U LEIPZIGU NAGRAĐENA HRVATSKA AUTORICA

Nagrada Europske unije za književnost dodijeljena je Martini Vidaić, za roman “Stjenice”.

prilog: Ivica Košak

Leipzig, petak 28.04. 2023./ Nagrada Europske unije za književnost (EUPL) dodijeljena je u petak na svečanosti na Sajmu knjiga u Leipzigu Martini Vidaić iz Hrvatske za roman Stjenice.

Nagrada Europske unije za književnost (EUPL), koju podržava program Kreativna Europa Europske unije, godišnja je inicijativa za odavanje priznanja najboljim piscima fikcije u usponu u Europi. Nagrada ima za cilj staviti u središte pozornosti kreativnost i raznoliko bogatstvo europske suvremene književnosti u području fikcije, promicati kruženje književnosti unutar Europe i potaknuti veći interes za nenacionalna književna djela. Radovi odabranih pobjednika promoviraju se u nadi da će doprijeti do šire i međunarodne publike te dotaknuti čitatelje izvan nacionalnih i jezičnih granica.

Martina Vidaić (37) diplomirala je hrvatski jezik i književnost i dobitnica je triju državnih nagrada za poeziju. Piše i prozu, a posljednja knjiga joj je roman Stjenice, objavljen u studenom 2021. (izdavač: Naklada Ljevak).
Godine 2011. dobila je nagradu Goran, namijenjenu pjesnicima do tridesete godine života, za rukopis zbirke koja je krajem iste godine izdana pod naslovom Era gmazova. Krajem 2016. izašla joj je druga knjiga poezije, Tamni čovjek Birger, koja je u listopadu 2017. ušla u finale nagrade Janko Polić Kamov. Pojedinačne pjesme prevedene su joj na nekoliko europskih jezika (engleski, makedonski, rumunjski, talijanski, mađarski, slovenski, njemački, slovački). Pjesme su joj također objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014. (HDP, 2014., uredio M. Pogačar), u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva Ritualul omului fericit – 18 poeti croati tineri (Tracus Arte, 2017., uredio B.Oblučar) te u relevantnim književnim časopisima (Quorum, Relations, Sarajevske sveske, Zadarska smotra) i izborima. Od godine 2015. sudjeluje u međunarodnom projektu Versopolis koji okuplja jedanaest uglednih pjesničkih festivala u cilju promocije perspektivnih europskih pjesnika putem prijevoda i gostovanja. Za zbirku pjesama Mehanika peluda 2019. godine dodijeljena joj je nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu.

Cilj Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) je staviti u središte pozornosti kreativnost i raznoliko bogatstvo europske suvremene književnosti u području fikcije, promicati kruženje književnosti unutar Europe i potaknuti veći interes za nenacionalna književna djela. Nagradni natječaj otvoren je za 41 zemlju koja je trenutno uključena u program Kreativna Europa. Svake godine nacionalne organizacije u trećini zemalja sudionica nominiraju potencijalne pobjedničke romane, što omogućuje da sve zemlje i jezična područja budu zastupljena tijekom trogodišnjeg ciklusa. Nagradu financira program Kreativna Europa Europske unije, čiji je cilj postizanje tri glavna cilja: promicanje prekogranične mobilnosti onih koji rade u kulturnom sektoru, poticanje transnacionalne cirkulacije kulturnih i umjetničkih proizvoda i poticanje interkulturalnog dijaloga.

Nagrada za književnost odaje priznanje piscima fikcije u usponu iz EU-a i šire te skreće pozornost na europsko kulturno i jezično nasljeđe. Nagrada ima za cilj promicanje prekogranične mobilnosti onih koji rade u kulturnom sektoru, poticanje transnacionalne cirkulacije kulturnih i umjetničkih proizvoda te poticanje međukulturalnog dijaloga. U ovogodišnjem izdanju EUPL-a sudjelovalo je trinaest zemalja: Armenija, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Kosovo, Lihtenštajn, Luksemburg, Crna Gora, Poljska i Švedska. Nacionalni žiriji odabrali su 13 nacionalnih kandidata, dok je o pobjedniku i pet posebnih priznanja odlučio sedmeročlani europski žiri stručnjaka za književnost.

Hrvatska kulturna zajednica / Ogranak Matice hrvatske Wiesbaden poziva na javnu tribunu povodom Europskog tjedna u srijedu, 10. svibnja 2023. godine u Holsteinstraße 15a, 65187 Wiesbaden, s početkom u 18:00 sati. Na dnevnom redu bit će  predstavljanje časopisa Riječ broj 65/66, osvrt na događanja na Sajmu knjiga u Leipzigu te dodjela nagrade Europske unije za književnost. Najnoviji broj časopisa Riječ/Das Wort ima za cilj potaknuti migrante na rad, unaprijediti proces kulturne i društvene modernizacije u Europi. Susret koji će se održati u živo bit će dostupan i kao videokonferencija na ZOOM-u https://t1p.de/hkz-susret

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments