ŽENA S DVIJE DOMOVINE I DVA SVIJETA

Pjesnička večer “To sam ja” Ljerke Toth Naumove u Beču.

tekst: Nenad Nemet
foto: Petar Tyran

U Hrvatskom centru u Beču 21.travnja organizirana je pjesnična večer hrvatsko-makedonske pjesnikinje, esejistice i prevoditeljice  Ljerke Toth Naumove. Predstavljanje bogatog pjesničkog stvaralačkog opusa naslovljeno “To sam ja” organizirala je  bečka udruga “Riječ-boja-ton”.

Na početku večeri predsjednica ove udruge, pjesnikinja Jadranka Klabučar Gross dala je riječ gostu, predsjedniku Zajednice Hrvata u Makedoniji, Ogranak Skopje, Nenadu Nemetu koji je poslije pozdrava govorio o aktivnostima Ljerke Toth Naumove u kulturnom životu kako Sjeverne Makedonije, tako i zemalja okruženja,  o njezinim mnogobrojnim  aktivnostima kao članice u 30-godišnjem radu Zajednice Hrvata i pri tome izrazio pohvale da je gradila mostove suradnje između hrvatskog i makedonskog naroda.

Potom je Klabučar Gross govorila o pjesničkom stvaralaštvu Toth Naumove koja nije samo književnica nego i magistrica ekonomskih znanosti i već 25 godina glavna i odgovorna urednica časopisa “Hrvatska riječ”.

Objavila je 19 zbirki poezije na hrvatskom i makedonskom jeziku, koje su prevedene i na engleski, talijanski, francuski, turski, rumunjski, vlaški i druge jezike. Članica je Društva hrvatskih književnika i Društva pisaca  Makedonije. Dobitnica je prestižnih nagrada među kojima je spomenula nagradu “Književni most”koju  joj je dodijelilo Društvo pisaca  Makedonije za zbrirku pjesama“Nevidljiva vrata “koja je ocijenjena “najboljom knjigom tiskanom u 2017. godini na jezicima nacionalnih manjina u Makedoniji”. Dobitnica je i  makedonske književne nagrade “Danica Ručigaj” 2016. godine, za zbirku “Pozivanje začetka”.

Svoje obraćanje publici Toth Naumova je započela pjesmom “Ovog ljeta” posvećenoj rodnom Daruvaru i slavonskoj ravnici, a potom je nastavila osjećajnim  čitanjem  stihova  iz knjiga: “Vrijeme koje više nije moje”, “Potisnute paralele” , “Između dvojbi”, “Nemir koji nije imao ime ”, “Nevidljiva vrata” i “Zjenica bježi od zjenice”. Ređali su se stihovi kao neugasivi orijentiri , kao doživljajni obzor i uspomene nostalgije za rodnom Hrvatskom jer autorica  već duže vrijeme, živi, radi i stvara u Sjevernoj Makedonij.

Odjekivali su stihovi kao  tiha metafizika kao što su iskonske supstance duhovnoga svijeta i  tajanstvenost intimnoga iskaza. Autorica, preplavljena nostalgijom,  uz pokoju suzu, složene pjesničke slike i sintetički složeni govor, znalački je prenijela i na razdraganu bečku publiku. No, osim hrvatskih, autorica je čitala pjesme i na makedonskom jeziku. Uz stihove bila je i sjetna izvedba  kantautora i vođe “Dubrovačkih kavaljera” iz Beča, Josipa Čenića, s hrvatskim i makedonskim pjesmama kojoj se je pridružila cijela dvorana.

Na kraju pjesničke večeri potpisan je Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji, Ogranaka Skopje s Udrugom za kulturu “Riječ-.boja-ton” iz Beča, kojeg su potpisali čelnici dviju navedenih udruga, Nenad Nemet i Jadranka Klabučar Gros.

Tom prigodom  su uručena priznanja  Hrvatskom centru gradišćanskih Hrvata u Beču, koji “ima otvorena vrata” za priredbe ove bečke Udruge, kao i kantautoru Josipu Čeniću, koji nesebično i od srca pomaže priredbe udruge “Riječ-boja-ton”, svojom glazbom.

Pjesničkom događanju nazočio je  hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beču Silvio Kus i drugi tajnik Igor Kolar, članovi Udruge “Riječ-.boja-ton”, pripadnici manjinske zajednice gradišćanskih Hrvata i glavni urednik tjednika Hratske novine Petar Tyran, kao i veliki broj  Makedonaca koji žive u Beču.

Nazočnima se obratio i veleposlanik Glunčić izrazivši radost da je upravo Ljerka Toth Naumova, “žena s dvije Domovine i dva svijeta”, kako je i sama rekla, bila gošća bečkih Hrvata. Hrvatski je veleposlanik također pozdravio potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji  sa željom za uspostavu kulturne suradnje na relaciji Beč-Skopje.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments