GENIJALNI EINSTEIN I TEORIJA RELATIVNOSTI

piše: Žarko Delač

Bez ulaženja u pojašnjenje aspekta fizikalnog značenja Einsteinove teorije relativnosti, slobodno se može zaključiti kako se ovaj zakon može primijeniti u svakodnevnom životu i društvenim zbivanjima.

Slično je i s mudrim izrekama kako su u svijetu jedino promjene kontinuirane ili da je sinusoida kao matematički pojam primjenjiva također u ljudskoj povijesti i događanjima.

No, kad je riječ o relativnosti, dovoljno se prisjetiti kako se donedavno zbog pjevanja pjesme Ustani bane ili Vilo Velebita završavalo u zatvoru. Danas je to nemoguće i zamisliti tako da je i u jednom ljudskom vijeku sve relativno.

Valja istaknuti i svježiji primjer na globalnoj razini i izgovaranja dviju riječi koje su do prije godine bile zabranjene i unosile nemir. Riječ je o pozdravu “Slava Ukrajini” zbog kojeg su velikih problema na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji imali naši igrači Srna i Vida. Danas se taj pozdrav upotrebljava slobodno i bez straha čak i u  Europskom parlamentu.

Treba li bolji dokaz tome kako je sve u životu relativno. Osobito povijest koja bi trebala biti učiteljica života, ali nažalost, ovisi o tome tko ju piše. Primjer s manipulacijom broja žrtava u Drugom svjetskom ratu na našim prostorima, očigledan su primjer i dugogodišnji spor indoktriniranih povjesničara.

Imajući na umu povijesne elemente, očigledno je kako između Ukrajine i Hrvatske postoji mnogo sličnosti. Tako smo mi imali Križni put a oni gladomor, u blizini smo agresivnih susjeda, godinama se borimo za vlastiti suverenitet i imamo ili smo imali pozdrave koji su prijepor u društvu. No, Ukrajinci su raskrstili s prošlošću i pitanje verbalnog delikta izgovarajući riječi “Slava Ukrajini”, riješili.

Nažalost, mi to još uvijek nismo učinili i skrivamo se iza raznoraznih komisija i mišljenja stručnjaka umjesto da to bude jedna obična politička odluka. Nadam se da je svima jasno o kojem je pozdravu riječ, za koji nisam siguran može li se uopće danas bez straha i napisati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments