NISMO ZLOČINCI

ŠTO SU HRVATSKI GENERALI REKLI PRED ŽALBENIM VIJEĆEM HAAŠKOG SUDA
Haag
/ Kronologija: – Zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz tzv. Krajine, zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje nad srpskim civilima, 15. travnja prošle godine sudac Haaškog suda, Alphonse Orie je osudio generala Antu Gotovinu, bivšeg zapovjednika Operativne zone Split, na 24, a generala Mladena Markača, bivšeg zapovjednika specijalne policije,  na 18 godina zatvora. Na prvostupanjsku presudu obrane su se žalile. Zadatak Žalbenog vijeća Haaškog suda, održanog danas, 14. svibnja, je preispitati zakonitost odluke o neselektivnom granatiranju Knina te postojanju ujedinjenog zločinačkog pothvata. Vijeće suca Teodora Merona  pozvalo  je obrane i optužbu da iznesu svoje argumente na tu temu.

Prema rasporedu rada na ročištu u prijepodnevnom terminu žalbu je obrazložila obrana generala Ante Gotovine, a u poslijepodnevnom dijelu ročišta i obrana generala Mladena Markača. Obje obrane su imale po sat i pol za svoje izlaganje, a isto vrijeme dodijeljeno je i tužiteljima za odgovor na žalbe.
Na kraju ročišta, Žalbenom vijeću su se obratili i generali Gotovina i Markač.

General Ante Gotovina: Kao čovjek dakako duboko žalim zbog svih onih koji su izgubili živote ili su ostali bez domova nakon završetka operacije Oluja. Ne mogu odgovarati što su neki propustili učiniti dok sam se ja borio i vodio operacije u Bosni. Tijekom Oluje borili smo se na život i smrt protiv žive sile kako bi oslobodili svoju zemlju.

Ne tvrdim da sam bio nepogrešiv i nadam se da to neće biti mjerilo po kojem ćete mi suditi. Budite uvjereni da sam prvi koji zbog tih grešaka žalim. Čak i ako zaključite da sam donio pogrešne odluke nikada nisam pristao na to da bilo koji čovjek ili civil treba stradati zbog toga što je Srbin ili pripadnik neke druge skupine, a ne moje’, rekao je Gotovina.

‘Znam da su moji postupci tijekom Oluje bili ispravni i zadovoljan sam što zapovjedi koje sam izdavao tome svjedoče, stoga sud ne tražim usluge i ništa više od onog što su moji branitelji već tražili u moje ime. Uvjeren sam da su moji postupci bili postupci savjesnog vojnog časnika koji je uvijek nastojao učiniti sve u njegovoj moći unatoč najtežim okolnostima.

Ne tražim ništa drugo nego da časno sudsko vijeće sagleda moje postupke u tom kontekstu i s tim ću biti zadovoljan. Časni sude hvala za pozornost.

Generala Mladen Markač: ‘Časni sude, uvjeren sam u pravednost ovog suda i svoju nevinost. Dobrovoljno sam pristupio sudu prije 9 godina. Tijekom postupka sam ostao iznenađen izrečenim navodima koji nisu temeljeni na istinitim činjenicama te u mogočemu pogrešno interpretiraju ono što se stvarno događalo na terenu. Izazvan pokušajima preoblikovanja činjenica iz rarta želim reći da nisam član udruženog zločinačkog poduhvata niti sam ratni zločinac’, poručio je Markač.

‘Prvi puta sam za to čuo na suđenju. Predstavnici međunarodne zajednice, ni bilo tko iz domaće javnosti ni na koji način mi nije ukazao na postojanje navedenog. Nikada i nitko prije, tijekom i nakon oslobodilačke akcije od domaćih institucija mi nije ukazao na eventulano nezakonito ponašanje pripadnika specijalne policije, na čiju sam profesionalnost posebno ponosan.

Nisam planirao, počinio niti prikrivao bilo kakav zločin jer to nije u skladu s mojim životnim svjetonazorom. Ja sam policijski vojni časnik koji je odgovorno i profesionalno zajedno s podređenima izvršavao zadaće koje mi je naložio načelnik stožera i ministar. Moj posao je bila borba protiv terorizma, obrana i oslobađanje nelegitimno okupiranog teritorija i uspostava poretka Republike Hrvatske.

Kao čovjek i humanist duboko suosjećam sa svima koji su pretrpjeli gubitke tijekom tih nemilih događaja. Časni sude, nisam kriv. Očekujem da ćete pomno proučiti materijale i donijeti pravednu presudu. Zahvalan sam što ste mi omogućili da vam se ovom prilikom obratim.
Obraćanjem hrvatskih generala sudu, završeno je zasjedanje Žalbenog vijeća Haaškog suda. Presuda generalima očekuje se do kraja godine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Žalba obadvoje generala bile su kratke i jasne

I sam smatram da je dobro da se je general Gotovina obratio Haaškome sudu na Francuskom jeziku..jer se radi o njegovoj vlastitoj obrani..što će mu zasigurno dobro doći.Neizvjesno je.. hoće li obadvojica zajedno izaći jednako ..u čim kračem roku.. iz tog ..nezgodnog zatvorskog obruča..a upravo to bi im od srca želio.