MAKEDONSKO-HRVATSKO DRUŠTVO U NOVOM PROSTORU

Od Marije Jurić Zagorke do Blaže Koneskog, monografije, priručnike, leksikone… Knjižnica s oko 500 naslova na hrvatskom i makedonskom jeziku, izložbena dvorana u kojoj su izložena djela s posljednje likovne izložbe “Hrvatska kroz vrijeme”, učionica za nastavu hrvatskog jezika… Jučer je u Tetovu Makedonsko-hrvatsko društvo otvorilo novi multifunkcionalni prostor, najveći do sada u proteklih 21 godinu.

prilog: Croatica.mk

Makedonsko-hrvatsko društvo (MHD) jučer je u Tetovu svečano otvorilo novi prostor koji uključuje knjižnicu i izložbenu dvoranu.

Novi prostor otvorio je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gosp. Zvonko Milas, hrvatska veleposlanica gđa. Nives Tiganj, zamjenica ministra vanjskih poslova gđa. Fatmire Isaku te posebni savjetnik za dijasporu i književnik gosp. Milan Bošnjak.

Prisutne je pozdravio predsjednik Nediljko Romac koji je istaknuo kako će novi prostorni uvjeti pomoći boljem funkcioniranju ove udruge koja u Tetovu postoji od 2002. godine.

U izložbenom prostoru trenutno su izložene slike s posljednje izložbe “Hrvatska kroz vrijeme” koju je ove godine organiziralo MHD u suradnji s m-r Slavčom Maksimovskim. U budućnosti će se u prostoru prezentirati i digitalizirane slike, dokumenti i ostala arhivska građa.

Marko Vidaček najavio je monografiju posvećenu hrvatskom doprinosu Tetovu i Hrvatima u Tetovu i tetovskom kraju, koja se aktivno priprema od prošle godine, a do sada je obuhvatila oko 150 Hrvata koji su živjeli ili radili u Tetovu i tetovskom kraju od 1918. Kao istraživači spominju se i bračni par Ivo i Marija Horvat koji su 1928. godine na Šar planini pronašli dvije vrste perunika. U dosadašnjim istraživanjima spomenuto je oko 30 hrvatskih istraživača, planinara, botaničara i putopisaca koji su na svoj način dali poseban doprinos istraživanju, otkrivanju i promicanju Šar-planine, u razdoblju od 1918. godine nadalje.

Gostima su predstavljeni dvije digitalne platforme MHD-a – www.arhivhr.mk kao prvi digitalni arhiv Hrvata u Makedoniji i www.croatica.mk kao digitalna informacijska platforma.

Što se tiče doprinosa Tetovu, spomenut je i arhitekt i profesor Đuro Ancel, koji je pedesetih godina prošlog stoljeća potpisao projektna rješenja za tvornicu “Teteks”, koja je MHD objavio prošle godine.

Iz udruge ističu da predstavljena knjižnica ima za cilj poslužiti svim članovima i zainteresiranima koji žele pročitati neku od oko 500 knjiga. Velik dio tih knjiga tijekom godina darovali su i sami članovi, a i jučer je obogaćena djelima makedonsko-hrvatske književnice Ljerke Toth Naumove.

Otvorenju je nazočio veliki broj članova i osnivača udruge, predstavnika hrvatskih udruga iz drugih gradova (Skopje, Kavadarci, Gostivar), kao i osoba – suradnika MHD-a.

Prvo makedonsko-hrvatsko društvo osnovali su 1993. godine u Skoplju makedonski intelektualci, profesori i zastupnici, a osnivač i prvi tajnik je bio Boris Trajkovski, bivši predsjednik Makedonije.

Potreban je dom, kuća, zato ovaj prostor ima veliku vrijednost

„…Sve one vrijednosti po kojima se poznajemo kao pripadnici hrvatskog naroda. Za to nam treba dom, kuća, zato prostor ima veliku vrijednost. Osim toga, velika su stvar počeci ovog centra s osnivanjem knjižnice. Nadam se da će to doprinijeti da mladi budu ovdje i prisutni i da će imati koristi od ove knjižnice. A mi ćemo kao državni ured pridonijeti jačanju i širenju djelatnosti ovdje i knjižnice i svega što će doprinijeti lokalnim okupljanjima i angažmanima koji će biti više vezani uz Hrvatsku“, istaknuo je Milas medijima. Ovo je prvi posjet državnog tajnika Milasa Tetovu.

“Knjiga po knjiga, knjižnica – naša riznica”

Kako stara izreka kaže “kamen po kamen – kuća”, tako je i ova knjižnica “knjigu po knjigu” uspjela prikupiti ozbiljne naslove, rijetka djela i raznolika područja. Ideja za ovu knjižnicu, kako kažu u MHD-u, došla je spontano, kao potreba da se velik broj knjiga i publikacija koje MHD ima negdje pohrani.

U stvaranju ovog knjižničnog fonda sudjelovali su i Gimnazija „Fran Galović“ kao i Pučko otvoreno učilište „Sv. Ivan Zelina“, a potaknuti tim procesom, sami članovi su velikim dijelom donirali knjige. Kako su nazočni istaknuli, ova je knjižnica prava riznica MHD-a.

1 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments