SUSRET S TOPLIM BOJAMA NAIVE

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu je otvorena izložba naivne umjetnosti Đure Jakovića.

Izložba je u katalogu predstavljena naslovom “Snaga stvaralaštva kroz ljepotu i detalje.”
.

Sve je najprije kratko pozdravio veleposlanik Gordan Bakota, zaželjevši dobrodošlicu gostu iz Podravine te izražavajući zadovoljstvo prvi puta u Veleposlanstvu predstaviti naivnu umjetnost, za što je, prema njegovim riječima, kao i za brojne druge kulturne događaje i predstavljanja hrvatskih umjetnika u Veleposlanstvu RH u Berlinu, zaslužna financijska potpora Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske na čelu s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom.

S umjetnikom Đurom Jakovićem potom je zanimljiv razgovor vodio Domagoj Marić, savjetnik u Veleposlanstvu, dok je na njemački jezik prevodila Doroteja Jaković, umjetnikova kćerka koja živi i radi u Berlinu. Govorilo se o počecima umjetnikova bavljenja naivom, načinu rada, motivaciji i inspiraciji, likovima koji nisu stvarni, detaljima iz stvarnoga života koje slikar oblikuje i nosi u svojoj glavi, ljubavi prema djelima kao prema djeci, za koja ne može reći koje mu je od njih najdraže…

“Ova izložba prikaz je naivne umjetnosti kroz stvaralaštvo slikara Đure jakovića, pripadnika četvrte generacije naive. Izložba prikazuje fundus radova od ranih 90-tih do danas, a sastoji se od sveukupno 26 eksponata, od kojih je njih petnaest slikano na staklu, a jedanaest eksponata je slikano uljem na platnu.

U motivima Jakovićevih slika dominiraju karakteristični hrvatski pejzaži, figure seljaka, mrtva priroda, sakralni motivi, ali i klassičan opis i pripovijedanje života i običaja slikarskog zavičaja (Podravina), te veličanje žene i njezine snage. Slikajući seoske poslove i običaje na neposredan i pojednostavljen način, u tematskom smislu vidljiv je i odabir motiva koji se bave sudbinskim pitanjima, kao, na primjer, prolaznost života. Svoju osjećajnost slikar prenosi i uporabom toplih boja, što je i jedna od odlika njegovog stvaralaštva. Primarni cilj ove izložbe jest podsjetiti ljubitelje/ice umjetnosti na umjetničku tradiciju naive kao dijela hrvatske kulturne baštine, a želja je i ponovo ju oživjeti na području Hrvatke, ali i inozemstva.”

“Đuro Jaković je rođen 30.07. 1952. godine u Koprivnici a živi i radi u Molvama. Slikar je četvrte generacije umjetnika naive. Slikarstvom se počinje baviti još u ranoj mladosti, u osnovnoj školi. Na nagovor novinara Gerharda Ledića, 1969. godine prvi put izlaže svoje radove na grupnoj izložbi u Zagrebu. Od početka 70-tih Jaković je izlagao na grupnim izložbama diljem Hrvatske i inozemstva u preko 200 navrata a priredio je i sedam samostalnih izložbi. Sudionik je mnogobrojnih humanitarnih akcija i likovnih kolonija diljem Europe. Osim toga, umjetnik surađuje sa časopisima, te sudjeluje u ilustriranju zbirki i knjiga. Za svoja djela primio je brojne nagrade i priznanja. Aktian je član udruge “Molvarski likovni krug”, Molve; Likovne sekcije “Podravka 72”, Koprivnica, “Društva naivinih umjetnika Hrvatske”, Zagreb i “Udruge Hlebinskih slikara i kipara naive” iz Hlebina. Jedan je od stalnih sudionika projekta “Pisanice od srca” koje putuju po cijelome svijetu (a koje smo imali prigodu vidjeti i u Berlinu, op.u.). U želji da se tradicija umjetnosti naive kao dijela hrvatske kulturne baštine ne zaboravi, on i dalje vješto slika u svojim sedamdesetim.”

Nakon razgovora s umjetnikom, izložba je otvorena a posjetitelji su uz druženje u prelijepom okruženju naivne umjetnosti, mogli kušati i neke od podravskih specijaliteta koje su u Veleposlanstvo donijeli Đuro Jaković i njegova obitelj.

Izložbu je pratio lijep broj njemačko-hrvatskih posjetitelja. A gost iz Hrvatske susreo je ovom prigodom i naše ljude podrijetlom iz Podravine, primjerice umjetnika Ivu Cenkovčana kojeg je, prema njegovim riječima, Jaković svojevremeno upućivao u tehniku naive, kao i Slavicu Klimkowsky, našu književnicu koja živi u Berlinu i piše na njemačkom jeziku.

Vrlo lijep kulturni događaj u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, lijepa dvojezična prezentacija. Predivne slike naivne umjetnosti krase zidove hrvatskog diplomatskog središta u Njemačkoj metropoli. Čestitke i umjetniku i organizatoru, a i blago nama koji smo u događaju uživali. Ponovilo se!

 

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments