TA DIVNA, GLAZBENA NOĆ…

tekst: HGB/ S.B.
foto: Bernhard Hansky, HGB/S.B.

foto: HGB/S.B.

Berlin/ Reći, kako je bilo pravo zadovoljstvo u večernjim satima netom prošlog ponedjeljka sjediti u Apollosaal poznate operne kuće Staatsoper Unter den Linden, premalo je. Bio je više od toga, zadovoljstvo i čast, užitak i ponos, čista sreća.

Naime, biti u poznatoj opernoj kući, jednoj od tri berlinske, utemeljenoj pradavne 1742. godine, u čistoj povijesti ove glazbene institucije koja pričati može brojne priče i slušati našu poznatu i priznatu opernu pjevačicu i stalnu članicu Staatsoper – sopranisticu Evelin Novak, više je od svih opisanih osjećaja, ili ponajbolje rečeno, svi osjećaji su skupljeni na jedno mjesto, pa uz užitak i zadovoljstvo u divnoj glazbi, osjećate i čistu sreću i ponos onim što je ova glazbenica izgradila i postigla od kako je stigla u Berlin 2009. godine.

Sjećam se dobro prvog susreta s Evelin Novak ispred Staatsoper i prve debitantske uloge kao članice Opernstudia Staatsoper, Primadone u Viva la Mamma. Dala se naslutiti svijetla budućnost kroz predivni glas mlade pjevačice. I tako, iz uloge u ulogu, i glazbeno i glumački sve kompletnija, bolja, jača, a uvijek isto draga i skromna.

foto: HGB/ S.B.

Evelin Novak smo u ponedjeljak u Apollosaal slušali u izvedbi Italienisches Liederbuch, pjesama prema tekstovima Paul Heyse, u prijevodu na njemački jezik Hugo Wolf.

Uz Evelin Novak pjevao je i bariton Roman Trekel. Pratio ih je maestralno pijanist Oliver Pohl. O kvaliteti glazbenika govori i puna dvorana Apollosaal a o izvedbama i veliki pljesak kojim je publika glazbenike na kraju koncerta više puta vraćala na pozornicu.

foto: HGB/ S.B.

Uistinu, sjajna večer koja je završila divnim duetom Evelin Novak i Roman Trekel, “Von Männern welche Liebe fühlen”(Pamine i Papagena).

Ovoj predivnoj glazbenoj večeri nazočila je i skupina Hrvata, obožavatelja i prijatelja Evelin Novak, a među njima i papinski nuncij, dr Nikola Eterović te fra Zvonko Tolić, voditelj Hrvatske katoličke misije Berlin.

No, Evelin Novak nema vremena uživati u ovacijama publike, niti u izvrsnoj kritici Andreasa Göbela s RBB kultur jer se već nalazi u sred novih glazbenih izazova. Naime, upravo sudjeluje u tri produkcije na Festivalu u Bayrouth gdje debitira u predstavama “Persifal”, “Zlato Rajne” i “Sumrak Bogova”.

U Berlinu imam čim se vratim puno posla i lijepu sezonu sa prekrasnim ulogama od kojih bih izdvojila Mimi u La Bohème i debitiram kao grofica u Figaru. Veliki samostalni koncert očekuje me 17.8. na ljetnom festivalu u Osoru gdje ću gotovo pola programa posvetiti našoj Dori Pejačević. Na koncertu me prati moja dugogodišnja pijanistica i prijateljica Nadia Varga. 9.9. imam koncert na Rabu s orkestrom HRT-a povodom 80. rođendana moje profesorice Dunje Vejzović, rekla nam je Evelin Novak te zaključismo kako u tako zgusnutom rasporedu nema mjesta za dugi i opuštajući godišnji odmor, već će to biti svojevrsno dugo, radno ljeto.

Na svemu učinjenom i postignutom Evelin Novak od srca čestitamo i želimo sretno ostvarenje svega planiranoga.

foto: Bernhard Hansky
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments