SURADNJA NJEMAČKOG I HRVATSKOG SVEUČILIŠTA

Sveučilišta u Regensburgu i Zagrebu osnovala su interdisciplinarni Centar za germanistiku i europske studije.

prilog: Ivica Košak

Regensburg, Zagreb, 16. ožujka 2023. Sveučilište u Regensburgu sada surađuje s Hrvatskim sveučilištem u Zagrebu, čime se namjerava stvoriti novi Centar za germanistiku i europske studije u Zagrebu.

Prof. dr. Udo Hebel, predsjednik Sveučilišta u Regensburgu, potpisao je odgovarajući sporazum zajedno s rektorom Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Stjepanom Lakušićem.

U suradnju je uključen i Leibniz Institut za istraživanje istočne i jugoistočne Europe[1] iz Regensburga. Cilj sporazuma je promicanje znanstvenih odnosa između Hrvatske i Njemačke.

Sveučilišta u Zagrebu i Regensburgu složila su se uspostaviti interdisciplinarno središte za njemačke i europske studije s regionalnim naglaskom na jugoistočnu Europu. Potpisivanje je održano u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske u nazočnosti hrvatskog ministra vanjskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana i veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. E. Christiana Hellbacha.

Zajedničko središte za njemačke i europske studije bit će smješteno na najvećem hrvatskom sveučilištu u Zagrebu. Cilj Centra za germanistiku i europske studije bit će promicanje znanstvenih odnosa između Hrvatske i Njemačke, razvoj i provedba europski orijentiranih i interdisciplinarnih istraživačkih projekata i studijskih programa te promicanje europske integracije jugoistočne Europe kroz pojačanu znanstvenu suradnju Njemačke, Hrvatske i drugih zemalja u regiji.

Kako je objasnio imenovani voditelj centra, prof. dr. Siegfried Gehrmann s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Centar za njemačke i europske studije će surađivati s Njemačkom službom za akademsku razmjenu /Deutsche Akademische Austauschdienst e. V. (DAAD) centar. DAAD, koji financira Savezno ministarstvo vanjskih poslova, obučava stručnjake za Njemačku i Europu i služe kao mjesto za okupljanje znanosti, ali i politike i javnosti.
Predsjednik prof. dr. Udo Hebel naglasio je interdisciplinarnu povezanost Centra za njemačke i europske studije, koja bi se, osim aspekata višejezičnosti, demokracije, migracija te socijalne, etničke i kulturne raznolikosti, željela baviti i pitanjima politike zaštite okoliša, ekologije i bioraznolikosti.

Predsjednik Hebel bio je vrlo zadovoljan činjenicom da se Sveučilište u Zagrebu obratilo Sveučilištu u Regensburgu s ova dva projekta suradnje: Smatram da je to dokaz i međunarodno priznate stručnosti naših znanstvenika i međunarodno atraktivnog profila Sveučilišta u Regensburgu u cjelini.

Rektor prof. dr. Stjepan Lakušić, iznio je veliki potencijal ove međunarodne i interdisciplinarne suradnje te je suradnju s njom smatrao novim poglavljem u znanstvenoj suradnji Hrvatske i Njemačke.
Osnivanje Centra za njemačke i europske studije samo je jedna sastavnica dogovorene intenzivnije suradnje dvaju sveučilišta: U ljetnom semestru 2023. godine na Sveučilištu u Regensburgu treba održati predavanje za hrvatski jezik i kulturu pod nazivom Croaticum – prvo u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Dr. Ursula Regener, potpredsjednica za internacionalizaciju i raznolikost Sveučilišta u Regensburgu, vidi velike mogućnosti za sve članove Sveučilišta u Regensburgu u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu: – Internacionalizacija utječe na sva sveučilišna područja djelovanja: Nadam se da će ova suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu dati i internacionalizacijski poticaj istraživanju, studiranju/poučavanju i transferu/društvenom informiranju.
Hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Gordan Grlić Radman opisao je potpisivanje sporazuma kao – veliki dan za proširenje akademske ponude obaju sveučilišta, produbljivanje hrvatsko-njemačke znanstvene suradnje i jačanje akademske suradnje u Europi općenito, a posebice jugoistočnoj Europi.

Prof. dr. Ulf Brunnbauer, direktor Leibniz instituta za studije istočne i jugoistočne Europe (IOS) Regensburg, osvrnuo se i na poseban povijesni trenutak: S centrom želimo znanstvenim radom pratiti završetak integracije jugoistočne Europe u EU – primjer Hrvatske pokazuje koliko je to važno i uspješno, i za nas ovdje u Njemačkoj.

Poticaj je došao iz Zagreba. Hebe to vidi kao dokaz međunarodno atraktivnog profila Sveučilišta u Regensburgu općenito. Osim toga, u Regensburgu će se otvoriti Croaticumlektorat za hrvatski jezik i kulturu. To će biti prvi takve vrsti u Njemačkoj.

Sveučilište u Regensburgu nacionalno je i međunarodno poznato sveobuhvatno sveučilište s izvrsnim rasponom istraživanja, atraktivnim izborom kolegija i visokim osjećajem društvene odgovornosti. Sveučilište u Regensburgu predstavlja raznolikost, kozmopolitizam i oblikovanje budućnosti.

[1] Leibniz Institut za istraživanje istočne i jugoistočne Europe: https://leibniz-ios.de/ 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments