JEDNA JE HRVATSKA, JEDAN JE DOM

Otvorene jubilarne, V. Hrvatske svjetske igre u Zagrebu

Priopćenje medijima/ Ivana Rora

Zagreb/ Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, u Zagrebu su 25. srpnja svečano otvorene V. Hrvatske svjetske igre, najveće amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta.

Svečanom otvorenju prethodila je  sv. misa u Crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu koju je predvodio kardinal Vinko Puljić. Igre se održavaj u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa i suorganizaciji Organizatora bez granica, od 24. do 29. srpnja, a cilj Igara je kroz športska i kulturna druženja povezati mlade Hrvate izvan RH i potaknuti ih za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH.

Partneri Igara su: Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska radiotelevizija. Svojim dolaskom otvaranje su uveličali visoki predstavnici državne vlasti i diplomatskog zbora te predstavnici društvenog, športskog i kulturnog života, a prigodnim govorima sudionike Hrvatskih svjetskih igara pozdravili su u ime organizatora v.d. predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Igor Lacković, u ime gradonačelnika Zagreba pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, a HSI je  svečano otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Svečanost otvorenja prikazala je bogatu hrvatsku tradicijsku kulturu koja je temelj našega identiteta i koja je bliska i u srcu svih Hrvata koji žive izvan RH jer nema hrvatske zajednice izvan domovine koja ne čuva hrvatsku narodnu baštinu. Dvoranom Studentskog doma Stjepan Radić odzvanjale su međimurska popjevka, klapske pjesme, “Srce vatreno”, “Igraj moja Hrvatska”, “Vilo moja”, narodne pjesme i plesovi iz bogatog hrvatskog folklora. No, ono što je posebno u jednom ovakvom projektu su sudionici Igara koji će svojom energijom kroz pet da natjecanja, donijeti ljubav prema domovini, nova prijateljstva i uspomene  za cijeli život jer  “Jedno je srce – jedna je Hrvatska”.

Zato su nakon himne na pozornicu izašli koordinatori 26 zemalja sudionica Hrvatskih svjetskih igara sa zastavama, pokazavši snagu u činjenici da ih povezuje ljubav prema Hrvatskoj. Igre su posebna prigoda za jače povezivanje i osnaživanje važnih veza za Hrvate izvan RH. Upravo to je naglasio u ime organizatora Hrvatskog svjetskog kongresa Igor Lacković kad je zaželio dobrodošlicu i uspješne igre svim sudionicima s fair-playom i u prijateljskom raspoloženju, kao i druženje sa sunarodnjacima iz cijeloga svijeta.

– Došli ste jer imate strast, jer volite sport, ali najsnažniji razlog vašeg dolaska je ljubav prema Hrvatskoj koju su vam prenijeli vaši roditelji, vaše bake i djedovi i vaša obitelj. Zato neka ove Igre još jednom pokažu da je zajedništvo Hrvata nepresušan izvor koji nas spaja i napaja ljubavlju prema hrvatskom narodu, prema domovini Hrvatskoj – poručio je državni tajnik Zvonko Milas na otvorenju.

Ministar vanjskih i europski poslova Gordan Grlić Radman je naglasio ljubav kao glavni pokretač Igara jer ljubav je ta bez koje ne bi imali danas, slobodnu Hrvatsku i ljubav je ta koja nas uvijek vraća srcem u domovinu. Na kraju samog otvorenja svi su zapjevali s legendarnim Zaprešić Boysima i “Moja Hrvatska” je preselila u dvoranu Pauk gdje su sudionici i njihovi gosti dugo u noć plesali i zajedno pjevali. Iz srca. Jer jedna je Hrvatska! Jedan je dom!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments