedostajalo je “samo” 16 litija, magnezija, volframa, paladiuma i društva.

I ono što postoji, u rukama je Kine i Rusije.

*Na banket organiziran u čast ovogodišnjih (i prošlogodišnjih) Nobelovaca, gospodin Åkesson, šef pobjedničke desne SD, ne smije zakoračiti.

Psima, alpinistima i desničarima ulaz zabranjen.

Bravo!!

*Zna se tko je u Europi neutralan i ne miješa se. Mađarska, Srbija i Švicarska.

Mađa to radi, kako bi obezbijedila jeftini gas i benzin. Srbija zbog Slavenstva, ćirilice i bratskih veza.

Švicarska je vec 500 godina neutralna. Samo tu i tamo prerađuje rusko zlato, otvara kojekakove račune, ne isporučuje municiju Njemačkoj. I ne miješa se. Slično kao što je bila neutralna i 1939. kada je sa svoje granice vraćala tisuće i tisuće Židova, koji su kasnije utočište našli ispod parole “Arbeit macht frei”

Važno je u životu, biti dosljedno neutralan.

*Pape ne igraju nogomet.

Od 1938. kada je Italija pobijedila i Italijan bio Papa Pio XII, njegovi zemljaci nisu pobijedili i postali svjetski prvaci.

Ni Woytilini, ni Benediktovi, nisu se okitili titulom u vrijeme njihova pontifikata.

Kako stvari stoje, neće ni Franjini…

* Ne moze biti ljepša vijest i ljepši program.

Stigao je novi, i još besplatan “ChatGPT”

Navali narode, ako netko još do sada nije izgubio ljudsko obličje i oglupavio, ovo je izvrsna prilika da to napravi. Nema što ne može i što ne zna. Zaboravite Google, iPhone, stigao je OpenAI sa ChatGPT.

Misli, čita, piše… Svejedno, radi li se o akcijama, poeziji, jeziku, kazalištu, poslovima svih vrsta i sorti, obučavanju ili školovanju…

Ne ide mu baš fizika, ali i to će biti riješeno, jednako kao što baš i ne zna što je teže kilogram olova ili kilogram perja. Još uvijek zariba i kaže da je olovo teže.

Programiran je na bazi Wikipedia enciklopedije. Pred njim je svijetla budućnost, pred većinom nas Mrak.

Navali narode, besplatno dam samo da prodam!

Sutra ujutro ćemo ponovo u Teatar, u Knjižnicu, u Galeriju…

Klik-klik-klik…

4 6 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments